Startsida
av Redaktionen
Redaktionen
Författare på Foretagande.se
91 foruminlägg
1269 artiklar

Hur ska man bli rik? Det är en vanlig fråga. Det finns i stort sätt fyra sätt att bli rik på. (Så länge vi pratar om lagliga sätt). En av dessa sätt är betydligt mycket enklare och större chans att lyckas med än de andra. Här tar vi en titt på dem och vad som krävs för att bli rik.

Bli rik genom din anställning

 

Du kan jobba dig upp som t ex advokat, läkare, arkitekt, inom politiken, eller som VD/företagsledare i ett storföretag. Om du blir riktigt bra på det du gör och om du investerar dina pengar klokt så kan du spara undan pengar som kan göra dig till miljonär. Som företagsledare kan du även få bonusar, aktier och optioner.

Missa inte: 21 situationer där rika människor tänker annorlunda än övriga

Du kan ärva pengar

Kanske har du rika släktingar som du vet kommer att lämna pengar efter sig eller så kanske du har en avlägsen släkting du inte känner till som kan komma att lämna en summa pengar till dig. Chansen är kanske inte så stor dock.

Boktips: Bli rik långsamt - en handbok i privatekonomi

Du kan vinna pengar på spel och lotto

Detta är troligtvis den sak med minst chans att lyckas, men ändå den som flest jagar. Endast en bråkdel vinner pengar och ännu färre vinner mer än en miljon. Det ska även tilläggas att större delen av de som vinner stora summor pengar gör av med dem inom bara några år. En stor del av dem är dessutom till och med skuldsatta upp över öronen. Det har till stor del med att göra att det krävs kunskap för att både tjäna och förvalta sina pengar. Så kanske borde folk jaga något annat i stället för en storvinst på lotto och hästar..?

Läs även: 14 kreativa sätt hur du kan tjäna pengar

Det bästa sättet att bli rik

Det fjärde och kanske lättaste (läs säkraste) sättet att bli rik på är att starta eget företag och tjäna sina egna pengar. Det är troligtvis det mest effektiva sättet men det är inte något som går snabbt. Faktum är att det inte finns några snabba sätt att tjäna pengar och bli rik på, om du vill att det ska bestå och att det samtidigt ska vara lagligt.

 

Entreprenörskap och företagande erbjuder många möjligheter och ännu är det väldigt få som startar företag. Det är inte heller speciellt svårt att göra det. Det gäller bara att våga ta första steget.

Tips: Warren Buffetts 10 bästa sätt att bli rik på

Var ska du börja för att tjäna din första miljon?

Du börjar med att få din ekonomi under kontroll. Betala av kreditkortsskulder och andra skulder med hög ränta, spara 10 % av allt du tjänar och lär dig leva på 90 % av dina inkomster. Det är enkla steg som de flesta miljonärer nämner som det första steget mot ekonomiskt oberoende. Köp sedan ett par böcker skrivna av personer som redan lyckats och vet hur du ska göra. Ta t ex boken Rich dad, poor dad som är skriven av Robert Kiyosaki eller Därför vill vi att du ska bli rik som är skriven av både Kiyosaki och Donald Trump.

Relaterad läsning: 23 nya vassa affärsidéer du kan starta idag

Du måste även tänka långsiktigt. Det tar tid, så är det bara. Långsiktighet är en av de viktigaste sakerna du behöver ha med dig från denna artikel för att nå framgång, tjäna pengar och bli rik.

 

Lycka till!

Uppdatering

Denna artikel skrevs 2009 så vi tycker det är dags för en uppdatering. (2016-05-19)

Många anser att det är fult att tjäna pengar och det håller tillbaka många medvetet eller omedvetet. De som klagar har oftast utgångspunkten att världens ekonomi är ett nollsummespel, dvs att för att du ska tjäna pengar så måste de pengarna tas från någon annan. Idag finns det dock bevis överallt omkring oss att världsekonomin inte fungerar på detta sätt. Det är ett plussummespel där alla inblandade kan tjäna, men inte nödvändigtvis behöver göra det. Dessvärre blir i många fall också vår miljö negativt påverkad där empatilösa personer gör allt för att dra in mer pengar. Men det är inte en anledning att inte tjäna pengar då det finns sätt att komma runt detta med. Det gäller att tänka till en extra gång för det går att tjäna pengar och samtidigt göra världen bättre för alla som bor i den och samtidigt bibehålla eller till och med stärka upp det ekologiska kretsloppet som nu har tagit en smäll.

