Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer
Välkommen, Gäst
E-post: Lösenord: Kom ihåg mig
 • Sida:
 • 1
 • 2

ÄMNE: Intäkter via internet... ELLER??

Intäkter via internet... ELLER?? 11 okt 2007 11:37 #12872

Okej! Snacka går ju. Jag kan verkligen noll om det här och har följande dilemma:

jag ska starta en större community på nätet. Jag har företag som visat stort intresse för att gå in med kapital och många tror på affärsidén från PR-bolag till berörda instanser och privatpersoner.

Problem: Finansiering. Jag har länge gått i tankarna att ta ut en medlemsavgift för att vara med i communityn. Man får först en fri månad sen måste man börja betala. Tanken är då att man ska kunna ha fullt tillträde till siten ich upptäcka alla dess fördelar.

men!

Jag vet och börjar få insikt i motviljan att betala för nåt över huvud taget på nätet. Därför vill en del av mig göra det här gratis.

Jag är och fler med mig övertygad om att det inte kommer bli problem att få medlemmar. Jag tror det kan bli flera tusen kanske mer. Siten är stor, gedigen, fyller ett behov som inte motsvaras av något idag och är genomarbetad under ett års tid.

Om jag nu ska skrota medlemsavgifterna så behöver jag tjäna pengar på annat sätt. Det enda sättet jag nu kan komma på är reklamfinansiering på siten. Nu har jag letat ganska väl efter ett företag eller myndighet som kan ge mig råd i det här i typen av frågor:

Hur mycket besökare måste man ha för att nå en viss summa?
Hur sätter man reklampriserna?
Vad är skatten?
Avgifter?
Nettovinst?
Vilka brytpunkter gäller?
Finns det någon medlemsavgift som kan vara skälig?
Hur sätter sig det mänskliga psyket mot att betala på nätet?

etc etc etc

VILKA i hela friden har kunskap om det här???

Hjälp mig snälla.

Mvh
Niklas
Niklas Gerholm

SV: Intäkter via internet... ELLER?? 11 okt 2007 11:56 #12873

Skatt och liknande överlåter jag till någon annan att svara på, men angående om, och hur mycket, folk är villiga att betala så tror jag så här: Ingen vill betala för någonting på nätet. Allra minst ett medlemsskap.

Jag är också på gång med lansering av ett community, och jag räknar med att större delen av intänkterna kommer bli genom reklam. På lite sikt har jag även tänkt att erbjuda nån slags "guld-medlemsskap" som erbjuder mer, och kostar (lite) pengar. Jag tror att en användare som tycker en tjänst är tillräckligt bra är beredd att betala upp till ca 50kr i månaden, men där går nog gränsen. Betalningen sker helst med sms eller telefonsamtal.

Reklamvärdet är väldigt svårt att säga något om, det beror helt enkelt på vad folk är villiga att betala. Är din sida väldigt stor inom sitt område, så är det ju värt en hel del för rätt annonsör.
Faktorerna som jag tror spelar in mest är antal unika besökare, storleken och placeringen av annonserna samt hur relevant annonsörens produkt är för dina besökare.
Tessicon.se :: Web- och designlösningar

SV: Intäkter via internet... ELLER?? 11 okt 2007 11:59 #12874

 • N.N.
 • N.N.'s Avatar
 • OFFLINE
 • Flitig postare
 • Inlägg: 205
 • Tack mottaget: 1
Det finns inga som helst klara regler för detta. Det finns många olika modeller och vad du ska ta för dina reklamplatser beror helt på hur stor efterfrågan är.

Eftesom ditt projekt är uppbackat av finansiärer och övriga intressenter skulle jag tro på att en bra grej för dig vore att skaffa en samarbetspartner inom det området ditt community handlar om. Om det ex. är ett community för folk att ladda upp mobilbilder från fester (bara ett exempel) så skulle eventuella samarbetspartners vara 3, Tele2, Telenor osv. Du skulle då kunna få ett långsiktigt avtal baserat på medlemsantal och besöksstatistik med färdiga tariffer beroende på antalet besökare, där de köper annonsutrymme och kanske har tävlingar och happenings annonserade via din sida.

