Startsida
av Redaktionen
Redaktionen
Författare på Foretagande.se
91 foruminlägg
1272 artiklar

Kredithanteringsexperten Anna Hermansson delar med sig av erfarenheter från kunder hon möter i vardagen. Om du vill bli mer lönsam och samtidigt frigöra tid för att utveckla din verksamhet, säkerställ då att du får betalt i tid. Ta del av Annas tips och börja skruva upp lönsamheten i företaget.

 

Vilka konsekvenser uppstår för en företagare när en faktura man skickat inte betalas i tid av kunden? Anna Hermansson, Sales Manager New Business på Intrum, möter många företag som är i den situationen.

- Bolagets likviditet påverkas negativt vilket i sin tur leder till att man kanske inte kan anställa och inte investera i nya maskiner och hjälpmedel. Sämre betalningsförmåga tvingar produktutvecklingen att stanna upp och i förlängningen hindras ditt företag från att växa. I värsta fall kan det gå så långt att det bidrar till att man går i konkurs, säger Anna Hermansson.

- Att inte få betalt i tid gör också att det uppstår merarbete i form av administration, vilket stjäl tid från övrig verksamhet. Man behöver lägga tid på att skicka påminnelser som ska bevakas, kanske följa upp med samtal, allt det gör att onödig tid läggs på saker som inte rör kärnverksamheten.

Bristande rutiner tar onödig tid

Som småföretagare är det vanligt att man inte hunnit sätta rutiner kring sin fakturering, vilket ofta leder till att fakturan inte skickas ut direkt efter avslutat arbete. Istället blir den liggande onödigt länge och man agerar bank för sina kunder.

 

Vad är risken med bristande rutiner?

- Man missar saker i verksamheten. Som en bra backup när folk går på semestrar eller någon blir sjuk. Man har kanske ingen anställd specifikt för att sköta ekonomin i ett litet företag. Ofta kanske det sköts av ägaren själv. Det orsakar problem om personen blir sjuk eller går på semester och ingen annan har vanan att sköta fakturering och påminnelser på ett smidigt sätt, säger Anna.

Känner du att du har svårt att få betalt trots bra rutiner?
Använd en inkassotjänst – det ökar kundens betalningsvilja och sparar dig tid och frustration. Läs mer om hur inkasso fungerar här >>

Frihet är att få betalt i tid

Anna Hermansson menar att få betalt i tid skapar en frihet.

 

- Det gör att man kan utveckla sin verksamhet; anställa fler, produktutveckla, affärsutveckla, investera i sin personal, investera i personalutbildningar och mycket annat. Alla bolag kanske inte vill växa som huvudsyfte men alla företagare värderar frihet, säger hon.

Men kan verkligen lönsamheten öka genom kortare kredittider? Anna svarar så här:

- Om du till exempel anlitar underkonsulter så kan kortare kredittider innebära att du får betalt av dina kunder innan du måste betala konsulterna. Samma sak om du köper in material så kan du i vissa fall få betalt för materialet innan du ska betala grossisterna. Då kan du skala upp verksamheten och ta större order utan att riskera att tömma företagets kassa. Du slipper helt enkelt den ökända växtvärken.

Korta ner kredittiderna och bota växtvärken redan nu. Läs mer om ett smidigare, enklare och smartare sätt för dig att ta betalt

3 tips för att få betalt i tid

  • Se till att fakturans innehåll är tydligt. Du visar vad du sålt och ser till att betalningsvillkoren är synliga. Det behöver stå på fakturan vad som händer om den inte blir betald i tid, vilka påminnelseavgifter och förseningsersättningar som gäller.
  • Ha en tydlig krav- och kreditpolicy i företaget så att du skapar rutiner så att alla känner till vad som gäller vid fakturering. Det blir enklare att följa en process om man vet vilka som steg finns.
  • Ta hjälp av en tredje part som ser till att hela faktureringen, påminnelser, inkassokrav och backup sker automatiskt. Fakturan skapas med hjälp av en enkel mall som automatiskt räknar ut moms, Rot och Rut. Du kan lägga till artikelregister och det är enkelt att hålla koll på vilka fakturor som betalats. Allt samlas på ett och samma ställe och du betalar bara för de tjänster som du använder, när du faktiskt nyttjar dem.

Så skriver du en krav- och kreditpolicy. Ladda ner Annas guide med 5 steg till kontroll från faktura till betalning

Läs mer: Här är rutinerna som sparar tusenlappar – eller mer!

Visa kommentarer 0
Du måste registrera dig som medlem för att skriva en kommentar.. för att registrera dig som medlem.