Starta webbföretag

15
Hej!

Jag slår vad om att det finns några här inne som är i samma sits som mig och därför jag söker råd av er.

Det är som så att jag har utvecklat en relativt stor hemsida under ett par månader och känner mig snart redo att lansera den. Anledningen till att jag skriver detta här är för att ni ska få lite bakgrundsinformation. För närvarande är det inte aktuellt att kunna leva på sidan osv utan jag ser den mest som ett fritidsnöje, men jag vill kunna annonsera enkelt hos exempelvis google etc. jag vill även att företag ska kunna annonsera hos mig osv.

Därav har jag funderat på att starta upp ett företag, är detta en bra idé? Jag har bara tänkt att starta upp en enskild firma, men när jag går in på bolagsverkets hemsida så har jag ett par funderingar, ska jag anmäla företaget som arbetsgivare och ansöka om registreing av moms? Behöver jag starta upp ett nytt konto i en bank för mitt företag eller jag kan starta upp ett kontonummer som står på mig? Ska jag ansöka om f-skatt eller fa-skatt? Hur lång tid brukar ta ungefär innan ett bolag är registrerat. Låt mig säga att jag vill börja annonsera i slutet av mars, början av april, när är det då dags att registrera det?

Om någon har registrerat ett företag för samma ändamål som mig så skulle jag gärna höra dig dela med dig av idéer etc, hur och vad du har registrerat för någonting på bolagsverket.
1324
2
Du bör registrera en fa-skattsedel. Då du kommer att jobba vid sidan om företaget. Och det brukar ta 2-4 veckor. [br][br]Dessutom bör du ju registrera moms. Eftersom du inte kommer att ha anställda skall du inte registrera som arbetsgivare. Din egen "lön" hanteras nämligen på lite annat sätt. [br][br]Bankkonto duger bra med ett separat privat konto. Dock kan det vara svårt att få ett bank eller plus-giro nummer till ett privatkonto. [br][br]bolagsverket . Där kan du registrera ditt företagsnamn men bara i ditt eget län. Så frågan är om det är värt pengarna.[br][br]sist tycker jag att du skall kolla på Skatteverkets sida. Dom brukar nämligen ha sk. Starta Eget dagar lite då och då runt om i landet. Dom brukar vara givande och dessutom gratis. [br][br]Hans
151
Håller med föregående talare i stort, men anser defenitivt att du skall ha ett riktigt företagskonto med bankgiro, för trovärdigheten. OBS Jämför bankerna innan du skriver på, det kan skilja tusenlappar i årsavgift. Själv betalar jag 600/år hos SEB.[br][br]Och sedan så vet jag inte hur mycket skatteverkets starta eget träff ger, själv var jag första och sista gången 2007. I princip fick vi inte lära oss något, förutom att redovisning skulle vara "extremt avancerat" (vilket det inte är), att skatteverket "inte är onda" och att vi "åtalas om vi ens funderar på att skriva av något halvprivat". Men jag kanske hade otur?
MVH Richard Andréasson
15
Tack för era svar! [br][br]Jag är som sagt inte speciellt orolig över hur bokföring etc sker utan jag ser det svåraste som att lyckas fylla i alla dessa uppgifter på ett korrekt sätt.[br][br]600kr för ett företagskonto hos SEB kan det troligtvis vara värt. [br][br]Jag har dock ett par frågor, jag har fortfarande inte registrerat domänen för företaget eftersom att jag tänkte att det är bättre om det som står ägare för domänen men kanske inte spelar så stor roll eftersom att det är en enskild firma och bara sätter dem som betalningsansvarig för domänen? [br][br]Behöver jag fixa ett telefonnr för företaget exempelvis ett kontantkort för jag räknar inte med att behöva ringa speciellt ofta eller kan jag lika bra använda mitt privata nummer? [br][br]Jag har även ett par frågor för foretagsregistrering.se [br]Som jag har försökt att beskriva så kommer verksamheten enbart att få inkomster från reklam iform av affliate, google adsense, sms etc. [br]Vad ska jag då fylla i på följande frågor: [br][br]Innebär verksamheten att du hyr ut dig själv som arbetskraft?[br]Ja eller nej och Beräknat genomsnittligt antal dagar för varje uppdrag.[br]Jag antar att jag ska svara nej på denna fråga, men genomsnittligt antal dagar för varje uppdrag går ju inte att besvara då.[br][br]Ange hur din ersättning beräknas[br]Per timme/vecka/månad[br]Per uppdrag[br]Eller annan beräkning. [br]Jag antar att det är annan beräkning här, men vad kan man exempelvis skriva? [br][br]Moms och preliminär skatt tycker jag att verkar relativt svårt att kunna svara på, finns det någon hjälp man kan få att fylla i dessa eller är det bara att chansa så gott man kan? Jag har som sagt som avsikt att driva detta som en hobby, både för att få lära mig hur det är få driva ett litet företag och för att jag tycker att det är kul att sitta och utveckla egna tjänster etc och har som mål att kanske kunna omsätta ett par tusen i månaden. Inga stora summor alltså.