Google Adwords finns ju, men min erfarenhet är att man inte kan finansiera ett helt företag med det.

Att helt finansiera ett företag med reklam kan bli vanskligt. Förr eller senare kommer den fruktade lågkonjukturen och det första som ryker för företag med vikande försäljning är reklambudgeten. Det du skulle kunna göra är att göra som Aftonbladet. De har enorma mängder redaktionell massa (artiklar) men bjuder bara på en liten inledning gratis. Då blir man sugen och vill läsa mer men måste då betala 20kr för att få tillgång till Plus-avdelningen. Personligen tycker jag illa om det och läser mina nyheter någon annan stans, men företagsekonomiskt är det nog bra.
Exempelvis Apberget säljer virtuella möbler till användarnas virtuella lägenheter/rum och tjänar tydligen massor på det.

Surfa runt själv och skaffa inspiration. Bli medlem på communities och kolla in deras upplägg, sök runt på forum för webmasters och läs om hur de gör.

Så länge företaget och servrarna är placerade i Sverige är det inga som helst konstigheter med skatter jämfört med om du skulle sälja kopieringspapper. Vad menar du med "avgifter"? I övrigt verkar det som att du skulle behöva läsa på lite om ekonomiska termer i företag, det finns massor med bra böcker för det som inte kostar så mycket. Kolla i bokshoppen här på sidan, böcker för nya företagare och om små företag brukar innehålla mycket matnyttigt.

Lycka till!

SV: Intäkter via internet... ELLER?? 11 okt 2007 12:00 #12875

50 kronor är max jag tänker ta ut. Men kan itne du hjälpa mig då? Vet du något om reklam på internet eller vem har du vänt dig till?
Niklas Gerholm

SV: Intäkter via internet... ELLER?? 11 okt 2007 12:05 #12877

Tack...

Jag har läst företagsekonomi och har bra koll på att starta eget. Jag trodde däremot att det fanns tariffer att tillgå av typen: 1000 unika besökare per dag ger 0,12 SEK/visning. Jag söker samarbetspartner och det finns lite napp i det också - vad jag gör är att försöka säkra positionerna och kunna visa på en riskanalys som jag själv först av allt behöver. Att sälja virituella möbler funkar ju hur bra som helst men inte i mitt community.

Jag gillar heller inte guldmedlemsgrejen: gratis eller inte gratis är min devis. Men finns det statistik på sådant här? Som du serfinns det många frågor som behövs diskuteras då man dessutom kan öppna mer för affärsiden än vad jag vill göra på ett forum.

men tack iaf :)
Niklas Gerholm

SV: Intäkter via internet... ELLER?? 11 okt 2007 12:13 #12878

Vet inte om din fråga var riktad till mig, men ett svar får du i alla fall.

Jag kan inte mycket om reklam, varken på Internet eller någon annanstans. Jag tänkte till en början använda mig av Adsense, dels för att få någon liten inkomst, och dels för att "vänja" medlemmarna vid annonser. Sedan om allt går som jag tänkt, ska jag gå ut till relevanta företag och erbjuda annonsplatser direkt.
Tessicon.se :: Web- och designlösningar

SV: Intäkter via internet... ELLER?? 11 okt 2007 12:18 #12879

 • N.N.
 • N.N.'s Avatar
 • OFFLINE
 • Flitig postare
 • Inlägg: 205
 • Tack mottaget: 1
Tyvärr, såna generella tariffer finns inte alls. Vissa annonsörer är villiga att betala per visning, men de flesta vill betala per klick. Då kan man räkna ut en CPI (Cost Per Impression, kostnad per visning).

SV: Intäkter via internet... ELLER?? 11 okt 2007 12:18 #12880

Ja du, bra fråga!  :)

Det finns nog inga regler eller mallar då Communitys är så nytt och samtidigt har det så mycket att göra med vilken målgrupp du kommer att rikta dig mot. Har de pengar att handla för om annonsörerna visar sig?

