Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer

Sommarutmaningen: Så behåller du lugnet – och likviditeten – under semestern

Dela artikeln
fredag, 06 juli 2018 0
Sommarutmaningen: Så behåller du lugnet – och likviditeten – under semestern

Sommaren är en klurig tid för egenföretagare. För de flesta somnar affärerna in, och hur lätt är det att njuta av solen då? Här är tipsen som gör att du slipper likviditetsstressen – och inte behöver gå på sparlåga när hösten kommer.

1. Kolla dina kunders schema

Om ditt företag har återkommande kunder som står för en stor del av er omsättning, hör av dig till dem en tid innan ledigheten och se om ni kan planera deras kommande beställningar så att det passar med ert sommarschema. Kanske går det att tidigarelägga en leverans som råkar ligga mitt i din planerade semester? På så sätt får ni in pengarna tidigare och du slipper planera in arbete under semestern.

2. Sälj dina fakturor

Säkra upp likviditeten efter semestern genom att redan nu börja titta på att sälja höstens första omgång fakturor. På så sätt behöver du inte vänta på betalning i 30 dagar, eller mer – i stället är pengarna på kontot redan efter en dag. Du kan förbereda försäljningen redan nu genom att ta kontakt med Intrum. Läs mer om fakturaköp här

3. Frys dina utgifter

Gör en inventering av sommarens löpande utgifter för att se om några av dem går att skära ned eller frysa helt under perioden du är borta. Det här är också ett bra tillfälle att generellt se över tjänsterna ni köper in, vare sig det är IT-tjänster, gymkort eller kaffeleveranser till kontoret. Skulle ni kunna få en bättre deal än den ni har i dag? Då kan det vara värt att säga upp tjänsten nu och skriva på något nytt efter sommaren.

4. Ta hjälp med att få betalt

Har du spenderat våren med att skicka påminnelse efter påminnelse till en kund med en förfallen faktura? Vill du spendera semestern på samma sätt? Om svaret på den andra frågan är nej, skicka in fakturan till inkasso. Inkassobolaget hjälper ditt företag att få betalt, medan du kan somna i hängmattan.

Läs mer om Inkasso här

Välj kommun från listan