Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer

Expertens fem bästa råd för lönsam tillväxt

Dela artikeln
onsdag, 20 november 2013 0
Expertens fem bästa råd för lönsam tillväxt

Henrik Lepasoon är VD för Stratsys, en leverantör av webbaserade lösningar för verksamhetsstyrning och i flera år ett av Sveriges snabbast växande företag med utmärkelser som Gasell, Fast 50 och Superföretag. Som expert på snabb tillväxt och företagsbyggande ger Henrik här sina fem bästa råd till entreprenörer och företagare om hur man bygger ett företag med snabb tillväxt, stabilitet och lönsamhet.

1. Trogna fans

Det kan låta som en självklarhet, men kundfokus är A och O. Grymt nöjda kunder är ett absolut måste om man ska kunna växa. De första kunderna har man antagligen fixat själv och håller man dem nöjda stannar de inte bara kvar hos dig, utan rekommenderar dig även i sina nätverk. Det blir en ringarna på vattnet-effekt som kompletterar den professionella säljfunktion du med tiden tvingas bygga upp. Kundfokus måste inpräntas hos alla medarbetare i hela organisationen.

2. Hungriga tigrar

För att få fler kunder och kunna växa måsta ni bli fler medarbetare. Att man får in rätt medarbetare är helt avgörande. Ett tillväxtföretag behöver kompetenta hungriga tigrar, och det är superviktigt att de har rätt värderingar. Det är bara rätt medarbetare som kan säkerställa att ni får fler nöjda kunder genom att kontinuerligt utveckla konkurrenskraftiga produkter och tjänster.

3. Lyft luren

Jobba stenhårt med en strukturerad säljmetodik. Bryt ner stora mål till konkreta delmål, t ex ett visst antal bokade nykundsbesök som kommer att leda till försäljning kanske först om ett år. Glöm inte fira och kommunicera framgångar internt på vägen. Tillväxtföretag är säljorienterade.

4. Skippa styrelsen

Lägg kraft på att hitta riktigt bra bollplank som kan ge dig relevanta råd och kontaktnät. Dina drömkandidater till styrelsen har antagligen inte tid att sitta i din styrelse, men kanske i en informell rådgivande grupp. Då får du de råd som du verkligen har nytta av och styrelsearbetet blir en snabb formsak. Många överskattar styrelsen – de är medarbetarna som gör grovjobbet.

5. Spola kröken

En framgångsrik entreprenör jobbar dygnet runt och måste klara ständig oro. Tillväxt innebär risk och snabba förändringar, ständiga utmaningar och oro. Är du inte orolig så utnyttjar du inte din tillväxtpotential fullt ut. Var måttlig med alkoholen och se till att du är i fysisk topptrim så ger du dig själv rätt förutsättningar för att palla trycket.

“Skippa styrelsen och spola kröken”

Välj kommun från listan