I slutet av oktober förre året var det 10 år sen svenska börsen (OMXS30) vände uppåt igen efter att under 472 dagar ha fallit med - 58%. Under dessa 10 år har OMXS30 (index) stigit med nästan +150 %. 2018 bröts dock trenden och OMXS30 föll med -10 %. Har du kort tid kvar till din pensionering kan det vara läge att agera.

De flesta svenskar har sina pensionspengar utspridda hos många olika pensionsbolag. Det beror på att varje gång vi byter arbetsgivare får vi inte ta med oss våra pensionspengar utan de ligger kvar i det som kallas fribrev. Ett fribrev är ett pensionskonto som det inte längre kommer in pengar på. En tjänsteman har i snitt åtta stycken fribrev. Dessa fribrev kan förvaltas på olika sätt och med olika risk.

-Att ens pensionskapital är utspritt på många olika ställen gör det svårt att få en överblick över hur kapitalet förvaltas, vilken risk de är utsatta för, vilka avgifter som dras etc., börja därför med att göra en sammanställning av dina pensionsförsäkringar, säger Mattias Fellenius, VD för pensionsjämförelsetjänsten Pensiono.se.

Rätt riskfördelning

Den risk ditt totala pensionskapital är utsatt för kan få stor effekt på din slutgiltiga pension. Aktiefonder har generellt sett högre risk medans räntefonder samt traditionell förvaltning med garanti innebär lägre risk.

-Att se till att styra ens riskexponering över tid kan få stor effekt på din totala avkastning, tom större effekt än att pricka rätt aktiefonder. Har du en hög riskexponering kan det vara läge att minska ner risken nu, framför allt om du skall gå i pension eller behöver pengarna inom några år, säger Mattias Fellenius.

Sparande med garanti får du genom att placera dina pengar i traditionell förvaltning vilket innebär att pensionsbolaget tar hand om förvaltningen av dina pengar genom att placera dem i obligationer, fastigheter och aktier. Du som kund får en garanti på en del av ditt insatta belopp, en garantiränta samt vid en bra utveckling även en återbäringsränta. Traditionell förvaltning passar bra som en säker del i portföljen. För den delen använder många idag räntefonder men de ger näsan ingen avkastning alls. Lagstiftad flytträtt infördes 2007 vilket innebär att du i många fall har rätt att flytta dina pengar mellan olika pensionsbolag. Det innebär att även om det pensionsbolag du har pensionspengar hos idag inte kan erbjuda traditionell förvaltning så kan du flytta dina pengar till ett annat pensionsbolag. Sparande utan garanti görs ofta i fondförsäkring eller i rena aktier.

Traditionell förvaltning kan vara bra, men välj rätt pensionsbolag

I traditionell förvaltning blir dina pengar en del av ett kollektiv och därför är det viktigt att välja ett kollektiv som har starka finanser.

-Välj ett ömsesidigt kundägt bolag med hög solvensgrad och hög konsolidering. Dessa bolag har bra förutsättningar att ge dig både hög garanti samt långsiktigt bra avkastning på dina pengar, säger Mattias Fellenius.

Samla och slå ihop dina pensionsförsäkringar

Vid en flytt kan du även passa på att slå ihop vissa av dina försäkringar till en vilket leder till bättre överblick och lägre avgifter. Om du har försäkringar med mindre pengar i kan det även gå att återköpa dem, det är bättre än att pengarna helt äts upp av de ofta förekommande fasta avgifterna. Tänk dock på att alla pensionsförsäkringar inte går att slå ihop.

Checklistan - så får du högre pension trots börsturbulensen

  • Gör en lista över de pensionsförsäkring/fribrev du har, hur de förvaltas och vilken risk förvaltningen innebär.
  • Anpassa den risk du tar utifrån hur långt du har kvar till pensionering eller att du behöver pengarna. 
  • Välj en fördelning mellan traditionell förvaltning med garanti (låg risk) och fondförvaltning utan garanti (högre risk) som passar dig. Vid val av traditionell förvaltning välja ett kundägt pensionsbolag med hög solvens och konsolideringsgrad. 
  • Passa på att slå ihop vissa av dina försäkringar till en vilket leder till bättre överblick och lägre avgifter.
Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.