Daniel Isaksson, 24 år, kommer från Heberg, ett litet samhälle utanför Falkenberg. Han är en nyfiken person med stort intresse för personliga relationer och entreprenörskap.

Efter skolan flyttade han till Borås och fick extrajobb inom sälj vid sidan om studierna. Han jobbade även som butikssäljare på en herrekipering, på Stark Konsult, ett bolag som drevs av Studentkåren till Högskolan i Borås och som kock på Restaurang Sven-Erik. När det var personalfest på restaurangen pratade jag med ägaren där som tipsade mig om Elitkontoret.

- ”Jag tror jag har något som kan vara intressant för dig”.

Vid det tillfället var jag upptagen med annat, men en tid senare kom en lucka och jag slog honom en signal.

- ”Vad var det du snackade om på personalfesten?”

Då sökte de en person som ville driva Elitkontoret vilket lät spännande så jag tackade ja. Detta var förra året i slutet på juni/början på juli. Jag började i augusti och efter en provtid, skrev jag på VD-avtal.

Vad innebär coworking för dig?

Definitionen är att två eller flera företag sitter under samma tak och arbetar. För mig är det ett effektivt sätt att utöka sitt kontaktnät både inom arbetet och privat. Det blir ett ställe där likasinnade personer träffas, arbetar och utvecklas tillsammans.

- Synergieffekterna bland de bolag och personer som arbetar här är många och det tycker jag är riktigt coolt. Det är coworking!

Varför växer trenden?

Då kan vi återkoppla till att det är ett roligt sätt att träffa nya personer, personer som kan tillföra värde till sin egen verksamhet. Flexibelt, skalbart och man lyfter upp de som arbetar hemifrån, det är en möjlighet för dem att arbeta på ett gemensamt ställe och hitta smarta vägar till samarbeten.

Jag tror inte att coworking växer bara för att frilansbranschen växer, utan att man ser så mycket nytta av att sitta bland likasinnade istället för att bara arbeta hemifrån eller från caféer.

Sedan är det i många fall spontana händelser där människor träffas som stora utbyten sker i form av affärer.

Det är det sociala - mycket det sociala - just att ha andra människor runt sig. Det är en stor anledning till att folk kommer till Elitkontoret och på andra gemensamma coworking ytor.

Över 70% av alla ”coworkers” världen över anger den sociala biten som en av de viktigaste anledningarna att arbeta såhär.

Många ställer frågan:

Har ni en befintlig medlem som har en konkurrerande verksamhet inom min bransch?

Vi tillåter flera företag från samma bransch då vi menar att business föder business, företagen kan gynnas detta och arbeta under ett gemensamt paraply. Man kan ändå samarbeta med varandra och inte bara se varandra som konkurrenter.

Hur ser behovet ut i städer som Borås?

Trots att trenden växer globalt har den inte förankrats här. Men vi är här för att öppna upp det tänket. Det tar tid och det krävs en kraftansträngning att få bollen i rullning och få personer att tänka om och tänka nytt.

Det finns små nätverk i Borås och de möts upp på något café eller kör möte via Skype. Det vi försöker göra är att inviga trenden här, vilket går bättre och bättre, efterfrågan blir större allt eftersom.

För oss är det viktigt att våga ifrågasätta ”det normala”. Man utvecklas genom att ifrågasätta sig själv och det man gör. Hur kan jag göra detta annorlunda för att få det bättre?
Det är lite så vi jobbar. Vi ifrågasätter den klassiska kontorsmodellen och är samtidigt transparenta i allt vi gör.

Läs även: 7 tips hur du inreder kontoret så dina medarbetare vill flytta in

Var kommer konceptet ifrån?

Det råder väl lite delade meningar om detta men vi har tagit vår inspiration från Citizen Space i San Fransisco, från millennieskiftet. Där öppnade man kontor på en vind för frilansare - de inspirerade oss.

Man kan säga att från mitten av 90-talet till millennieskiftet tog det fart. Hela trenden möjliggjordes av den nya tekniken, att man kunde arbeta mobilt, samt utvecklingen av Internet.

Man behövde inte längre sitta centralt på ett huvudkontor, vilket vi ser här. Många arbetar lokalt mot huvudkontoret och sköter det mesta via den teknik som finns tillgänglig.

Fördelar med coworking och vad är viktigt att tänka på?

För det första måste alla känna sig som hemma. Det innebär att man skall känna sig välkommen till jobbet varje dag. Trots att det är många företag under ett tak så är det som en och samma organisation.

Det blir på så vis inte bara människor med sin egen verksamhet eller sig själv, det blir mer socialt och skapar större förutsättningar för utveckling. Det handlar också om hur mycket den enskilde personen puttar in själv. Det blir lite vad man gör det till. Är man en social person som gillar att nätverka, kommer det också att ge resultat. Är man inte det, kan det fortfarande vara trevligt med personer runt om sig, anser jag.

Några saker vi gör tillsammans:

  • Vi äter alltid frukost ihop varje måndag, inga undantag.
  • Obligatorisk MonkeyBusiness (fruktstund) varje onsdag.
  • Afterwork en gång per månad
  • Utöver det flertalet inplanerade och spontana events och ibland bjuds det på lunch.

Det är kort och gott viktigt med många samverkansaktiviteter som gör det levande.

3 snabba frågor

Vad är skillnaden mot "kontorshotell”?

Det är miljön, inte den fysiska (jo till viss del också), men hela den sociala biten. Vi ser i alla fall stora värden i att anordna evenemang och att driva samverkan. Där skapas en Vi-känsla, ett ställe för utveckling. Det särskiljer oss från ett vanligt kontorshotell.

Vad uppskattar coworkers mest med konceptet?

Det är det sociala (75%), näst upp på listan är utökat kontaktnät, samarbetsmöjligheter, fräsch miljö och bra teknik.

Vad är utmaningarna för att få fler frilansare/företagare att få upp ögonen för coworking?

Få de personer som arbetar hemma (mobila arbetare) att öppna upp sitt sinne att förstå värdet och nyttan i den här typen av arbete eller arbetsplats.
Att våga ifrågasätta det traditionella, det väger tungt!

Så här säger Christoffer Björklund som testat konceptet en tid: Det blir lättare att prata om företagsutveckling och jag lär mig från andra vilket är utvecklande. Miljön känns kreativ.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.