Det finns en rad olika typer av lån som kan beviljas till företag för att öka kapitalet i verksamheten. I denna artikel kommer vi att ge en generell beskrivning av ett antal sätt som både involverar lån genom bank men även andra alternativ. Det är vår förhoppning att du ska hitta ett eller flera sätt som du kan gå vidare med för att ditt företag skall kunna få in mer pengar, oavsett om det gäller för investeringar eller för att stärka likviditeten och öka möjligheterna att driva bolaget framåt.

Relaterad läsning: Ska du verkligen ta ett företagslån? Tänk på detta innan

1. Låna pengar av dig själv

Visste du att du som privatperson kan låna pengar till ditt företag och få ränta på dem? Detta är ett ganska vanligt tillvägagångssätt bland dem som väljer att starta företag med eget sparat kapital. Se till att pengarna bokförs på rätt sätt eftersom det är ett lån och se till att du tar ut skälig ränta. Nackdelen med detta är så klart att du måste vara beredd på att förlora pengarna om ditt företag inte bär sig. Beroende på vilken företagsform du valt kan reglerna kring lån från privata medel variera. Var därför noga med att göra efterforskningar kring vad som gäller, alternativt konsultera en redovisningsekonom.

Läs mer: Så fungerar det att låna ut pengar till ditt bolag

2. Företagslån genom bank eller kreditgivare

Har du inte möjlighet att satsa dina egna pengar i verksamheten kan företagslån vara ett alternativ. Ett företagslån är ett lån som är speciellt utformat för verksamheter och ansökningsprocessen för dessa ser lite annorlunda ut än när du tar ett lån privat. Skillnaden ligger oftast i kraven som bankerna ställer, i de flesta fall behöver du presentera företagets deklarationer och uppvisa en hållbar budget. I de fall du inte har startat ditt företag ännu kan det vara potentiellt svårt att få igenom ett vanligt banklån men inte omöjligt. Då behöver du göra en trovärdig marknadsplan som bland annat innehåller företagets affärsidé, hur stor omsättning du tror företaget kommer ha, med mera. Ju mer detaljerad den är, desto bättre för långivaren. Beroende på verksamhetens kreditvärdighet och storleken på lånet kommer räntan variera. Jämför olika företagslån för att få en så fördelaktig ränta som möjligt.

Vi kan tillägga att låna från bank nästan alltid kräver att du själv går i borgen, så risken förblir densamma som om du skulle låna privat.

Det har också dykt upp en rad nya låneinstitut på marknaden de senaste åren. Många av dessa har väldigt hög ränta och dessa är inget vi kan rekommendera. Kolla över lånevillkoren noggrant.

Relaterad läsning: Mer om finansiering med banklån

3. Peer 2 Peer-lån

Den som vill ha andra lånealternativ än de som ges hos den traditionella banken kan testa Peer 2 Peer-lån istället, som finns både som privatlån och företagslån. Ett Peer 2 Peer-lån, förkortat P2P, är en låneform som baseras på att en investerare lånar ut sina pengar för privatlån. En låntagare ansöker via en P2P-låneplattform som kontrollerar kreditvärdighet och ser till att utlåningen sker på ett seriöst sätt. Pengarna för lånet kommer alltså från investerarna och inte från någon bank. Detta sätt att föra samman investerare och låntagare har funnits ett tag men skillnaden är att idag finns det ett antal stora P2P-låneplattformar på den svenska marknaden vilket underlättar processen. Du behöver inte ens träffa de du lånar av. Sakta men säkert växer det också fram speciellt utformade plattformar för de investerare som specifikt vill investera sina pengar i företagslån.

Håll utkik efter dessa, chansen att de erbjuder bra villkor för sina företagslån ökar, och kanske beror det delvis på att konkurrensen ökar, men samtidigt kan det med bero på att tilltron till banker och banksystemet minskar och fler vill göra skillnad. Det är roligt att se sin investering göra nytta, den hjälper ju faktiskt en entreprenör som vill förverkliga sin dröm.

Läs mer: Crowdlending - en ny form av finansiering till företag

4. Nyföretagarcentrums entreprenörslån för unga

Du som är helt ny i företagarvärlden eller kanske precis kommit igång kan hitta mycket nyttig information på Nyföretagarcentrums olika centrum runt om i Sverige. Nyföretagarcentrum bistår med hjälp inom allting som har med företagande att göra. Här kan du få hjälp att skriva en affärsplan, få information om bokföringsregler och personlig rådgivning. I samarbete med banken SEB kan du som är mellan 18 – 34 år gammal kvalificera dig för deras entreprenörslån. Detta är ett företagslån mellan 10 000 – 25 000 kronor som är tänkt att täcka dina uppstartskostnader. Ingen större summa, men kan göra nytta för en del.

5. ALMI-företagslån

Du som är i behov av ett större lån kan kika på ALMI som erbjuder affärsutveckling, investering och lån till både små och stora företag. ALMI arbetar endast mot företag och start-ups och deras tjänster är speciellt utformade för att passa professionella verksamheter. Låneansökan sker digitalt på deras hemsida och har du frågor och funderingar kontaktar du dem enklast genom deras kundtjänst. Den höga räntan kan dock diskuteras.

Se även: Vilken finansieringsform passar dig bäst?

Öka dina chanser att få ett företagslån

För att beviljas lån är det viktigt att uppfylla de krav som ställs från långivarens sida. Du kan förbereda dig på detta genom att ta reda på exakt vilken information som långivaren tittar på samt vilken information de vill att du skall lämna in i samband med låneansökan.

Både som ny och etablerad företagare efterfrågas ofta en affärsplan och inte sällan bokslut för de senaste åren. Se till att affärsplanen är detaljerad och trovärdig och att du kan argumentera för din affärsidé om du står i startgroparna och behöver ett startkapital.

Läs- och filmtips: 10 frågor du bör ställa innan du letar kapital till företaget

Har du haft företaget i ett par år bör du ha koll på boksluten samt kunna prognostisera hur företagets likviditet kommer att se ut framöver.

Tänk på att vara ute i god tid, speciellt lån som skall tas via traditionella banker. I många fall kan beviljandet av ett företagslån upplevas som en seg process där många samtal med banken skall avklaras innan lånet går igenom.
Förbered dig på att behöva komplettera och svara på frågor allt eftersom banken utvärderar dina inlämnade uppgifter. Ju snabbare du kan tillhandahålla informationen som banken efterfrågar, desto snabbare får du svar om du godkänns för lån eller inte.

Avslutningsvis
Det finns flera olika företagslån på marknaden som kan vara aktuella för din verksamhet. Sök bland de olika alternativen vi presenterat i den här artikeln och se vilka av dem som passar bäst för dig. Ibland kanske flera alternativ måste prövas innan ditt slutliga lån går igenom.

Fortsätt med: Varför misslyckas så många startups? Forskare har undersökt orsakerna


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.