Hur bokföra rabatter / värdinnegåvor?

2
Jag har precis startat upp ett litet företag som sysslar med homepartyförsäljning av smycken. Om jag väljer att ge mina närmaste vänner rabatter på sina beställningar - vad gäller då och hur bokför jag dessa rabatter? När någon bjudit in mig till ett smyckesparty så får värdinnan en gåva som tack för hjälpen. Hur bokför jag denna gåva? Vore såå tacksam för lite hjälp kring detta.
2360
37
Detta är verkligen ett tjänstligt  och känsligt  ärende.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
589
1
Jag håller med Lars.[br][br]Rabatter är ju en sak, så länge de inte är orimligt stora. Gåvor för att någon utför en tjänst åt ditt företag? Tja, de tjänster jag utför åt bolaget jag jobbar på får jag också betalt för. Det kallas för lön.[br][br]I det här fallet vore det nog bra om fick reda på ungerfär hur stora pengar gåvorna handlar om.
2
Gåvan som värdinnan för smyckespartyt får av mig är ett av de smycken jag säljer (värdet beror på hur mycket jag sålt för den aktuella kvällen, men normalt 100-250 kr).
456
1
Antingen skapar du ett konto för mutor ;) , eller så bokar du in på konto: "6993 Lämnade bidrag och gåvor" om du har ett AB och följer BAS-kontoplanen.
2360
37
Även om det är bar en sak vars värde ex är 10 kr och den lämnas innan så är det en muta medan den inte är det efter för uppskattning. Så kan man kort säga utan att gå in på särskilda fall som det finns en hel exempelsamling hos skattemyndigheten, och man älskar att ta fram den när det är något negativt som skulle kunna vara att man gjort något fel. (Jag har suttit i företagsskattenämnd så jag vet hur hemskt det är för företagarna).  Jag skrämde väl inte bort någon nu? Jag var bara lite realist.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.