Färgernas psykologi är ingen exakt vetenskap men man skall verkligen inte heller blunda för att färger har en stor inverkan på oss, vilket jag som färgrådgivare ser varje gång jag har en färgrådgivning.

Precis som med blått, som jag skrivit om tidigare, så har rött varit en klassmarkör av stora mått. Purpur och Kermesrött, även kallat scharlakansrött, har varit högstatusfärgerna framför andra. I det antika Aten och Rom betraktades purpurrött som maktens symbol. Det var också färgen som den segrande romerska kejsaren bar. Äldre män som avslutat sin framgångsrika politiska karriär bar vit toga med en purpurfärgad bård. Det kanske är därifrån som uttrycket ”visa mig din toga skall jag säga vem du är” stammar.

Varför vissa färger fått exklusivitet beror på svårigheten att hitta de olika färgämnena och hur tidskrävande färgningsproceduren var. Purpur fick man från purpurkörteln hos en snäckart i Medelhavet som fiskare dök ned till botten för att ta med sig upp. Det gick åt stora mängder för att få fram den mängd färgsubstans som krävdes. Även den röda färgens färgbeständighet gjorde den extra betydelsefull.

Missa inte: Klä dig för framgång

Blodrött är hettans, kärlekens och passionens färg. Den djupröda rosen är kärlekens blomma då man förr i tiden ansåg att rosens ursprungsfärg var sådan. Att den som ger bort en djupröd ros hyser starka känslor för någon är inte så svårt att förstå.

Rött är också den mest krävande färg vi har. Den pockar på vår uppmärksamhet varje gång den dyker upp i ett sammanhang. Rött ansågs ha magiska krafter, vara en turfärg men signalerade också stark fara och varning.

De ljusare nyanserna av rött är festens och glädjens stora färg och ingen jul utan något rött i inredningen, eller hur?

Rött står för så mycket. Den kan vara hetsig och krävande men också lugn och stillsam beroende på dess olika nyanser.

Men eftersom alla färger har en plus och en minussida kan starka röda färger få vårt blodtryck att rusa i höjden och vi blir frustrerade eller arga vilket uttrycket ”jag ser rött” ger en tydlig signal om.

Rött står också för kraft, mod, kamplust och revolution. Under franska revolutionen bar frihetskämparnas röda mössor som frihetssymbol. Den italienska frihetskämpen Garibaldi och hans anhängare bar röda skjortor. Alla har ju hört talas om Maos lilla röda. Röda brigaderna var en italiensk terrororganisation, 1970-1988, vars åsikter låg långt ut till vänster. Många partier på vänsterkanten använder ju också ofta rött i sina logotyper. 

Varför rött har blivit synonymt med revolution kan bero på att rött sammankopplas med blod och blodutgjutelser som är vanliga vid uppror. Rött är en signalfärg som betyder fara och stopp.

Det har gjorts undersökningar med försökspersoner som flyttats ifrån ett blåmålat rum till ett i rött. De var fullt övertygade om att det var varmare i det rödarummet än i det med blått fastän temperaturen var densamma.

För att återknyta till mitt jobb som färgrådgivare så tipsar jag om att endast en liten detalj i rött som exempelvis en röd brosch, örhängen, röd handväska eller riktigt röda läppar gör att du uppmärksammas.

Ni herrar bör välja enfärgad röd slips eller en mönstrad där rött är en av färgerna. Samma färgtips gäller mönstrade bröstnäsdukar om ni vill synas i mängden.

Se även: Mannens siluett - från prålig utsmyckning till sober kostym

Det finns många nyanser av rött. Några har varma undertoner som exempelvis tomatrött. Andra är kalla som exempelvis hallonrött. Vilken av alla nyanser är dina bästa?

Färgers exklusivitet försvann med industrialiseringen då man lärde sig att tillverka färger på konstgjord väg. Men som av en händelse uppstod andra färgregler som endast de initierade kände till. Återigen är det ett sätt att särskilja sig och vara unik för sin klass.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.