fakturera resekostnad

36
om jag utför uppdrag åt kund och kunden betalar resan, alltså jag lägger ut för resan och lägger in den i fakturan som jag sedan skickar. Hur blir detta då? Jag fick höra att jag ska dra av momsen i mitt företag när jag köper resan, ska jag fakturera utan moms då eller ska jag ta hela beloppet? Om jag tar hela blir ju fel... Nån som kan förklara hur man ska göra?
720
Du köper en biljett för säg 1000 + moms det är en kostnad i ditt företag på 1000 kr och en fordran på moms på 60 kr. [br]Du fakturerar kunden säg 10.000 + 1000 kr för resan + moms på allt dvs 2 750 till. [br]I resultat har du nu 10.000 eftersom du har intäkter på 11000 och kostnader på 1000. I moms har du fått 2750 från kunden och själv lagt ut 60 så vad du ska betala till skatteverket är 2690 kr i momsen. [br] [br]För kunden är detta samma kostnad som om han betalt dig för tjänsten och själv köpt din biljett, för dig samma intäkter oavsett om du eller kunden betalar biljetten.
36
tack för det utförliga svaret! [br] [br]undrar dock över det här [br]"Du fakturerar kunden säg 10.000 + 1000 kr för resan + moms på allt dvs 2 750 till." [br] [br]varför är momsen 6% när jag köper resan och 25% när jag fakturerar dem och tar betalt för samma resa?
1616
4
En liten fråga: [br] [br]Läggar man på 25% moms på den 6% momssatsen? Skall inte den specificeras separat? [br] [br][b]Exempelvis:[/b] [br] [br]- Utfört arbete 10.000 x 1,25 (Förutsatt att det är 25% moms som gäller) [br]- Samt resekostnad 1000 x 1.06 (6% moms på resa) [br] [br][b]Summa[/b] [br]12.500 + 1060 [br] [br][b]Totalt[/b] [br]13560
Må väl!
720
Du säljer konsultjänster inte resor så din momssats är alltid 25%. Momsen styrs i det fallet av den %-sats som gäller på "huvudartikeln". [br] [br]Den enda gång detta praktiskt skulle kunna skapa ett problem är om din kund inte är momsredovisningspliktig men de få gånger det skulle vara fallet får man lösa det på annat sätt som att kunden själv köper din biljett.
1616
4
[quote="Redkon"] [br]Den enda gång detta praktiskt skulle kunna skapa ett problem är om din kund inte är momsredovisningspliktig men de få gånger det skulle vara fallet får man lösa det på annat sätt som att kunden själv köper din biljett.[/quote] [br] [br]I dessa fall är det oftast småpengar de handlar om så stora problem är det inte. Men nu väckte du en annan fråga. [br] [br]Om jag i mitt yrke erbjuder tjänster som jag har momsplikt på men kunden säger att den själv är momsbefriad. Visst skall jag fortfarande kräva att få betalt med moms? [br] [br]Ex om jag drev momsbefriad verksamhet och går och handlar i en butik där momsen ligger på varan jag köper. Inte kan jag säga att jag är momsbefriad och ska kräva ett pris utan moms? Säljaren har väl ändå rätt att få in momsen på varan den säljer? [br] [br]Jag har tidigare stött på detta i samband med skolor och andra instanser som vart intresserade av att beställa enstaka föreläsningar och utbildningar. [br] [br](Förlåt att jag gled ifrån resekostnad!)
Må väl!
20
[quote="Redkon"]För kunden är detta samma kostnad som om han betalt dig för tjänsten och själv köpt din biljett, för dig samma intäkter oavsett om du eller kunden betalar biljetten.[/quote] [br] [br]Det blir det väl inte eftersom kunden får betala 25% moms på resan istället för 6% som han skulle få göra om han köpte den själv. Men om kunden är ett företag så blir det såklart i princip samma kostnad för kunden...
/Erik Åberg
Ekonomistudent vid Uppsala Universitet
Blivande revisor
758
1
Min verksamhet är delvis momsbefriad, men jag får betala moms när jag handlar. Däremot så tar jag inte ut någon moms på dessa tjänster ut till kund. Det händer att jag ibland leverera varor till exempelvis rederier som går i trafik till andra länder. Dom faktureras utan moms, däremot så får jag betala moms på varorna som jag skickar iväg till dom.
Hälsningar Stefan Förståndet är rättvist fördelat. Alla tycker att dom har fått tillräckligt
20
[quote="Redkon"]För kunden är detta samma kostnad som om han betalt dig för tjänsten och själv köpt din biljett, för dig samma intäkter oavsett om du eller kunden betalar biljetten.[/quote] [br] [br]Det blir det väl inte eftersom kunden får betala 25% moms på resan istället för 6% som han skulle få göra om han köpte den själv. Men om kunden är ett företag så blir det såklart i princip samma kostnad för kunden...
/Erik Åberg
Ekonomistudent vid Uppsala Universitet
Blivande revisor
1616
4
[quote] [br]Det blir det väl inte eftersom kunden får betala 25% moms på resan istället för 6% som han skulle få göra om han köpte den själv. Men om kunden är ett företag så blir det såklart i princip samma kostnad för kunden...[/quote] [br] [br]Ja det var detta jag också tyckte var märkligt kunden får betala 19% extra i moms. [br] [br]Jag vet inte men det känns som allt bakas ihop till ett paketpris i exemplet ovan vilket inte borde vara korrekt då vissa kunder vill ha specifierat vad de betalar för. Ex en kund till mig var tvungen i en faktura specificera upp de olika fakturerade delarna samt ange de olika momssatserna för dessa.
Må väl!
488
Precis som Redkon skrev så har det ingen betydelse så länge din kund själv redovisar moms, för då får han tillbaka momsen från Skatteverket efter att han har betalat den till dig. Så för såna kunder spelar det ingen roll att han får betala 25 % moms på din biljett när den faktureras via dig. [br] [br]Det är en annan femma om kunden inte får dra av momsen. Men tyvärr slipper du inte lägga på moms på din faktura bara för att kunden inte får dra av momsen. Isåfall skulle vi ju alla slippa moms när vi går till ICA och handlar vår middagsmat, eftersom vi inte får dra av momsen.
36
ok, men då tror jag att jag har koll på det hela... [br] [br]en sista sak bara, kan man bokföra kostnaden för resan i efterhand? jag trodde inte man skulle ta upp kostnaden i företaget nämligen, har inte skickat fakturan ännu men det spelar väl mindre roll.
488
[quote="theo"] kan man bokföra kostnaden för resan i efterhand? [/quote] [br]Javisst, om det inte har gått åratal sen du gjorde resan.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.