Enskild firma - ett gäng frågor

1
Hej, jag har aldrig haft företag tidigare och kommer att registrera enskild firma. Jag är anställd på en reklambyrå men ska nu sälja en idé till en eventuell tv-serie.

Jag har tusen frågor men ska börja med några få:

1. Vad innebär "erbjuder dig 50000 på faktura"? Hur mycket pengar blir det över: Om jag skickar den utanför firman? Om jag tar den på firman?

I de olika fallen: Vad betalar jag? Vad betalar produktionsbolaget?

Om jag inte tar det "på faktura", vilka andra alternativ finns?

2. Vad innebär det, kort, att ha enskild firma? Fördelar, nackdelar? Skyldigheter och rättigheter? Vad har jag för kostnader?

3. Om jag struntar i att registrera enskild firma, vad innebär det isf för mig? Vad ni än kan komma på.

Okej, det var nästan tusen frågor, men jag är rådvill... Tack på förhand!
488
Det där var frågor till en hel bok så jag tar bara ett par av dem. [br] [br]Alternativet till "på faktura" är att du får betalt som lön. I så fall måste betalaren stå för arbetsgivaravgifter och dra skatt så det belopp du får ut blir lägre. Fakturerar du via en firma betalar kunden ett högre belopp till dig, men du betalar själv dina egenavgifter och din skatt så slutsumma att behålla efter skatt blir i princip densamma. [br] [br]Om du struntar att registrera dig för F-skatt och moms hos Skatteverket kommer din kund knappast att vilja betala dig via faktura eftersom de riskerar att bli skyldiga att betala arbetsgivaravgifter ovanpå det belopp du har fakturerat.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.