Räkenskapsår?

23
Hur startar jag min bokföringen när jag startar mitt företag tex 1 juli vilken är min momsperiod om jag har månadsvis momsredovisning. Blir räkenskapsåret 07 och aktuell period 7 eller blir det period 1? Hoppas ni förstår min fråga. Om jag ska lägga in egna varor i företaget hur bokför jag är det en eget kapital 2020 och varuinköp, det finns ingen ingående moms?
101
Period, skriver du in det när du startar nytt räkenskapsår? Räcker det inte att lägga in start datum och hur länge första räkenskapsåret sträcker sig?[br][br]Vet själv när jag startade, då skapade jag endast ett nytt år i bokföringen. Beroende på om du ska ha förlängt räkenskapsår startar du 1 juli 2007 till 31 dec 2008. Du kan förlänga första räkenskapsåret i 6 månader därefter löper det på med 1/1 - 31/12. Vill du inte ha förlängt räkenskapsår väljer du att lägga in 1 juli 2007 till 31 dec 2007. Momsavstämning gör du sedan varje månad, bokför som en vanlig transaktion.[br][br][quote]Om jag ska lägga in egna varor i företaget hur bokför jag är det en eget kapital 2020 och varuinköp, det finns ingen ingående moms?[/quote][br][br]Vad är det för typ av varor. Varor du har köpt in tidigare och som du nu ska sälja?[br]Eller är det typ en dator etc. som du ska använda i företaget? [br][br]Hoppas att detta gav dig lite hjälp på traven?!  Förtydliga dig gärna om jag missförstod dig.  ;)[br][br]//Marta
23
Mitt bokföringsprogram är Mamut och det vill att jag ska lägga in momsperiod. Troligtvis är det period 7 jag ska välja. Men är väldigt osäker, är det någon som vet och som har Mamut själv???[br]Vad gäller varorna är det egna inköpta momspliktiga varor från icke eu-land för försäljning. Men berätta gärna även hur jag gör med inventarier som ska användas i företaget tex dator, symaskin, mobil?
101
Om du börjar din redovisning i juli månad verkar det rimligt med period 7. Går det inte att ringa deras support och dubbelkolla? Är själv inte så insatt i deras bokföringsprogram.  ;-)[br][br]Vad gäller dina inköpta varor bokför du dem på konto inköpta varor och mot konto "lån från ägare" eftersom du betalat med dina privata medel. Detta är pengar som företaget blir skyldig dig och som du kan plocka ut från företaget, som en "återbetalning av lån från ägare", när det går med vinst.[br][br]Produkter som du ska använda i företaget som tex dator, symaskin, mobil etc. får du låta värdera/uppskatta till deras nuvarande värde. Du bokför dessa som en inventarie, eller förbrukningsinventarie beroende på det uppskattade värdet, med ett kvitto från dig som privatperson. Däremot får du inte dra momsen på dessa varor eftersom du köper dem från en privatperson.[br][br]//Marta[br]
589
1
Jag var ute hos kund igår. Kunden hade Mamut som redovisningssystem och bokföringsår juli-juni.[br][br]De hade juli som period 1 (dvs period 1 i deras bokföringsår). Men ärligt talat tycker jag att du kan göra som du vill, antingen juli som period 1 eller som period (=månad) 7. Jag har svårt att se att det ska påverka din redovisning på något sätt, så länge du själv vet vad som gäller.
720
Problemet blir väl att inte perioderna kommer att räcka till tills året är slut om man börjar med period 7. Ett år går det säkert bra för möjligheterna till  förlångt första år måste ju finnas så att man kan köra till period 18 men år två är jag inte säker på att programmet skulle acceptera ytterligare en förlängning.
589
1
Nej, det har du ju rätt i. Om nu programmet menar att period 7 är den sjunde månaden i bokföringsåret och inte månad 7.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.