Hur värdera en domän?

32
Har tankar på att för första gången köpa en domän och starta upp en verksamhet på den. Men eftersom jag inte är så insatt i domän handeln så skulle jag behöva lite hjälp med hur man värderar ett domännamn.

Eftersom sidan som ligger på domännamnet inte är särskilt aktiv så borde man väl inte kunna använda sig utav besökare, unika besökare, sidvisningar osv. eller?

Vad finns det mer för saker man kan gå på för att få fram ett rimligt pris?

/Mvh Energie
2066
2
Måste du ha just det domännamnet? Det kanske finns något annat som passar och är ledigt?[br]Det finns säkert företag som hjälper till att värdera domännamn, men det är skitsvårt - generellt är namnet värt så mycket som någon är villig att betala.[br]Jag sysslar normalt inte med domäner, men har gett bort en domän gratis och sålt en annan för strax under 10000. Båda helt utan sidinehåll.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
32
Näe klart jag inte msåte ha domännamnet men det är ett bra domännamn som skulle passa till min eventuella verksamhet. Vad baserar företagen som värderar domännman sin bedömning på?[br][br]Skulle vara inressant att höra mer angående din skänkning och försäljning av domäner. Hur pass "bra" var domän du sålde för 10 000kr? Är det mycket pengar för enbart en domän dvs utan innehåll?
2066
2
Vet inte vad de baserar det på, men på något vis måste de ju komma fram till ett värde, på samma sätt som om du ska köpa ett företag, eller en strandtomt, eller en lägenhet i centrala stockholm. Det är inte det faktiska materialvärdet som spelar roll, det är läge, rykte, utsikt osv. Företaget jag gav bort domännamnet till tyckte jag synd om, jag hade lyckats registrera domänen dagen innan han köpte och bytte namn på sin nya verksamhet, han hade varit innen på IIS dagen innan och kollat så det var ledigt. Det jag sålde var till en verksamhet där domännamnet även där matchade firman. Jag hade troligtvis kunnat pressa upp priset, men det hade gett mig dålig kred - nu har jag istället möjlighet att få bra priser om jag behöver hyra in saker från dem när jag är uppåt sthlm istället :)[br][br]Om det är mycket eller lite är omöjligt att avgöra, i mitt fall var det lagom - jag var nöjd och min köpare nöjd så alla var glada och nöjda och fick vad de ville. Om jag ägt domännamnet aftonbladet.se innan aftonbladet bestämde sig för att göra inträde på internet hade troligtvis 1'000'000 eller mer varit rimligt. Som sagt, försök utvärdera vad det är värt för dig, hur mycket pengar du i slutänden tjänar på att ha det domännamnet framför ett annat, sen försöker du få en känsla för vad nuvarande ägare använder det till eller sysslar med. Har du tur är han nöjd med 500 eller 1000 kr, om han ändå inte tänkt sig ha kvar det.[br][br]Lycka till!
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
1616
4
Allt som kostar mer än normal registreringsavgift för en domän är mycket pengar. [br][br]Ett bra namn är antingen namn som är naturliga ur sökordsperspektiv. Men andra namn kan vara naturliga i en varumärkesetablering.[br][br]Det är alltid bra att försöka hålla adressen kortfattad och konkret så att mottagare lätt kan komma ihåg den. Namn som man inte lätt kommer ihåg måste då mottagaren på annat sätt ha till hands för att hitta. Antingen då via länk, nedskriven klotterlapp eller reklamblad som de sitter med vid datorn.[br][br]Det är bra att undvika namn med möjlighet till böjd form för att också undvika misstag vid registrering Samt undvika namn med "å ä ö" i eftersom detta mer är anpassat för en mindre marknad även om det idag är fullt möjligt att ha dem domännamnen. Dvs har man ordet "domän" så är det nästan praxis att beställa ordet "doman" och kanske "domain" samt böjd form "domains" för att undvika felaktiga inmatningar. Vid dem tillfällen blir det en kostsam process med domänregistrering även om den idag kan anses liten. Att då inneha ett ord som har flera möjligheter gör att värdet borde ses som något mindre än om man besitter samtliga domäner. [br][br]Vissa fall kan man om man har rätt till namnet begära en tvistlösning via www.iis.se vilket kostar något. Om man nu som spekulativ säljare av domän tar den kostnaden för tvistlösning som grund så kan man med det försöka pressa priset upp till minst samma värde för domänen för dem som finner intresse i det. Detta är dock inte en rekommendation för att köpa andra nystartade företags namn/produktnamn som domäner då man nästan uteslutande kommer förlora innehavandet i den striden i en tvistlösning om sådan skulle uppstå. [br][br]Med vänliga hälsningar[br][br]Magnus Olsson[br][b]Uddatorp AB[/b]