Läs mer: 5 orsaker till varför de allra flesta aldrig blir ekonomiskt oberoende

Vi kan också se att världen idag blir bättre för de allra flesta. Visst, klyftorna mellan den rikaste procenten och oss andra ökar, men tittar vi på fattigdom så minskar den världen över och världen har en ständigt växande medelklass där fler barn får gå skola och tillgång till sjukvård. Detta är kapitalismen förtjänst. Det finns brister i detta ekonomiska system men det finns idag inga andra kända system som kan ta över. Vi ser ständigt resultaten och missären andra system skapar. Däremot inser fler att alla tjänar på att alla får det bättre, vilket gör att fler entreprenörer nu startar företag som samtidigt hjälper omvärlden. Så med en twist på kapitalismen har vi social kapitalism, vilket vi nu ser på intåg. Kända entreprenörer skänker stora delar av sina intjänade pengar och fler och fler företagare startar projekt med utgångspunkt för att göra nytta.

Så du ser, visst går det att bli rik och samtidigt göra gott. Det är ju också så att en person som har en miljon kronor och göra nytta med dem, gör mer nytta än en person som inte gör något mer än gnäller på andra.

Kommentera gärna nedan.

Fortsätt med: Hur du spenderar dina pengar rätt för att bli lycklig

Visa kommentarer 13
Du måste registrera dig som medlem för att skriva en kommentar.. för att registrera dig som medlem.
EkOber
| Anmäl | 10 år sedan
Man kan låna dessa böcker på biblioteket så spar man redan där en massa pengar. Själv så har jag gjort tvärtom. Jag spar 80% av lönen (ungefär) och försöker att leva på 20%. Det går hyfsat trots att jag bara har ca 20000 kr i månaden efter skatt. Men låga omkostnader är hela hemligheten med att bygga upp en förmögenhet. Billigt boende. Ät lite och laga allt själv av billigaste möjliga råvaror. Odla själv. Allt man kan återanvända det återanvänder man, allt man kan dra in på - det drar man in på, allt man kan laga - det lagar man, allt man kan vara utan - det är man utan. Sedan så lägger man pengarna som man sparar i något som genererar en stadig och säker avkastning, dvs absolut inte på banken. Köp hellre några hektar skog eller kanske bankaktier...
Och sist men inte minst - bor man i Sverige så är det bara självplågeri att försöka sig på att driva företag. Tro mig för jag har provat.
upptagetnamn?
| Anmäl | 10 år sedan
Nej, man blir inte rik som läkare, advokat eller politiker, inte en chans. Du menar att man får en del pengar som man sedan investerar och blir rik med. Det kallas då att bli rik som investerare.
chris_dzine2
| Anmäl | 10 år sedan
Wow, EkOber - det låter verkligen jätte... tråkigt. Vad ska du göra för alla dina pengar sen då?
Sam F
| Anmäl | 10 år sedan
Ärligt talat, varför ska man spara massa pengar och snåla? Vad ska man med pengarna till senare?
Läs gärna denna berättelsen;
http://www.3do.se/nyheter/varva-ner-en-tankvard-historia/
Själv vill jag naturligtviss ha det bra, men jag vill hinna leva samtidigt.
Claes Staffansson
| Anmäl | 10 år sedan
Tycker nog det här var rätt bra skrivet. Men med hänvisning till Robert Kiyosaki vill jag rekommendera boken "Cashflow Quadrant". Enligt Kiyosaki finns det 4 sätt att skaffa sig inkomst. Som anställd, småföretagare, businessägare och som investerare. Det går att bli rik inom alla fyra områdena men de har helt olika förutsättningar. Lite tillspetsat menar han att som anställd och småföretagare arbetar du för pengar, men som businessägare och investerare arbetar pengarna för dig.
Inom "businessquadranten" finns det tre varianter, äga en industri, franchise eller network marketing, och det är något jag varmt rekommenderar den som vill prova eget företagande. Ett färdigt affärskoncept till en låg kostnad som går att starta på deltid utan att riskera hus och hem.
Tror inte någon bransch skapat så många rika människor de senaste 50 åren som just network marketing.
Rolle
| Anmäl | 10 år sedan
EkOber jag har träffat människor som dig förut, hur gamla och hur mycket pengar ni än har kommer ni ALLTID vara fattiga.
Erm
| Anmäl | 10 år sedan
Är denna artikeln skriven av en 12-åring? Banalt och idiotiskt
Rasul
| Anmäl | 9 år sedan
Alltså alla som säger "jag har träffat såna människor som dig ni är och kommer förbli FATTIGA" osv osv.. det är ni som är fattiga och avundsjuka på de rika, VARFÖR?? låt de leva, vill den människan som skrev detta hjälpa andra? tacka han för det, för om du ger en negativ kommentar kommer den människan att undvika den och dig, och andra kommer se ned på er..

