Moms månadvis eller årsvis?

22
Har precis startat upp företag och alla papper har just kommit. Fick tips då jag skulle fylla i papper att redovisa momsen årvis och fattade det som om jag då skulle hålla koll på momsen själv under året för att sedan betala in allt i slutet på året. Nu när jag fått skatteuträkningen verkar det som om momsen är medräknad i skatt och avgifter och trots allt ska betala preliminär moms varje månad.

Vad är egentligen skillnaden mellan månadsvis och årsvis momsredovisning? Har nog inte riktigt fattat det vekar det som... Och vad är för och nackdelarna med de båda?



Tacksam för svar /Michelle
758
1
En fördel med att betala in momsen en gång om året är att du kan använda dessa pengarna i verksamheten under tiden istället för att betala in dom till staten. Nackdelen med detta sätt är också att det gäller att se till så att dessa pengarna finns när det är dags att betala. [br]Det sistnämda kräver god diciplin :oops:
Hälsningar Stefan Förståndet är rättvist fördelat. Alla tycker att dom har fått tillräckligt
589
1
Du får nog skilja på två saker här, som du verkar blanda ihop. [br] [br]Preliminär skatt (antagligen preliminär FA-skatt för din del) är något du betalar till Skatteverket en gång per månad och som är tänkt att täcka åtminstone delar av din för året totala skatt (moms, A-skatt, egenavgifter). Denna grundar sig på vad du anger i din preliminära självdeklaration, dvs vad du angett för omsättning och resultat för din firma. [br] [br]Mervärdesskatten redovisar du, som du skriver, en gång per år, i samband med deklarationen. Om du under året inte har betalat någon preliminär skatt kommer du att vara tvungen att betala in all moms, A-skatt och egenavgifter på samma gång. [br] [br]Men du måste som sagt skilja preliminärbetalningen (en gång per månad) från redovisningstidpunkten (en gång per år, i ditt fall). [br] [br]Det är möjligt att inte betala någon preliminär skatt, om du anger nollresultat i din självdeklaration.
720
Om man redovisar moms en gång per år så är också momsen med i underlaget för f-skattedebiteringen. Att få ner debiteringen till noll då innebär inte bara att resultatet måste vara 0, man måste också handla för exakt lika mycket som man säljer och dessutom med den förutsättningen att det ligger samma momssats på inköp och försäljning. I praktiken är detta en omöjlighet om man driver firma en sak är att få ner resultatet till noll, en helt annan sak att handla och sälja för exakt samma belopp.
36
jag blir verkligen inte klok på detta. [br] [br]jag har fått rådet att sätta nettointäkten till noll, även skatteverket råder mig att göra det för de flesta företag brukar nämligen inte göra nån vinst det första året. jag vill betala skatt och moms en gång per år. Kan jag skriva att ingående och utgående moms är lika stora och därmed också sätta ett nollresultat? [br] [br]säg att jag skriver in 200 000 i omsättning, nettointäkten till 0. Då ska alltså ingående moms vara 50 000 och utgående 50 000? [br]Då debiteras jag ingen skatt under året utan allt beräknas på min deklaration. Har jag förstått detta rätt och är detta tillåtet? Deklarationen kan ju komma att se väldigt annorlunda ut men det borde väl inte spela någon roll?
19
[quote="theo"]säg att jag skriver in 200 000 i omsättning, nettointäkten till 0. Då ska alltså ingående moms vara 50 000 och utgående 50 000? [br]Då debiteras jag ingen skatt under året utan allt beräknas på min deklaration. [/quote] [br] [br]Precis, så ska du göra. [br] [br][quote]Har jag förstått detta rätt och är detta tillåtet? Deklarationen kan ju komma att se väldigt annorlunda ut men det borde väl inte spela någon roll?[/quote] [br] [br]Ser du under året att det barkar iväg helt, så gör du bara en ny preliminär deklaration och börjar betala in månadsvis. Det är samma sak om du betalar månadsvis och sedan blir utan jobb, då kan du skicka in en ny deklaration och upphöra med månadsbetalningarna. [br] [br]Min erfarenhet är att Skatteverket är väldigt hjälpsamma om man ringer och frågar.
22
[quote="Sinnenas Teater"]En fördel med att betala in momsen en gång om året är att du kan använda dessa pengarna i verksamheten under tiden istället för att betala in dom till staten. Nackdelen med detta sätt är också att det gäller att se till så att dessa pengarna finns när det är dags att betala. [br]Det sistnämda kräver god diciplin :oops:[/quote] [br] [br]Jo, det var så jag hade tänkt men i praktiken fick jag ju räkna momsen på min förväntade intäkt och kostnad och skulle då få betala en preliminär moms varje månad. Jag vr ju så korkad så att jag inte fattade att man skulle nolla. Fast å andra sidan...
