Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer

Så mycket kan du spara på att sälja dina fakturor

Dela artikeln
måndag, 18 juni 2018 0
Så mycket kan du spara på att sälja dina fakturor

Med factoring kan du frigöra både tid och pengar för ditt företag. Men hur fungerar det egentligen och vad är skillnaden mellan de vanligaste factoringtjänsterna? Här är allt du behöver veta om fakturafinansiering.

Så fungerar factoring

Factoring, eller fakturafinansiering, innebär att du låter en tredje part hantera alla eller delar av dina fakturor. Istället för att vänta på att få betalt av din kund får du pengarna av finansbolaget direkt när du skickat fakturan. På så sätt kan du snabbt förbättra din likviditet.

- En stor nytta med factoring är såklart den ekonomiska säkerheten, en annan är det administrativa stödet. Genom att använda denna typ av finansiering kan du frigöra både tid och pengar i ditt företag, säger Fredrik Andersson, ansvarig för finansiella tjänster på Intrum Justitia.

De två vanligaste factoringtjänsterna är fakturabelåning och fakturaköp. Vilken typ av tjänst som passar dig bäst beror på företagets behov.

Fakturabelåning som helhetslösning

Fakturabelåning passar företag som vill ha en komplett lösning för alla sina fakturor. Med fakturabelåning får du pengarna i två steg. När du skickar fakturan betalar finansbolaget ut 70 till 90 procent av beloppet. Resten av pengarna får du när slutkunden betalat fakturan.

En fördel med fakturabelåning är att kostnaden baseras på den finansierade delen av dina fakturor. Det innebär att den finansiella kostnaden kan bli lägre än vid fakturaköp, men samtidigt finns en del fasta avgifter såsom limitavgift. Till skillnad från fakturaköp får du inte hela beloppet direkt och du står själv för kreditrisken.

  • Fakturabelåning passar främst större väletablerade företag som är intresserade av ett långsiktigt samarbete, säger Fredrik Andersson.
  • Helhetslösning
  • Finansiering med 70-90 procent 
  • Du står för kreditrisken

Fakturaköp ger dig mer pengar i månaden

Fakturaköp är en flexibel lösning som du kan använda för vissa eller alla dina fakturor. Tjänsten ger en högre grad av finansiering eftersom hela fakturan finansieras. När du skickar fakturan får du hela beloppet utbetalat direkt, garanterat inom 24 timmar. Finansbolaget kan även stå för kreditrisken, vilket innebär att du minskar risken för kreditförluster.

En annan fördel med fakturaköp är att du har högre flexibilitet. Du väljer själv om du vill sälja dina fakturor fortlöpande eller för att täcka plötsliga likviditetsbehov. Dessutom kan du enkelt ändra eller avsluta samarbetet när du vill. Fakturaköp är därför en bra lösning för små och medelstora företag som behöver hjälp att växa.

- När ett bolag är nystartat eller behöver komma på banan igen är det inte helt enkelt att få hjälp av banken. Men med fakturaköp kan vi enkelt anpassa kostymen efter hur förutsättningarna ser ut för dig och ditt företag, säger Fredrik Andersson.

Kostnaden för tjänsten regleras genom en procentuell avgift på hela fakturabeloppet.

  • Flexibel lösning
  • Finansiering med 100 procent
  • Finansbolaget står för kreditrisken

Hur mycket tid och pengar kan ditt företag frigöra i månaden?

Kontakta oss så tar vi fram en den mest lönsamma lösningen för dig

 

Senaste nytt

Flest reaktioner i veckan

 

Välj kommun från listan