Behöver bokföringshjälp ang. eget kapital (handelsbolag)

20
Hej.



Har hittills bokfört allt på 2010 för mig och 2020 för min kompanjon. T.ex. vid inköp med eget VISA-kort:

1. Debet 4010 + momskonto, kredit 2010.

2. Debet samma belopp 2010, kredit 1930.



När jag tar ut "lön":

1. Debet 2010, kredit 1930.



Även SA-skatten jag ska betala bokför jag på samma vis.



Nu känns det ju inte riktigt som om jag gör rätt här... Hur ska man bokföra dessa tre händelser?
20
Ingen som vet? [br] [br]Har läst i lite böcker och så och det verkar ju som om man kan använda samma konto till allt om man vill, även för SA-skatten (den om något måste ju vara Eget kapital eftersom den inte har med företaget att göra). [br] [br]Fråga: Är det OK att använda 2010 till samtliga ovanstående exempel?
720
OK och OK, det finns ingen lag som säger vilka konton du ska använda i din bokföring. Däremot måste du i deklarationen kunna nage hur mycket pengar var och en av er tagit ut, hur mycket ni satt in, hur stort resultatet var och hur mycket eget kapital ni hade när året började. De två sista kan man ju lätt plocka ut även om ni bokför allt mot 2010 men insättningar och uttag under året måste du isåfall sätta sig och plocka ut manuellt om ni inte bokför enligt praxis och då blir det genast en massa merarbete. [br]Normalt bokför du uttag på 2013 och insättningar på 2018, skatten på 2012 under löpande och och först när året är helt färdigt för du samman detta till 2010 som är ett samlingskonto.
20
Tack för svaret! Om man vill ha separata konton för varje delägare då? T.ex. ett till 2012-, 2013- och 2018-konto. Finns det någon standard? [br] [br]Jag förstår inte riktigt det här med deklarationen. Om jag köper en sak till företaget med privat VISA, krediterar 2010 för att sedan direkt efter betala ut samma summa till mig via bankkonto är det väl inget som behöver tas upp i deklarationen? Det blir ju precis som om jag skulle betalat varan direkt från bankkontot (bara att det inte går i många fall och därför måste betalas via mig), alltså +-0 på Eget kapital.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.