Startsida
av Redaktionen
Redaktionen
Författare på Foretagande.se
91 foruminlägg
1272 artiklar
Alla storföretag har dem – kreditpolicys. Och att ha rutiner för din fakturering är faktiskt minst lika viktigt för mindre företag. I snitt förlorar svenska företag nämligen motsvarande 1 procent av sin omsättning varje år på grund av obetalda fakturor. Att ha en kreditpolicy är dessutom inte alls lika jobbigt som det låter – här är några enkla steg att följa.

 

Alla storföretag har dem – kreditpolicys. Och att ha rutiner för din fakturering är faktiskt minst lika viktigt för mindre företag

En kreditförlust på motsvarande en procent av din omsättning kanske inte låter så mycket. Men tänk om du måste låna motsvarande summa – hur mycket skulle det kosta? En obetald faktura kan slå hårt mot ditt företag och minska din möjlighet att investera för tillväxt.

– Ju längre du väntar, desto större är risken att du inte får betalt för din faktura. Så enkelt är det. De företag som effektiviserar fakturahanteringen och kravprocesserna märker en stor positiv effekt i sin ekonomi, säger Ulrika Bragg, Inkassoansvarig på Intrum.

Våra bästa tips för hur du sätter upp smarta faktureringsrutiner för ditt företag:

  • Ta för vana att granska dina kunders historik, redan innan du gör en affär, med hjälp av en kreditupplysning.
  • Skriv ett avtal. Ange tydliga villkor i avtalet – villkor som skyddar dina rättigheter och begränsar din ansvarsskyldighet. Säkerställ i förväg att kunden accepterar dina villkor. Sätt tidsgränser för att bestrida ett köp och förklara omständigheterna under vilka avtalet kan brytas eller avslutas.
  • När det är dags att fakturera – skicka tydliga och korrekta fakturor.
  • Hänvisa till den lagstiftning som finns kring sena betalningar.
  • Kontakta omedelbart kunder som inte betalar. Att vänta ökar risken för att du inte ska få betalt alls. 

Vill du fakturera som ett proffs?

Läs mer om ett smidigare, enklare och smartare sätt för dig att ta betalt

Känner du att du har svårt att få betalt trots bra rutiner?

Använd en inkassotjänst – det ökar kundens betalningsvilja och sparar dig tid och frustration. Läs mer om hur inkasso fungerar här >>

Visa kommentarer 0
Du måste registrera dig som medlem för att skriva en kommentar.. för att registrera dig som medlem.