Fel ingående balans

20
Jag har fått fel i bokföringen på leverantörsskulderna och har märkt att felet ligger tidigare år. Jag vill inte göra något fel och undrar om det går bra att bara korrigera lev.skuldkontot och kompensera med eget kapital? Eller måste jag gå tillbaka till förra året och hitta fel eller göra någon form av korrigeringsverifikation (och hur gör man det då?) ?
/Erik Åberg
Ekonomistudent vid Uppsala Universitet
Blivande revisor
488
Två frågor: 1) Hur stort är felet? 2) Har du redan avslutat förra året och bokat upp resultatet och allt? [br] [br]Vi är trots allt bara i början av mars. Det är inget onormalt att småbolag inte är 100 % klara med förra årets bokföring så här års. Det enklaste är om du kan lägga rättelsen på förra året där den hör hemma och så köra en uppdatering av det nya årets IB-värden (ifall de inte uppdaterars automatiskt). Om det mesta av 2006 är bokfört kan du lägga rättelsen på 31/12. [br] [br]Eller menar du att felet ligger på 2005? Isåfall bokför du rättelsen på 2006. [br] [br]Om felet är pyttelitet (några kronor) kan du bokföra det mot öresutjämning (konto 3740). Annars letar du igenom förra årets bokföring tills du hittar vad felet beror på. Sen bokför du en rättelse. Det är en verifikation där du backar de felaktiga posterna, alltså bokför likadant som innan men låter debet och kredit byta plats, och sen bokför du det rätta.
20
1) runt 10 000 kr [br]2) nej [br] [br]Har inte tänkt på att kolla så noga på lev-skuldkontot och se om det stämmer. Inte så stor firma. Har ingen aning om var felet kan ligga, firman startade hösten 2005 så inte så långt tillbaka trots allt, men en del att gå igenom ändå och felet kanske ligger på 2005, vilket är stängt sen länge. 2006 är färdigbokfört för det löpande. [br] [br]Något tips på hur jag lättast går igenom kontoanalysen och hittar felen?
/Erik Åberg
Ekonomistudent vid Uppsala Universitet
Blivande revisor
488
[quote="Eriabe"] Något tips på hur jag lättast går igenom kontoanalysen och hittar felen?[/quote] [br]Bara hårt jobb, tyvärr. Du får kolla igenom alla fakturor och leverantörsbetalningar i tur och ordning och jämföra dem med huvudboken så att de är bokförda till rätt belopp och betalda till samma belopp som de är bokförda. [br] [br]Den här sortens diff kan ha olika orsaker, tex: [br] [br] - Betalningar bokförda mot konto 2440 (lev.skuld) trots att fakturan aldrig bokats där till att börja med [br] [br] - Faktura kostnadsförd och bokförd mot konto 2440; sedan har betalningen inte bokats mot 2440 utan fakturan har kostnadsförts igen vid betalningstillfället [br] [br] - Fakturan bokförd mot 2440; lägre belopp betalats p.g.a. rabatt eller tvist eller nåt annat [br] [br] - Stansfel; något belopp har bokförts på lev.skuldskontot trots att det skulle till något helt annat konto [br] [br] - Debet o kredit har blivit förväxlade någonstans [br] [br]Ett tips inför framtiden: Stäm av viktiga konton som leverantörsskulder, kundfordringar och bank / pg varje månad! Då hinner eventuella fel inte försvinna in i dimman utan du hittar dem medan du fortfarande minns vad som hände. [br] [br]Lycka till!
20
Har nu gått igenom en del och hittat några fel, diffar dock fortfarande men med mycket mindre. Har nu bara ~2000 för mycket i lev.skuld... [br] [br]Ett av felen var på 2005 som är låst, ska jag lägga till en ändringsverifikation på det under 2006 eller vad ska jag göra åt det?
/Erik Åberg
Ekonomistudent vid Uppsala Universitet
Blivande revisor
488
Ja, lägg ändringsverifikationen på 2006.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.