22
[quote="Jorgen"]Du får nog skilja på två saker här, som du verkar blanda ihop. [br] [br]Preliminär skatt (antagligen preliminär FA-skatt för din del) är något du betalar till Skatteverket en gång per månad och som är tänkt att täcka åtminstone delar av din för året totala skatt (moms, A-skatt, egenavgifter). Denna grundar sig på vad du anger i din preliminära självdeklaration, dvs vad du angett för omsättning och resultat för din firma. [br] [br]Mervärdesskatten redovisar du, som du skriver, en gång per år, i samband med deklarationen. Om du under året inte har betalat någon preliminär skatt kommer du att vara tvungen att betala in all moms, A-skatt och egenavgifter på samma gång. [br] [br]Men du måste som sagt skilja preliminärbetalningen (en gång per månad) från redovisningstidpunkten (en gång per år, i ditt fall). [br] [br]Det är möjligt att inte betala någon preliminär skatt, om du anger nollresultat i din självdeklaration.[/quote] [br] [br]Jo, jag fattar, jag kanske bara uttrycker mig underligt... :wink: [br]Slutresultatet är i vilket fall att jag ändrade momsen så att jag betalar månadsvis. På så sätt betalar jag det jag ska och slipper krångel med att lägga undan pengar. Lite mer jobb med att redovisa varje månad men jag tycker det känns skönt att vara kvitt... [br]Eftersom jag vet att det kommer att bli vinst i företaget känns det dessutom underligt att nolla, bättre att se till att betala det man ska när man ska!
36
va skönt :) nu tror jag att allt är uppklarat va.
36
[quote="chlund"][quote="theo"]säg att jag skriver in 200 000 i omsättning, nettointäkten till 0. Då ska alltså ingående moms vara 50 000 och utgående 50 000? [br]Då debiteras jag ingen skatt under året utan allt beräknas på min deklaration. [/quote] [br] [br]Precis, så ska du göra. [br] [br][quote]Har jag förstått detta rätt och är detta tillåtet? Deklarationen kan ju komma att se väldigt annorlunda ut men det borde väl inte spela någon roll?[/quote] [br] [br]Ser du under året att det barkar iväg helt, så gör du bara en ny preliminär deklaration och börjar betala in månadsvis. Det är samma sak om du betalar månadsvis och sedan blir utan jobb, då kan du skicka in en ny deklaration och upphöra med månadsbetalningarna. [br] [br]Min erfarenhet är att Skatteverket är väldigt hjälpsamma om man ringer och frågar.[/quote] [br] [br] [br]Hmm, kom upp en fundering ändå... [br] [br]Varför blir det inte 200.000 * 0,2 = 40.000 i ingående och utgående moms? [br] [br]Jag menar på ett kvitto står det tex 200 kr, moms ingår med 25% dvs 200*0,2=40 kr
19
[quote="theo"]Hmm, kom upp en fundering ändå... [br] [br]Varför blir det inte 200.000 * 0,2 = 40.000 i ingående och utgående moms? [br] [br]Jag menar på ett kvitto står det tex 200 kr, moms ingår med 25% dvs 200*0,2=40 kr[/quote] [br] [br]När man anger aldrig omsättning inkl moms, så om du omsätter 200.000 så har du 50.000 (25%) i avdragsgill ingående moms och 50.000 i utgående moms. Det där med in- och utgående moms kan vara lite struligt, men man ska se hur varan går. Går varan in är det ingående moms och vice versa.
36
aha, det var så enkelt. tack för svaret
488
[quote="michelle"] jag betalar månadsvis. På så sätt betalar jag det jag ska och slipper krångel med att lägga undan pengar. Lite mer jobb med att redovisa varje månad men jag tycker det känns skönt att vara kvitt... [/quote] [br]Håller med dig; och man slipper frestelsen att använda pengarna till annat "så länge".
36
kan förstå hur ni tänker men man förlorar väl en del pengar på det.
488
[quote="theo"] man förlorar väl en del pengar på det.[/quote] [br]Nja inga större belopp. [br] [br]Man kan tänka att alternativet hade varit att spara pengarna på ett eget bankkonto, i väntan på att det skulle bli dags att betala in dem till Skatteverket efter drygt ett år. [br] [br]Vad har du för inlåningsränta hos din bank? Mellan 0-1,5 % är väl ganska vanligt. Om vi då leker med tanken att du har omsatt 500 00 kr, och haft kostnader på 100 000 kr. Det betyder att din utgående moms var 125.000:- och din ingående moms var 25.000 kr, mellanskillnad att betala till staten 100 000 kr. 1% ränta på det blir 1.000:- om året. Å andra sidan får du ränta på pengarna medan de står på skattekontot också.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.