Vad är webbdesign?

5
Jag måste fråga, eftersom frågan nog är berättigad i generella termer när det gäller webbdesignföretag: Lägger ni även ner någon språkvård/copy på era skapelser, eller är det ren design som gäller?



Vad som får mig att fråga är t.ex. bruket av "eran" i texten på er hemsida, och här i forumet också för den delen. Språket säger väl lika mycket som det visuella, eller?



Annars är det ju glädjande med låga priser, även om de kan få än att undra om de är för låga, så att säga.



Usch, det lät deppigt det här, det var inte riktigt meningen. Jag ville bara passa på att fråga detta eftersom jag undrat mycket över det, d.v.s. språk kontra design vad gäller designföretagen själva.
Min själ väger inte mer än drömmen i en fjäril, men Gud får ta till sin stora passare om han vill sluta den ...".

(Stig Dagerman, 1923-1954)
45
Själv gav jag 3k för [br] [br]www.dwmedia.nu ;) [br] [br]Frits eller vad du hette ;) [br] [br]Är man billiga i början får man lätt kunder att stanna nog om dem vissar kvalite och man lär nog byta ut sidor lite nu och då för det blir ju tråkigt vissa upp samma desing år efter år. [br] [br]Sen är det ju inte första kunden man ska bli miljonär på ;) [br]Det är ju mängden som ska avgöra ;) [br] [br]Fast till trådskaparn ;) [br] [br]Riktigt nice flash saker alle fall på en sida med ljuden ;)
45
Oj fick dubbelpost :/
T WebSolutions
[quote="FRITZ"]Jag måste fråga, eftersom frågan nog är berättigad i generella termer när det gäller webbdesignföretag: Lägger ni även ner någon språkvård/copy på era skapelser, eller är det ren design som gäller? [br] [br]Vad som får mig att fråga är t.ex. bruket av "eran" i texten på er hemsida, och här i forumet också för den delen. Språket säger väl lika mycket som det visuella, eller? [br] [br]Annars är det ju glädjande med låga priser, även om de kan få än att undra om de är [b]för[/b] låga, så att säga. [br] [br]Usch, det lät deppigt det här, det var inte riktigt meningen. Jag ville bara passa på att fråga detta eftersom jag undrat mycket över det, d.v.s. språk kontra design vad gäller designföretagen själva.[/quote] [br]Vi har valt att begränsa oss till design av webbsidor och andra webbtjänster samt även skapande av logotyper och reklammaterial. [br] [br]Ordet "erat" var dock ett stavfel och är ändrat.
5
[quote][quote][/quote] Vi har valt att begränsa oss till design och kodning av webbsidor och andra webbtjänster samt även skapande av logotyper och reklammaterial. [br] [br]Ordet "erat" var ett stavfel och är ändrat. [br] [br]Sedan så är ju priserna inget att undra över, kvalitén håller en hög standard. Bra att kolla på våra referenser: http://www.tweb.se/webbsidor.html (har lagt till nya)[/quote][/quote][/quote] [br] [br]Okej. Tack för svaret. Då har jag fått svar på frågan. Antar att de flesta inriktar sig på just designdelen. [br] [br]Kanske ska passa på att säga något vettigt också! Jag ser ju att du kan din sak, så jag är inte orolig för din fortsatta bana - med högre priser och fler kunder så småningom.[quote][/quote]
Min själ väger inte mer än drömmen i en fjäril, men Gud får ta till sin stora passare om han vill sluta den ...".

(Stig Dagerman, 1923-1954)
114
[quote="FRITZ"]Antar att de flesta inriktar sig på just designdelen.[/quote] [br] [br]Bara ett litet tillägg: Det finns fler aspekter man kan inrikta sig på än bara design eller språkvård (även om man förstås bör arbete med det också). Pedagogik, användbarhet, funktionalitet m.m.
5
[quote="Mattias"][quote="FRITZ"]Antar att de flesta inriktar sig på just designdelen.[/quote] [br] [br]Bara ett litet tillägg: Det finns fler aspekter man kan inrikta sig på än bara design eller språkvård (även om man förstås bör arbete med det också). Pedagogik, användbarhet, funktionalitet m.m.[/quote] [br] [br]Ja, precis. Det är viktiga grejer! Pedagogiken bakade jag in i språkdelen, och användbarheten och funktionaliteten i designfacket. [br] [br]Brännpunkten i mina inlägg är ju egentligen att jag förundras över hur man kan erbjuda t.ex. bara design när det handlar om webbdesign, eftersom den ju är så intimt förbunden med språk (text). För mig låter det lite som att sälja pizza på ett ställe, och salladen får du köpa över gatan. [br] [br]Nu fattar jag ju i och för sig att en och samma människa inte kan behärska allt, men då kanske man bör knyta till sig relevant kompetens utifrån.
Min själ väger inte mer än drömmen i en fjäril, men Gud får ta till sin stora passare om han vill sluta den ...".