läste den historien om fiskaren o affärsmannen,

ja den historien har två slutsatser:

vissa vill jaga något hela tiden de får kick av det de vill ha mer, för de tänker kanske jag lever bara en gång? och vissa tar den sk. smutsiga vägen

och vissa vill njuta av det de redan har och tycker inte det är nån ide av att jaga något konstant, för de tänker också "jag lever ju bara en gång"

det är helt enkelt olika människor. Men så kommer det folk som inte vet sitt plats i livet än och lägger in de knasiga kommentarer.
Jag t.ex är en av de som vill jaga saker, jag vill uppleva dyra bilar, dyra villor, varför inte?? jag vill det, det är MITT liv att leva! lycka till till alla som kämpar för det där ute, och önskar ett gått liv till de som redan nöjer sig med sitt liv.
Lotta Potta
| Anmäl | 8 år sedan
Tycker faktiskt att dessa tips var bra. Rikedom i pengar är ju faktiskt en viktig del för de flesta för känna sig "rik". Friheten pengar skapar är ju fantastisk 🙂
Mikael83
| Anmäl | 8 år sedan
Bra artikel.
Men man bör komma ihåg att det är inte pengarna som gör en person lycklig utan det är hur du förvaltar dom/lever ditt liv med dom.

Pengar skapar många möjligheter men skapar också lika många fallgropar om man ej är försiktig.

Så mitt tips för att bli rik och samtidigt njuta av det är att tänka igenom först.
Startar du företag så tänk igenom affärsplanen, ta ej mer lån än vad DU personligen klarar av samt vad företaget kommer klara av.
Investera klokt och ej på impuls.
Ta rikedommen med en nypa salt och slösa inte allt bara för att du kan.

Och det viktigast ha skoj under tiden du bygger upp din rikedom.
Det är inte pengarna du minns när du blir äldre utan det är minnerna om hur du skaffade dom.
JG
| Anmäl | 8 år sedan
Tror också det är viktigt att försöka hitta en kombination av sparande och investeringar! Glöm inte, you gotta spend money to make money, men det är nog bra att snåla in på onödigheter.
RogerP
| Anmäl | 8 år sedan
Ganska bra artikel.
Vill du fördjupa dig ämnet om hur man tjänar pengar på internet så gör gärna ett besök på min hemsida.
//Roger
Monica Ivesköld
| Anmäl | 6 år sedan
Det finns ett 5e sätt.
Rikedom i pengar och ökad effektivitet har 3 gemensamma grundläggande delar. Jag har hittat dem. Läs gärna mer på min hemsida och i min bok "FramgångsRIK & Lycklig".