Feedback på simpelt bokslut (Firma)

2
Hej!



Jag pluggade fek för ganska många år sedan men har inte använt kunskaperna sedan dess. Skulle behöva bolla ideér lite nu när jag slutligen ska göra mitt första bokslut, så jag tänkte bara posta min plan här och se vad ni säger!



Jag har en enskild firma med låg omsättning så jag kan använda en N1 men jag kan säkert fråga skatteverket om den biten så det är lugnt.

Mina verkliga undringar rör huvudsakligen hur jag ska avsluta bokföringen egentligen. Jag har enbart inkomster och utgifter dvs inga avskrivningar eller depositioner alls.

Har skummat igenom forumet och fått reda på en hel del, men det finns fortfarande lite frågetecken.



Ska jag summera alla intäkter och kostnader på ett balanskonto (2099) först och sedan ta summeringen och bokföra den på Redovisat resultat (8999)?



Om jag gör så kommer jag att ha ett överskott där på låt säga 5000 kronor, det är det som jag ska skriva in i min egen deklaration om jag inte är ute och cyklar. Men vad händer där när jag börjar det nya året? Har för mig att jag måste nolla det kontot?

Är det det enda kontot jag ska nolla och vad ska jag nolla det mot?

Ska jag göra det med en verifikation i början av det nya året då?



Ska jag låsa året efter att jag har bokfört resultatet på 8999?



Funderar lite på att skicka det till en redovisningskonsult, men jag vill ju gärna kunna ordna sånt här 🙂



Tack på förhand!



//Klas
488
Att lämna till en redovisningsbyrå låter som en bra idè såhär första året, eftersom jag märker att du har en del grundläggande saker att lära dig. Eller plocka åtminstone fram dina gamla läroböcker och läs dem; det räcker inte riktigt med det du har lyckats snappa upp här på forumet. Ett forum lämpar sig bäst för olika detaljfrågor; inte för en total grundkurs i bokföring. [br] [br]Alla bokningar måste ske med samma summa både i debet och kredit. Försöker du bokföra på dator säger den ifrån om inte debet och kredit är lika stora. Men principen gäller även för den som bokför i en manuell kassabok. [br] [br]Årets slutgiltiga resultat bokför du både på balanskontot 2099 och på resultatkontot 8999; det ena kontot i debet och det andra i kredit. Du behöver inte göra något ytterligare för att nolla resultatkontona. När du går in på det nya året i din dator är alla resultatkonton automatiskt nollade.
2
Hej Karin och tack för ditt svar! [br] [br]Den löpande bokföringen har jag skött varje månad under året eftersom jag valt att momsredovisa med det intervallet, så jag sitter inte med hela högar av verifikationer just nu :) [br] [br]Av balans- och resultaträkningen så har jag räknat ihop att jag gjort en vinst på x kronor. Den har jag summerat nu på konto 2099 först och sedan överfört till 8999. Då är det mer eller mindre klart va? Jag har satt datumet för de sista transaktionerna till 20061231, är det riktigt? [br] [br]Använder spcs och har redan börjat på mitt nya år enligt de instruktioner som finns där. Om jag inte har några tillgångar så ska det inte överföras någon ingående balans eftersom jag tar ut allt överskott i lön, eller har jag fel? [br] [br]v.h. [br]Klas
488
Din balansräkning kommer att hänga med till det nya året, men inte resultaträknignen.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.