Ta in investerare/riskkapitalist.

2
Hej!

Hur fungerar det om man vill ta in investerare/riskkapitalist i sitt AB och man vill att de ska vara minoritetsägare?

Om man har 100kkr i aktiekapital. Då kan bara lämna ifrån sig 49% av aktierna för att inte förlora majoritetsägandet? Kan man då bestämma ett annat värde på aktierna än det nominella då detta skulle ju bara bli 49000:-??

Kan ingenting om detta som hörs :blink

Vore glad om nån kunde upplysa mig.
589
1
Du kan mycket väl sälja 49% av dina aktier. Nominellt värde på aktierna (49.000 kr, även om det inte heter nominellt värde längre, utan kvotvärde) avgör INTE köpeskillingen. Då är det du som privatperson som säljer aktierna, bolaget får inte in några nya pengar, vilket väl normalt sett är tanken med att ta in en riskkapitalist.[br][br]Det normala är annars att bolaget utför en riktad nyemission. Alltså att rikkapitalisten erbjuds att köpa nyemitterade aktier. Så länge du inte ger ut lika många eller fler aktier än vad du redan har i bolaget är det ju fortfarande du som är huvudägare.[br][br]Priset kan räknas ut på flera olika sätt.
190
Det finns en rad lösningar. Den vanligaste är en nyemission, men en annan är att sälja en mindre del av aktierna till de nya ägarna - de nya ägarna ger sedan ett aktieägarlån till bolaget och satsar på så sätt mer pengar trots att de äger en mindre del.[br][br]Aktieägarlånet går, om jag inte är helt ute och cyklar, före aktieägarkapitalet vid en eventuell konkurs för att få ut pengarna - och kan eventuellt ge skattemässiga fördelar.[br][br]Det tråkiga svaret är dock att ta in en affärsjurist - annars kan det bli väldigt krångligt hur man än gör.
2360
37
Det finns villkorat  och ovillkorat aktietillägg
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
589
1
Det heter aktieägartillskott, Lars. Och jag tror inte att det var vad Wooster menade.
2360
37
Du har helt rätt Jörgen :D :D Även solen har sina fläckar.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
193
Behöver du hjälp av en affärscoach som hjälper dig med att formulera din affärsidé, så att du kan övertyga dina investerare/finansiärer?[br][br]Jag gjorde en intervju med affärscoachen Folke Jansson för ett par år sedan, så gå in på www.alseby.se/interview_2005-11-18.htm om du vill läsa mer om vad han gör. Där hittar du också hans kontaktuppgifter.[br][br]Lycka till med allt!
88
Hej,[br][br]Nyemission är alltid det vanligaste då man vill ta in kapital. Det fungerar på så sätt att man gör en så kallad precap på bolaget(värdet) och därefter kan man nyemitterar aktier med samma kvotvärde som "de tidigare aktierna". Överkursen (dvs. skillnaden mellan kvotvärdet och precap-värdet) går in till i bolaget i form av eget fritt kapital = överkursfond. Dessa pengar kan du sedan använda utan att behöva oroa dig att hamna i kontrollbalansskyldighet(vilket senare kan leda till likvidiation eller konkurs). Det finns även olika aktietyper men det normala är "vanliga aktier" och preferensaktier.[br][br]Det finns tusen andra varianter men alla bygger på samma idé. [br][br][br][br]
Med vänliga hälsningar

Jens Nylander
Grundare av Jens of Sweden
Grundare av JAYS
Idag grundare och VD för Proenzy (http://www.proenzy.com)

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.