Vad gäller annonspriser så är det fortfarande en jungel på nätet. Företag är villiga att betala 100 000 kr för en tidningsannons som kanske inte någon ser, medans internet är lite läskigt. Visst det kommer att ändras!
Fördelen med annonsering på internet är att det går att mäta och det går att räkna ut ungefärlig vinst innan annonsen ens ligger ute.

För att ta reda på ett rimligt pris för att annonsera hos dig så tycker jag att du ska be om offerter på liknande sajter, jämföra och så får du en uppfattning om det. Vissa tar betalt per tidsenhet och vissa per exponering. Jag har sett priser på samma slags annonsstorlek, ungefär samma målgrupp där priset gick från 4öre/exponering på en sajt till 80öre/exponering på en annan.. :blink

Vi har diskuterat fram och tillbaka om vi ska ta betalt på Företagande.se men har valt annonser. Jag tror det funkar bättre i längden! Det är enkelt för medlemmarna.

Plusmedlemskap för några tior per månad som dras automatiskt kan funka bra.

Låter som om du har en intressant idé på gång!

Mvh Patrik

SV: Intäkter via internet... ELLER?? 11 okt 2007 12:21 #12881

En liten parentes bara; Jag hörde någonstans någon gång att en jätteannons på aftonbladet (den där varianten där man får hela bakgrunden som en flashannons) kostade en halv miljon per dygn... Vet inte om det är sant, men det kan ju vara något att sikta på  :D
Tessicon.se :: Web- och designlösningar

SV: Intäkter via internet... ELLER?? 11 okt 2007 12:31 #12882

Patrik: Men går ni runt på det? är företagande.se ett företag eller ett hobbyprojekt?

Offerter ja... Ja det är kanske en bra tanke,. har nu kontakt med en dagstidnign som kanske kan hjälpa mig.

Tack, jo det är en intressant idé som dessutom är unik. Det som beklämmer mig är som sagt finansieringen.

tessicon: Aftonbldet tar som mest ca 300.000/vecka för en banner men kanske har de andra priser också.
Niklas Gerholm

SV: Intäkter via internet... ELLER?? 11 okt 2007 12:48 #12883

Jag menade inte en banner, utan en sån där special som täcker precis hela sajten. Hela bakgrunden, och typ alla bannerplatser(?). Men tillbaks till ämnet nu.
Tessicon.se :: Web- och designlösningar

SV: Intäkter via internet... ELLER?? 11 okt 2007 12:52 #12884

Vi driver sajten som ett företag. Det går att tjäna pengar på sajter som denna och har man en annorlunda idé och ett bra upplägg så finns det säkert bra chanser, särkilt om man ser det på några år. Vart internet kan vara då ska bli spännande att se!  :)

Finansiering kan vara klurigt men om din idé är bra så kanske det kan vara läge att kolla på riskkapital.

SV: Intäkter via internet... ELLER?? 11 okt 2007 15:55 #12899

 • Mojo
 • Mojo's Avatar
 • OFFLINE
 • Ivrig postare
 • Inlägg: 1616
 • Tack mottaget: 3

Plusmedlemskap för några tior per månad som dras automatiskt kan funka bra.


Gratis plusmedlemskap för oss moderatorer?  :blink
Må väl!

SV: Intäkter via internet... ELLER?? 11 okt 2007 15:58 #12900

 • Mojo
 • Mojo's Avatar
 • OFFLINE
 • Ivrig postare
 • Inlägg: 1616
 • Tack mottaget: 3

tessicon: Aftonbldet tar som mest ca 300.000/vecka för en banner men kanske har de andra priser också.

Deh har även en tjänst där du kan beställa exponering under vissa av dygnets timmar. Du köper exakt så många timmar du vill ha när du vill ha. Vissa timmar är dyrare än andra och det är troligen baserat på deras uppskattning om när besöksfrekvensen är som högst eller låg.
Må väl!

SV: Intäkter via internet... ELLER?? 11 okt 2007 16:04 #12901

 • Mojo
 • Mojo's Avatar
 • OFFLINE
 • Ivrig postare
 • Inlägg: 1616
 • Tack mottaget: 3
För er som arbetar med forum. Det finns en bra tumme att gå efter och det är forumets inriktning. Vilka medlemmar är det ni riktat er till. Ex driver ni forum för inredningsintresserade så är era potensiella annonsörer möbelhandlare, inredningsdesigners etc. På så sätt når annonsörerna en direkt samlad målgrupp. Precis som detta forum. Det betingar möjligheten till ett högre pris per annons. Resten handlar om försäljning gentemot annonsören.