(Stig Dagerman, 1923-1954)
27
[quote]Vi har valt att begränsa oss till design och kodning av webbsidor och andra webbtjänster samt även skapande av logotyper och reklammaterial. [br] [br]Ordet "erat" var ett stavfel och är ändrat. [br] [br]Sedan så är ju priserna inget att undra över, kvalitén håller en hög standard. Bra att kolla på våra referenser: http://www.tweb.se/webbsidor.html (har lagt till nya)[/quote][quote="FRITZ"] [br] [br]Okej. Tack för svaret. Då har jag fått svar på frågan. Antar att de flesta inriktar sig på just designdelen. [br] [br]Kanske ska passa på att säga något vettigt också! Jag ser ju att du kan din sak, så jag är inte orolig för din fortsatta bana - med högre priser och fler kunder så småningom.[/quote] [br] [br]Ren design går väl bra att göra utan tanke på innehållet i texterna på sidan, men kodningen av sidorna ska ju helst göras så att webbplatsen även uppskattas av sökmotorerna. Att få sin designade sida semantiskt korrekt uppbyggd borde väl vara ett krav. [br] [br]Vad jag menar är att för att få sin webplats designad på ett så bra sätt som möjligt borde ju även webdesignern(som kodar sidan) få veta vilka texter som ska finnas på sidan, för att kunna positionera samt lägga dem i rätt ordning ur sökmotoroptimeringssynpunkt.
www.startaebutik.se
5
[quote="rajonbh"][quote]Vi har valt att begränsa oss till design och kodning av webbsidor och andra webbtjänster samt även skapande av logotyper och reklammaterial. [br] [br]Ordet "erat" var ett stavfel och är ändrat. [br] [br]Sedan så är ju priserna inget att undra över, kvalitén håller en hög standard. Bra att kolla på våra referenser: http://www.tweb.se/webbsidor.html (har lagt till nya)[/quote][quote="FRITZ"] [br] [br]Okej. Tack för svaret. Då har jag fått svar på frågan. Antar att de flesta inriktar sig på just designdelen. [br] [br]Kanske ska passa på att säga något vettigt också! Jag ser ju att du kan din sak, så jag är inte orolig för din fortsatta bana - med högre priser och fler kunder så småningom.[/quote] [br] [br]Ren design går väl bra att göra utan tanke på innehållet i texterna på sidan, men kodningen av sidorna ska ju helst göras så att webbplatsen även uppskattas av sökmotorerna. Att få sin designade sida semantiskt korrekt uppbyggd borde väl vara ett krav. [br] [br]Vad jag menar är att för att få sin webplats designad på ett så bra sätt som möjligt borde ju även webdesignern(som kodar sidan) få veta vilka texter som ska finnas på sidan, för att kunna positionera samt lägga dem i rätt ordning ur sökmotoroptimeringssynpunkt.[/quote] [br] [br]Ja, det är ju sant. Det har du rätt i. [br] [br]Vad jag tänkte var väl att har man en webbdesignfirma så kanske man ska kunna hjälpa kunderna även med texten, optimera den också. De går ju hand i hand. Men jag vet inte, jag kanske har för höga tankar. Bara för att man har bilmeckfirma så behöver man ju inte kunna styla bilar också. Ja, jag vet inte, för mig känns det relevant, för att int esäga nödgat, att även kunna erbjuda kunden textservice.
Min själ väger inte mer än drömmen i en fjäril, men Gud får ta till sin stora passare om han vill sluta den ...".

