Resultat Rapporten - HJÄLP !

introduceit
Hej

Jag har en nystartad firma - dvs inte tjänat så mycket än men jag har alltså tjänat 12625 kronor hittills.



Jag har dock lånat ut pengar till företaget med min privata ekonomi eftersom jag behövde en digital kamera och en bärbar dator ( Reklambyrå ). Detta totalt har blivit en kostnad på cirka 15 000 kronor dvs mitt företag borde ju ligga minus.



Men i min resultatrapport står det att jag har + 8000 kr i Nettoresultat ?!?!

Kollar igenom den och den räknar rätt Bruttovinst men sen kommer "Övriga Kostnader" och där är bara kameran med eftersom den är på förbrukningsinventarie kontot men den drar inte av pengarna för datorn som ligger på inventarie kontot dvs cirka 11 000 kronor vilket den bör göra ?! Jag menar det är ju en kostnad för företaget det också?! Det gör ju så att mitt företag borde ligga minus för året?!



Jag gick in på inventarie kontot och tittade och det står som "Tillgångar" och inte som "Kostnader" men är det rätt kanske ?!?



Snurrar duktigt nu =)
20
Datorn, och övriga inventarier, är inte direkt kostnader utan de ska delas upp på flera år (då de används flera år och man vill justera kostnaden så att den visas rättvist för alla åren) och då gör man avskrivningar på den varje år som i sin tur visas som kostnad. Så datorn kommer att bli en kostnad i längden. [br] [br]Det är viktigt att man skiljer på utgift, kostnad och utbetalning. [br]Utgift = Du köper en dator (vilket sker vid ett tillfälle) [br]Kostnad = Du förbrukar dator (vilket sker över ett par år) [br]Utbetalning = Betalningen sker (vilket sker vid ett tillfälle)
/Erik Åberg
Ekonomistudent vid Uppsala Universitet
Blivande revisor
720
Din firma kommer inte att visa ett resultat som är högre än det verkliga eftersom ett köp av en inventarie inte är en kostnad och alltså inte påverkar resultatet. Ditt resultat ska bara påverkas av årets avskrivning. [br] [br]Det är väldigt viktigt att hänga med i skillnaden mellan likviditet (pengar) och resultat och det egentligen inte alls finns något likhetstecken mellan dessa. Du kommer ju ex att sänka ditt resultat med avsättningen för egenavgifterna med ett belopp som du inte gör en utbetalning för.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.