Startsida
av Redaktionen
Redaktionen
Författare på Foretagande.se
91 foruminlägg
1269 artiklar
Driver du företag behöver du troligen någon gång låna pengar. Att låna pengar till ett företag är många gånger svårare än att låna privat. Om ett äldre företag med god lönsamhet behöver låna pengar är det ofta ganska lätt för företaget att beviljas lån. Om ett företag behöver ett företagslån för att växa eller behöver låna pengar i väntan på betalning från en kund eller för att köpa en maskin som behövs för att öka produktionen är det svårare.

 

Långivare som banker och finansinstitut vill ha säkerhet när de lånar ut pengar. Ett företags tillväxtprognos ses av de flesta långivare som en otillräcklig säkerhet, oavsett hur god prognosen än ser ut. Dessa svårigheter för växande företag att beviljas lån från bankerna har gjort det möjligt för nya typer av långivare att etablera sig på marknaden. Det finns idag företag specialiserade på att låna ut pengar till företag och finansieringen går till på olika sätt.

Lån till företag

Tillväxtverket uppger att småföretagare i mindre utsträckning ansöker om lån än tidigare. 2005 ansökte 38,9 procent av småföretagarna om ett lån medans endast 22,3 procent ansökte år 2017. Andelen som blir nekad lån har varierat mellan 4,1 procent och 5,5 procent mellan åren 2005 och 2017.

Långivare specialiserade på att hjälpa företag med sin finansiering fungerar på olika sätt. Det finns dels traditionella lån, ofta med hög ränta och kort återbetalningstid. Det finns också aktörer som sammanför investerare med företag som behöver låna pengar och det finns aktörer som hjälper företag med sin likviditet genom factoring, det vill säga att de köper företagets fakturor så att företaget får loss pengar. Beroende på i vilken situation ditt företag befinner sig är olika typer av finansiering olika bra.

Behöver du pengar till ditt företag för att till exempel köpa en maskin är ett vanligt lån oftast den bästa lösningen. Du lånar pengar, maskinen ökar intäkterna och du betalar tillbaka lånet. Har du en bra affärsidé men inga intäkter kan en investerare som köper in sig i ditt bolag vara en bra lösning. Denna investerare kan hålla företaget flytande tills intäkterna kommer. Måste du vänta länge på att få betalt kan factoring, där du säljer eller belånar fakturor vara rätt lösning.

Visa kommentarer 0
Du måste registrera dig som medlem för att skriva en kommentar.. för att registrera dig som medlem.