(Stig Dagerman, 1923-1954)
758
1
Visst kan man ställa krav på optimering av ens webbplats, [br]men det förutsätter samtdigt att det finns ett bra innehåll [br]på sidorna också för att en sådan optimering ska kunna ge [br]ett bra utfall. Personligen så tackar jag nej till att göra hemsidor [br]till kunder som saknar ett vettigt innehåll att fylla en sida med. [br] [br]Många hemsidor finns där mest för sin egen skulle och jag [br]vågar nog påstå att flertalet av alla hemsidor, skulle man inte [br]ens kunna ge bort saker på, ännu mindre sälja något. :wink: [br] [br]Hälsningar! [br]Stefan
Hälsningar Stefan Förståndet är rättvist fördelat. Alla tycker att dom har fått tillräckligt
355
1
1. Utseende, design på sidan. Kan även innehålla användbarhet, layout, bildbehandling, flash. [br]2. Texten på sidan. Utföres oftast av webmaster eller olika artikelförfattare. [br]3. Sökmotoroptimering. Här gäller det att kolla vad andra söker efter. Utforma namn på bilder, lägga in rätt text i header. Försöka få artikelförfattare att lägga in några ord eller artiklar på sidan som efterfrågas av människor via sökmotorerna. [br] [br]Kom ihåg att alla tre aspekter tar mycket tid och om man skall hamna över PR4 eller 5 är man nog tvungen att sätta människor på alla tre aspekter. [br] [br]Tyvärr får ju många av oss göra alla tre saker samtidigt och därför smyger det sig in stavfel o.s.v. [br]Vad vi, som konstruerar webbsidor, är intresserade av är att höra vad andra tycker om sidan. Och därigenom få bort stavfel eller annat som inte gör sidan bra. Tyvärr så är vi svenskar ju inge vidare på att ta eller rikta kritik så oftast får man gå utomlands som tyskland, frankrike eller england.
el-bueno
Jag läste igenom din sida och jag måste rekommendera dig grovt att se igenom en gång till vad du egentligen har skrivit på den. Anlita en Copywright eller någon som kan skriva på ett mer säljande och professionellt sett för detta ser för amatörmässigt ut. [br] [br]Jag vet att det är svårt att kritisera utan att verka dryg men detta var i grövsta laget.
355
1
[quote]Jag läste igenom din sida och jag måste rekommendera dig grovt att se igenom en gång till vad du egentligen har skrivit på den.[/quote] [br]Menar du webbgbg eller föregående inlägg?
758
1
Tycker att detta framgår klart och tydligt i rubriken :wink: [br] [br]hälsningar [br]Stefan
Hälsningar Stefan Förståndet är rättvist fördelat. Alla tycker att dom har fått tillräckligt
el-bueno
Menar www.dwmedia.nu som det står i rubriken på mitt förra inlägg. [br] [br] [br]Hälsningar Camilo
355
1
Och jag ser nu vad du menar. Ordföljd o.s.v. [br]Du har rätt denna skulle nog behöva sig en genomgång :roll:
1
Det beror givetvis på kundens kravspecifikation. Men copy avseende navigering och sökmotoroptimering är väldigt viktig. Det gäller att använda sig av rätt ord och uttryck för att besökaren ska förstå vad som finns bakom varje knapp eller flik samt mata sökmotorerna med relevant innehåll som dessutom påverkar annonskostnaden på t.ex. Google Adwords. [br] [br]Att skriva för webben skiljer sig från att skriva för tryckta medier. Texten måste ofta väcka intresse ännu snabbare, texten måste ta hänsyn till att besökarna kan komma från en sökmotor, kanske hämtar information via rss och en del annat lurigt. [br] [br]Generellt rekommenderar jag att text skrivs ihop för alla medier vid samma tillfälle och sedan anpassas till den specifika kanalen samt att ha en lathund med ord som ska användas konsekvent i texterna.
1616
4
[quote="el-bueno"]Anlita en Copywright eller någon som kan skriva [/quote] [br] [br]Denna skrattade jag gott åt! Ursäkta jag har inte läst så noggrannt om ämnet men måste be att få göra en inflikning. [br] [br]Korrekt ska vara: [br]Copywriter även vanligt förkortad Copy [br]Inte att förväxla med: [br]Copyright som handlar om upphovsrätt. [br] [br]Vanligt misstag är att tro att en Copywriter enbart skriver. Vad man missar är att denna oftast är med och jagar bakomliggande information inom ett projekt och sammanställer det. Ska man bara ha en person som skriver tekniskt korrekt kan man anlita en svenskalärare. De är billigare. Men för säljande eller målinrktade och tekniskt korrekta texter samt djupgående kunskap inom upphovsrättsligt skyddade begrepp, rekommenderar jag en Copywriter. [br] [br]Mvh [br] [br]Magnus Olsson [br][b]Uddatorp AB[/b]
Må väl!

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.