Startsida
av Rebecca Weidmo Uvell
Rebecca Weidmo Uvell
0 foruminlägg
2 artiklar
Det är inte överraskande men ändå tråkigt att konstatera att nuvarande regering hittills visat så otroligt lite intresse för företagarfrågor. De få initiativ som kommit har varit av symboliska, grandiosa förslag – som innovationsrådet, industrikansler och satsningar på export. Plakatpolitik när det den är som sämst.

 

Men den borgerliga regeringen tog tyvärr av sig ledartröjan i företagarfrågor redan vid tillträdet och ägnade sig också mest åt prat. Till exempel gjorde de ingenting åt sjuklöneansvaret som företagare har på 14 dagar. Fyra av fem nya jobb skapas sedan tjugo år tillbaka i små- och medelstora företag. Sjukskrivningar kostar både dessa företag enorma pengar varje år och bidrar till att företagare inte vågar anställa.

Det är inte svårt att starta och driva företag i Sverige, tvärtom vad många politiker verkar tro. För lyssnar man på dem hör man allt som oftast ”det ska bli lättare att starta och driva företag”. Så talar bara någon utan erfarenhet av just företagande, vilket försvinnande få politiker tyvärr har. Det lätta är att starta företag. Har man en ekonomikonsult är driva företag rent tekniskt inte heller svårt, man kan till exempel välja själv om man ska betala in moms varje månad eller varje kvartal.

Det svåra är att tjäna pengar på att driva företag. Att överleva. Den överväldigande majoriteten av företagarna är ensamföretagare. De har ännu inte anställt sin första person. Som företagare måste du betala inte bara sociala avgifter på egen lön, som ska täcka bland annat sjukförsäkringskostnader. Du tvingas som jag redan nämnt dessutom att betala din egen sjuklön de första två veckorna. Redan då har du fått betala din egen sjukdom två gånger. Måste du ta in en vikarie ökar det till tre gånger kostnaden.

Vill politikerna få fler företag kan de börja med två saker direkt – ta bort sjuklöneansvaret för företagen och ta bort sociala avgifterna helt på ägarnas egna löner. Men dra samtidigt bort samhällsansvaret utan låt företagen få betala privata försäkringar istället. Då har alla betalat sin egen kostnad men till skillnad från idag behöver företagaren inte betala sin kostnad tre gånger.

Taggar:

Visa kommentarer 2
Du måste registrera dig som medlem för att skriva en kommentar.. för att registrera dig som medlem.
| Anmäl | 4 år sedan
Det är därför det finns så många enmansföretag. För även om företagaren är sjuk arbetar han på halvfart. Sedan har vi SKV automatiska Nej till alla överklaganden och skälen är en aldrig sinande flora av ursäkter till rent bedrägeri och urkundsförfalskning och grovt myndighetsbrott. Instanserna över styrs av socialistisk manskap.

När det gäller momsen så kan man sedan något år tillbaka reglera den en gång om året vid omsättning under en million.

Lars Arenander
Start av företag och ekonomistyrning samt utgivning av min bok KVINNA I STRID
samt en engelsk version WOMAN IN BATTLE.
| Anmäl | 4 år sedan
Det är intressa