Missad avskrivning?

2
Hej alla!

Har haft mycket användning av detta forum tidigare utan att ha varit medlem. Men nu måste jag ställa en fråga som jag inte kunnat hitta svaret på, så här kommer min första fråga/inlägg som jag hoppas någon kan svara på. =)



Jag köpte en dator till mitt företag för två år sedan. Jag glömde sedan att göra avskrivningen på den vid inköpsårets slut. Det jag undrar är alltså om jag kan göra en avskrivning på 40% nu eftersom jag inte gjorde det tidigare år. Eller kan kan ändå bara göra en avskrivning på 20%?
589
1
Skattemässigt håller det att göra 40% avskrivning. Man räknar ju fram det lägsta tillåtna skattemässiga värdet, vilket två år efter inköp blir 60% av värdet om man räknar med kompletteringsregeln (även kallad 20-regeln). [br] [br]Men gör det så stor skillnad om det bara gäller en enda dator? Och är den här datorn den enda inventarien du har?
2
Nä det gör det väl inte, men tänkte jag kunde göra det ifall man nu får det. Ja den här datorn är den enda inventarien jag har. Behöver inte mycket mera än en dator i min bransch. =)
68
[quote="Jorgen"]Skattemässigt håller det att göra 40% avskrivning. Man räknar ju fram det lägsta tillåtna skattemässiga värdet, vilket två år efter inköp blir 60% av värdet om man räknar med kompletteringsregeln (även kallad 20-regeln).[/quote] [br] [br]Kan man med 20-regeln avsiktligt göra avskrivning med 10% år ett och 30% år två? Efter andra året har man ju då gjort en avskrivning med totalt 40%.
589
1
Redovisningsmässigt är det ju inte helt korrekt. Men Skatteverket godtar det skattemässigt lägsta värdet, vilket i det här fallet blir 60% av anskaffningsvärdet.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.