av Redaktionen
Redaktionen
Författare på Foretagande.se
46 foruminlägg
1259 artiklar

Att starta en ny restaurang kräver en mängd arbete. Även om man hittar en perfekt lokal, spenderar tid på att inreda den vackert och kan få tag på kunnig personal måste man även söka ett antal olika tillstånd för att kunna driva verksamheten.

 

Exakt vilka tillstånd en restaurang behöver kan variera en hel del från fall till fall, beroende på vad man planerar sälja i den, om man tänker erbjuda extra former av underhållning och mycket mer. Vilka tillstånd det än är man behöver är det rekommenderat att man söker dessa i god tid. En del tillstånd kan ta många veckor innan de blir beviljade. Flera ansökningar är dessutom avgiftsbelagda.

Det mest grundläggande för restauranger är att ha ett serveringstillstånd för alkohol och detta är något man ansöker om hos kommunen. För att få tillstånd behöver man i samband med sin ansökan visa att man har kunskaper om alkohollagen genom att göra ett kunskapsprov.

Uteservering är också något man behöver tillstånd för och det är markägaren som ger tillstånd om detta. Är det kommunal mark behöver man ansöka hos polisen och de frågar i sin tur kommunen om hur uteserveringen fungerar med bland annat trafiken och miljön rent allmänt. Är marken privat måste man erhålla ett skriftligt tillstånd från markägaren. Då privat mark ibland räknas som offentlig plats kan man dock fortfarande behöva tillstånd från polisen. Vill man exempelvis glasa in uteserveringen, bygga ett trädäck för den eller liknande kan man även behöva bygglov från kommunen.

När det kommer till underhållning finns det flera olika alternativ. Musik är nog den vanligaste och kräver att man skaffar en musiklicens från antingen Svenska tonsättares internationella musikbyrå (Stim) eller svenska artisters och musikers intresseorganisation (Sami). Vill man utöver musik kunna erbjuda dans, disco eller livekonserter måste man ansöka om tillstånd från polisen.

Det har även varit populärt att kombinera restaurang med spel av olika slag genom åren. Även om en hel del av spelautomater och liknande har flyttat över till nätet idag kan man fortfarande ansöka om tillstånd för spelautomater eller restaurangkasino hos Spelinspektionen. Men även om man bara tänker ställa ut exempelvis flipperspel eller arkadspel måste Spelinspektionen ge tillstånd om detta.

Visa kommentarer 0
Du måste registrera dig som medlem för att skriva en kommentar.. för att registrera dig som medlem.