Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer

Det här behöver du för att sälja på eBay och Tradera

Dela artikeln
tisdag, 27 september 2011 0

Del ett hittar du här.

Dator, scanner/kopiator/printer och en digitalkamera är allt du behöver för att lyckas på eBay och Tradera. Det blir dina säljverktyg. Plus din entreprenörs-nyfikenhet och arbetslust. Arbetsfria inkomster finns nämligen inte. Men det visste du väl redan – eller hur?

Internethandel är renodlad postorder, bara lite mer digital
På nätet blir direktmarknadsföringens villkor och lagar tydliga. Här gäller det att kunna besvara en tänkbar kunds frågor innan de ställs. Det gäller att ha en klar bild av vilka man har att göra med. Här precis som i all annan försäljning så har du tre aktörer som skall påverkas;

Tre viktiga figurer
Kundämnet, Prospekt och Kunden. Samma person i olika skepnader.

Kundämnen ger dig inga pengar. Prospekt som kan visa köpsignaler köper heller ingenting. Det är bara den som köper och ger dig sina pengar, som är värd namnet kund.

Gäller inom all försäljning – också på nätet
Du måste kunna dra kundämnet över prospektstadiet för att kunna förvandla vederbörande till köpande kund. Man kan lika gärna kalla de här figurerna för Larv, Puppa och Fjäril.

Om du lyckas förvandla ett kundämne till köpande kund genom ett knapptryck får du Nobelpriset i ekonomi. Kan du förvandla en larv till fjäril på samma sätt så sopar du hem Nobelpriset i biologi samtidigt.

På eBay och Tradera kan du sälja i princip allting

Vad kan man sälja på eBay och Tradera frågar kanske du? Tjänster, B2B och konsumentvaror. Allt som är lagligt. Det kan finnas nationella skillnader här vid lag men det reglerar ju ofta kundämnen och prospekt på egen hand.

Har du bra koll på produktområdet så är det en fördel och ofta roligare. Du kan naturligtvis använda din säljteknik på alla slags varor men behöver kanske läsa på lite extra om produkten är en nyhet för dig.

Så här får du en klar marknadsbild och prisbild
Marknadsundersökningar är lättare att genomföra här. En första koll på marknaden för din produkt är att söka efter just dessa varor på eBay och Tradera. Du ser lätt hur konkurrensen ser ut och du ser prisbilden. På eBay kan du lätt kolla vad en sådan vara haft för prislapp ursprungligen och vad den sålts för. (Kolla i vänsterspalten på eBay-sidan som du får upp när du söker din produkt efter under rubriken ”Completed listings”, så får du direktbesked om uppnådda priser; sålda och osålda varor den senaste månaden.

Vad skall jag sälja och hur skall jag prissätta för att maximera min vinst?

Avancerad marknadsinformation om t.ex. vilka sökord köparna använder när de söker din produkt, eller när på dagen, veckan, året just din vara är mest lättsåld. Även vilket pris du kan förvänta och du får superkoll på hur dina konkurrenter agerar – allt kan du kartlägga genom att ansluta dig till t.ex. Terapeak, ett av många Sales Support Program som finns om eBay-handel. Gratis hjälp med egen eBay-butik, bildlagring, automatiska transaktionsrutiner, statistik och administration får du av t.ex. Vendio, en av mången säljservice organisationer.

Läs fortsättningen - Hur du utformar säljande annonser på eBay och Tradera

Senaste nytt

Välj kommun från listan