Blandade frågor om redovisning

Anonym
Hej!

Tack för ett bra forum. Eftersom detta är mitt första AB så vill jag vara extra säker på att allt görs helt rätt. Jag har en revisor idag men vill inte ställa för många frågor så vill gärna diskutera här först.

Jag startade mitt AB i oktober 2018, använder kontantmetoden. Har konsultat inom reklam en del och planen från början var att jobba ihop pengar för att köpa och sälja billiga kinaklockor. Intäkter hittills: ca 80,000 inkl moms. Förlängt räkenskapsår och förväntad intäkt hela 2019: ca 150,000 om inget ändras.

Klockor
Jag har hittills tagit in en del varuinköp för klockorna som kostnader (på företagskortet) men ännu inte haft intäkter (alla intäkter hittills är för konsultverksamheten). Utläggen är gjorda som mix av eget kort och företagskort. Just nu så är jag dock lite osäker på hur det kommer bli med klockförsäljningen - min marknadsanalys tyder på att de kan bli svåra att sälja.

- Borde jag vänta med att kompensera mig för utläggen jag gjort på mitt egna kort? Borde jag ens göra dem? Min revisor har fört in dem i bokföringsprogrammet men de har inte betalts ut till mig
- Är det bäst att när året är slut avgöra om kostnaderna jag tagit kan räknas som avdragsgilla? (för att se om jag då haft intäkter

Jag har också tagit kostnader för 3-4,000kr för en till business i samma bolag (godisförsäljning i vending machines) som jag inte kommer fortsätta med.

Godisförsäljningen
- Kommer SKV tycka det är konstigt att jag köpt godis och lådor men det sen inte varit försäljning?
- Eftersom jag inte haft några intäkter, är det bäst att ersätta bolaget för utläggen som gjorts på företagskortet och istället ta de kostnaderna privat? Kan det råka räknas som lån från AB till privatperson? (vilket inte är tillåtet)

Dator- och hörlursstöld
Jag köpte en dyr dator för 19,000 och ett par airpodshörlurar i december. De stals båda på en tågstation i april (ja, jätteklantigt!).
- Är det fritt fram att köpa ny dator och ett par hörlurar på bolaget? Jag har polisanmälan sparad men jag är samtidigt rädd för att SKV kommer misstänka att jag t ex gett bort/sålt förra datorn och hörlurarna
- Det ska tilläggas att det för tillfället kan dröja ett par månader tills jag får in fler projekt och intäkter. Kan SKV då tycka att mitt dator+hörlursinköp inte är nödvändigt? (har inte fått nya kunder på ett tag)
- De nya hörlurarna jag köpte var ett par Bose för 3500kr, kan det resa ögonbryn vid en ev revision? Har blivit lite nojig för att ha köpt 2 dyra hörlurar på kort tid

Cloudtjänst
- Jag använder Google drive/One som cloudtjänst för mitt jobb, men det går inte att få mitt VAT-nummer på fakturan för jag har ett "personal account". Går det ändå att ta på bolaget? Måste göra en del krångliga ändringar för att få ett Business account. Kan SKV hävda att detta är en personlig utgift och således inte avdragsgill?

Lunchmöte med kunder
- Jag har tagit 3-4 luncher på bolaget med kunder. Är det avdragsgillt eller kommer det slå på sista raden?

Traktamenten
- Jag hade traktamenten i december för en utlandsresa. För årets privata inkomstdeklaration, ska skattefria traktementen fyllas i av mig som privatperson om det redan är redovisat av arbetsgivaren?
Tack!

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.