Med vänliga hälsningar

Magnus Olsson
Uddatorp AB
Må väl!

SV: Intäkter via internet... ELLER?? 11 okt 2007 16:21 #12903Plusmedlemskap för några tior per månad som dras automatiskt kan funka bra.


Gratis plusmedlemskap för oss moderatorer?  :blink


Om det blir plusmedlemskap på företagande.se så ska det kosta alldeles för lite och ge MYCKET!  ;)

SV: Intäkter via internet... ELLER?? 11 okt 2007 17:03 #12908

 • DFT
 • DFT's Avatar
 • OFFLINE
 • Jag postar några inlägg till..
 • Inlägg: 720
Och den samlade målgruppen kan likväl vara en nackdel. En viss mängd, troligen rätt stor dessutom, är samma personer som återkommer dagligen.
Säg att prislappen för att annonsera är 23000. För det får man sin annons visad 200000 ggr, dvs 11,5 öre per visning.
Ett forum med inriktad målgrupp och 10,000 unika besök i månaden innebär troligen att det är samma 10.000 även nästa månad. I praktiken betalar man alltså 2,3 per serson som ser annonsen. På ett ställe där målgruppen är mera "spretig" så ser jag det som beryligt större chans att det varierar mer mellan vilka som är inne vid olika tider och där kanske det kan vara 100.000 som ser annonsen.

SV: Intäkter via internet... ELLER?? 11 okt 2007 17:41 #12911

 • Mojo
 • Mojo's Avatar
 • OFFLINE
 • Ivrig postare
 • Inlägg: 1616
 • Tack mottaget: 3
Jag ser inte nackdelen, bara fördelen. Man når de som har intresset för det som annonseras.

Det handlar helt klart om vad man annonserar för och vilken merförsäljning det kan ge. Säljer du varor exempelvis i fallet, snickeriprodukter, hantverksprodukter så kan en kund bli en återkommande kund. Då motsvarar din annonskostnad inte mycket mer än en papperspåse i dagligvaruhandel samt kostnaden är mindre än ett frimärke för Adresserad DR. Säljer du möbler som kostar från 5000-30.000 så räcker det med få kunder för att bekosta annonsen och placeringen av sitt namn/varumärke.

Hur man går tillväga profilmässigt är egentligen mer upp till annonsutformningen.

Med vänliga hälsningar

Magnus Olsson
Uddatorp AB
Må väl!

SV: Intäkter via internet... ELLER?? 11 okt 2007 17:56 #12914

Och om man som jag har flera målgrupper där ett par av dem förmodligen itne har speciellt mycket pengar och en annan målgrupp, förmoldigen den största om det görs på rätt sätt, har allt mellan låg till höginkomst (men mest troligen medel - låginkomst); är det ens värt att fundera kring annonsering? Vem ska jag rikta mig mot?
Niklas Gerholm

SV: Intäkter via internet... ELLER?? 11 okt 2007 18:06 #12915

 • Mojo
 • Mojo's Avatar
 • OFFLINE
 • Ivrig postare
 • Inlägg: 1616
 • Tack mottaget: 3
Låter som du riktar dig till privatpersoner eftersom du baserar försäljningen på personernas inkomst. Vad du behöver ta reda på är deras inköpsvanor och hur mycket respektive handlar för, var de handlar, varför de skulle handla av dig.

Bara för att man tjänar mycket innebär det inte automatiskt att man handlar mer av en specifik vara eller tjänst.

Om du nu inte kommer att undersöka detta så rikta dig generellt. Bara för att vissa har dålig inkomst inenbär det inte att de har lite pengar. Ett tecken på de som har lite pengar är att de ofta konsumerar mer fast för mindre summor åt gången.
Må väl!
 • Sida:
 • 1
 • 2

Välj kommun från listan