151
[quote author=epic link=topic=6571.msg31419#msg31419 date=1266867688][br]Tack för era svar! [br][br]Jag är som sagt inte speciellt orolig över hur bokföring etc sker utan jag ser det svåraste som att lyckas fylla i alla dessa uppgifter på ett korrekt sätt.[br][br]600kr för ett företagskonto hos SEB kan det troligtvis vara värt. [br][br]Jag har dock ett par frågor, jag har fortfarande inte registrerat domänen för företaget eftersom att jag tänkte att det är bättre om det som står ägare för domänen men kanske inte spelar så stor roll eftersom att det är en enskild firma och bara sätter dem som betalningsansvarig för domänen? [br][br]Behöver jag fixa ett telefonnr för företaget exempelvis ett kontantkort för jag räknar inte med att behöva ringa speciellt ofta eller kan jag lika bra använda mitt privata nummer? [br][br]Jag har även ett par frågor för foretagsregistrering.se [br]Som jag har försökt att beskriva så kommer verksamheten enbart att få inkomster från reklam iform av affliate, google adsense, sms etc. [br]Vad ska jag då fylla i på följande frågor: [br][br]Innebär verksamheten att du hyr ut dig själv som arbetskraft?[br]Ja eller nej och Beräknat genomsnittligt antal dagar för varje uppdrag.[br]Jag antar att jag ska svara nej på denna fråga, men genomsnittligt antal dagar för varje uppdrag går ju inte att besvara då.[br][br]Ange hur din ersättning beräknas[br]Per timme/vecka/månad[br]Per uppdrag[br]Eller annan beräkning. [br]Jag antar att det är annan beräkning här, men vad kan man exempelvis skriva? [br][br]Moms och preliminär skatt tycker jag att verkar relativt svårt att kunna svara på, finns det någon hjälp man kan få att fylla i dessa eller är det bara att chansa så gott man kan? Jag har som sagt som avsikt att driva detta som en hobby, både för att få lära mig hur det är få driva ett litet företag och för att jag tycker att det är kul att sitta och utveckla egna tjänster etc och har som mål att kanske kunna omsätta ett par tusen i månaden. Inga stora summor alltså. [br][/quote][br][br]Registrera du domänen på ditt eget namn, det spelar ingen roll.[br][br]Använd privata nummret, det gör jag, trots att jag tar emot samtal relativt ofta.[br][br]För ifyllning: Du hyr inte ut dig själv som arbetskraft, timmar per uppdrag är därmed inaktuellt. [br][br]Din ersättning beräknas som "annan beräkning" ja eftersom du får betalt för reklam (om jag begripit allting riktigt). Då beräknas det ju på antalet visningar eller klick på reklamen helt enkelt.[br][br]F-skatt behöver du inte räkna så mycket på, skriv att du omsätter 40 000 /år (tror det är någon gräns) men att du räknar med en vinst på 5 000 eller något. Det lär inte bli mycket preliminärskatt på det, ändra sedan om det går över förväntan.[br][br]Och momsen: Väljer du att betala momsen kvartalsvis eller årsvis behöver du inte räkna ut det. Och varför betala månadsvis?[br][br]Ursäkta om något är illa formulerat, känner mig inte på topp just nu (har arbetat 13 timmar i sträck)...
MVH Richard Andréasson
15
Tack så mycket, jag skulle dock vilja ha lite hjälp med:[br]Nettoomsättning och Beskattningsunderlag utifrån det jag berättat, vad skulle jag kunna fylla i där?[br][br]Ska jag ange någonstans hur mycket pengar jag har tänkt att sätta in i bolaget från början? Jag hade till att börja med tänkt att sätta in 10 000 kr i företaget för att det ska ha lite pengar att marknadsföra sig på etc. Hur ska jag deklarera detta och behöver jag ange detta när jag registrerar företaget?
151
[quote author=epic link=topic=6571.msg31523#msg31523 date=1267210136][br]Tack så mycket, jag skulle dock vilja ha lite hjälp med:[br]Nettoomsättning och Beskattningsunderlag utifrån det jag berättat, vad skulle jag kunna fylla i där?[br][br]Ska jag ange någonstans hur mycket pengar jag har tänkt att sätta in i bolaget från början? Jag hade till att börja med tänkt att sätta in 10 000 kr i företaget för att det ska ha lite pengar att marknadsföra sig på etc. Hur ska jag deklarera detta och behöver jag ange detta när jag registrerar företaget? [br][/quote][br][br]Bruttoomsättning: Skriv 40 000 eller mer.[br][br]Nettoomsättning: Skriv så långt som möjligt.[br][br]Beskattningsunderlag har jag inte angivit, det gick ändå.[br][br]Din egen insättning skall inte anges vid registrering, däremot bokför du det såhär: 1930 Debet 10 000, 2010 Kredit 10 000. Dessa räknas som eget kapital "egen insättning" .
MVH Richard Andréasson

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.