Må väl!
32
Tack för era bra svar. Är det nått mer jag bör tänka på så är jag tacksam för alla tips som ges.[br][br]En annan undran jag har är om det kostar något att köpa en domän rent administrativt för mig som köpare eller för säljaren?
2066
2
Det brukar vara en uppläggnings/flyttkostnad på någon hundralapp.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
32
Kom på enfråga till. Hur funkar det att köpa ett domännamn innan man har dragit igång sin verksamhet?
2066
2
Är det en enskild firma spelar det ingen större roll, är det ett AB får du göra en överlåtelse till från dig som privatperson till företaget.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
32
Fler frågor kommer haglande från mej  ;D... vad blir det för skillnad för mig om jag köper domänen från en privatperson eller ett företag?
1616
4
Du kan dra av momsen som företag.
Må väl!
32
går det att göra i efter hand också?
190
[quote author=Energie link=topic=3876.msg18151#msg18151 date=1210411276][br]Vad finns det mer för saker man kan gå på för att få fram ett rimligt pris?[br][/quote][br][br]Kan väldigt lite om just värdering av domäner, men i stort sett all företagsekonomisk värdering bygger på den så kallade alternativkostnaden. Dvs, om jag inte köper den här, vad är alternativet och vad kostar det?[br][br]Som köpare skall du alltså fråga dig - hur mycket pengar tjänar jag på att köpa domänen istället för att registrera en egen? Du gör själv bedömningen att sidan inte genererar någon trafik och därför finns inget värde där. Värderingen måste alltså baseras på hur mycket mer just det ordet eller den ordföljden kommer generera i intäkter jämfört med det ord du skulle registrera själv.[br][br]Hur mycket mer vet du/tror du att du kommer tjäna på grund av just domännamnet?
2066
2
[quote author=Energie][br]går det att göra i efter hand också?[br][/quote][br][br]Dra av momsen? Som enskild firma kan du plocka in kvitton till verskamheten upp till ett år innan du startat företaget om det är uppenbart att kostnaden är relevant för företaget och inte något du köpt till dig själv.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
720
[quote author=Jonathan link=topic=3876.msg18190#msg18190 date=1210504386][br][quote author=Energie][br]går det att göra i efter hand också?[br][/quote][br][br]Dra av momsen? Som enskild firma kan du plocka in kvitton till verskamheten upp till ett år innan du startat företaget om det är uppenbart att kostnaden är relevant för företaget och inte något du köpt till dig själv.[br][/quote][br][br]Kostnaden kan man ta med, men inte med nödvändighet rätten att lyfta momsn på kvittot. Dels måste man verkligen se till att man också momsregistrerar sig "bakåt" i tiden till det datum det första inköpet är gjort, essutom gäller det att det otvivelaktigt är ett köp som bara och embart kan användas till företaget
1616
4
[quote author=Redkon link=topic=3876.msg18197#msg18197 date=1210530903][br] essutom gäller det att det otvivelaktigt är ett köp som bara och embart kan användas till företaget[br][/quote][br][br]Vilket ett företagsnamns registrerat domännamn självklart borde vara om det är detta det nu är tal om.
Må väl!
6
Skrev endel men loggades ur, typiskt..[br]Här är några bra länkar:[br][br]https://www.snapnames.com[br][br]https://www.escrow.com[br][br]http://www.namepros.com[br][br]http://www.indianwebseo.com/seoblog/easy-steps-to-increase-pagerank-of-your-website[br][br][br]Om någon är sugen att investera i ett domänföretag pma :)[br]

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.