Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer
Välkommen, Gäst
E-post: Lösenord: Kom ihåg mig
 • Sida:
 • 1
 • 2

ÄMNE: Intäkter via internet... ELLER??

SV: Intäkter via internet... ELLER?? 11 okt 2007 18:41 #12916

Om man har mer än bara en hemsida - dvs ett community, så finns det ytterligare ett sätt att få in betalningsströmmar - nämligen genom interaktiviteten.

Ett forum är till exempel väldigt användbart för att genomföra fokusgrupper eller för word-of-mouth-kampanjer i en riktad målgrupp. Visserligen kan ett företag själv gå in och skriva på sidan och säga att de vill testa en idé eller presentera en ny produkt.

Men community-ägaren kan antingen begränsa vad man kan göra i ett forum och ta betalt för att till exempel lägga ut enkäter eller helt enkelt ta betalt för att ge specialkunskap om hur man bäst presenterar på forumet (att klampa in på ett community man inte känner kan ibland bli väldigt fel). Dessutom kan man sälja information om hur olika ämnen diskuteras eller vad användarna är intresserade såsom grunddata till marknadsundersökningar.

Jag har själv varit aktiv på ett forum som handlade om Civilization-spelen. Det forumet använder Firaxis (som utvecklar Sid Meiers Civilization-spel) som bollplank inför nya spel. På ett annat forum som handlade om historia har nya historiska böcker presenterats direkt av förlag och författare (i det fallet tror jag dock utbytet var av mer ideell basis - författarna får ohämmat kränga sina böcker mot att de höjer kvaliteten genom att skriva även i andra trådar).

Stora bilmärken använder fan-club hemsidor för olika märken och modeller för utveckling av såväl nya bilar som för att förbättra efterservice och försäljning.

Listan kan göras lång och produkterna kan utvecklas - men tyvärr underskattas nog resursen som användare i ett community innebär utöver deras roll som annons-klickare.

SV: Intäkter via internet... ELLER?? 11 okt 2007 19:12 #12919

 • DFT
 • DFT's Avatar
 • OFFLINE
 • Jag postar några inlägg till..
 • Inlägg: 720

Jag ser inte nackdelen, bara fördelen. Man når de som har intresset för det som annonseras.

Det handlar helt klart om vad man annonserar för och vilken merförsäljning det kan ge. Säljer du varor exempelvis i fallet, snickeriprodukter, hantverksprodukter så kan en kund bli en återkommande kund. Då motsvarar din annonskostnad inte mycket mer än en papperspåse i dagligvaruhandel samt kostnaden är mindre än ett frimärke för Adresserad DR. Säljer du möbler som kostar från 5000-30.000 så räcker det med få kunder för att bekosta annonsen och placeringen av sitt namn/varumärke.

Hur man går tillväga profilmässigt är egentligen mer upp till annonsutformningen.

Med vänliga hälsningar

Magnus Olsson
Uddatorp ABGlöm prislappen, det är inte den det handlar om. Ta företagande.se som exempel. Med en annons här som riktar sig till företagare så ser ungefär 10.000 personer den annonsen var månad. Eftersom detta är ett starkt fokuserat forum så är det bara företagare och blivande företagare som läser  annonsen och jag har alltså en träffäkerhet på 100% vad gäller min målgrupp. MEN nästa månad är det i princip samma 10.000 personer och nästa och nästa. Oavsett hur länge jag har min annons inne så ger den inget "mervärde" efter månad 1.
Om jag istället annonserar på ex "Familjeliv" eftersom det är en site som disskuterat här tidigare. Ungefär 10% av befolkningen har företag, alltså när 100.000 personer är sett annonsen är träffarna mot rätt målgrupp lika hög som en annons här.

Vad jag menar är alltså att det inte alltid behöver vara det bästa valet att välja det mest nichade sidan att annonsera på.

SV: Intäkter via internet... ELLER?? 11 okt 2007 19:56 #12921

 • Mojo
 • Mojo's Avatar
 • OFFLINE
 • Ivrig postare
 • Inlägg: 1616
 • Tack mottaget: 3
Vi bortser från prislappen och självklart har du rätt - det är inte alltid det bästa att rikta sig mot en nischad målgrupp. Men i många fall blir målgruppen bättre. Ex säljer jag tryckutrustning så vill jag nå ut till tryckerier med den nya utrustningen inte till 10% tryckerier och 90% blandade människor med andra intressen.

För ett annonssystem finns olika sätt att bestämma antalet träffar. Unika eller icke unika.
De flesta annonsplatser vill ha icke unika. Delvis beroende på ekonomi och omsättning av annonser men ochså med anledningen till att man aktivt får ut sitt varumärke även om produkten för tillfället inte säljs.

Jag är nästan säker på att du som jag - som är frekventa besökare - kan räkna upp vilka som just nu annonserar på företagande sajten och detta utan att ens titta i högerkolumnen. Den som lyckats bäst är den som tydligast fått ut namn och ev kontaktadress.

Alla företag arbetar självklart olika men i många fall handlar det om att bygga ett förtroende mellan företaget och kund. Varumärkesplaceringen är en sådan del i processen. Att du som kund ska känna dig trygg i ditt val och att ditt företag skall vara ett självklart val. Att namnet/varumärket faller naturligt på läppar och tanke. Allt du har runt dig kommer du koppla till företaget - speciellt när det rör exakt vad som erbjuds.

Rekommendationer är en av de starkaste kanalerna då det nästan alltid blir ett självklart köp. För att bli rekommenderad behövs en relation med. Den relationen byggs oftast långsiktigt och målinriktat.

Wooster berör också bra poänger här i sitt inlägg. Nämligen identiteter, masspridning på naturlig väg som communit normalt ger, marknadsundersökningar/analyser och enkelriktad kommunikation som ska kännas personlig.

Men du har rätt RedKon - det behöver inte alltid vara det bästa valet.
Må väl!

SV: Intäkter via internet... ELLER?? 28 okt 2007 08:52 #13623

Satt och undra, hur man startar upp en sån sida
-community??

som lunarstorm, familjeliv osv...
~olzzon~

SV: Intäkter via internet... ELLER?? 28 okt 2007 16:23 #13638

 • N.N.
 • N.N.'s Avatar
 • OFFLINE
 • Flitig postare
 • Inlägg: 205
 • Tack mottaget: 1
Du börjar programmera ihop sidorna och hyr slutligen plats för den på ett webbhotell. När sajten är "tillräckligt färdig" lanserar du den och försöker få trafik till den.

Eller vad menar du?

r: klipp-och-klistra är allas vår fiende.

SV: Intäkter via internet... ELLER?? 29 okt 2007 02:27 #13652


Du börjar programmera ihop sidorna och hyr slutligen plats för den på ett webbhotell. När sajten är "tillräckligt färdig" lanserar du den och försöker få trafik till den.

Eller vad menar du?

r: klipp-och-klistra är allas vår fiende.


tänkte bara på om det var nått speciellt program man använder sig av..
som en webbutik köper man den färdig eller så köper man till kort betalning, kuna föra kundlistor osv....
~olzzon~

SV: Intäkter via internet... ELLER?? 29 okt 2007 06:56 #13658

Jag funderade lite på det här som Redkon och Mojo pratade om; 100% och 10% rätt målgrupp. Jag tror att om endast 10% är rätt målgrupp så blir genomslagskraften extra stor bland dessa 10%. Vi kan ta som exempel att en person är grymt intresserad av spelet civilisation som nämdes innan i tråden. Är man inne ett forum om civilisation bryr man sig inte så mycket om alla annonser om spelet. Skulle personen däremot hitta en annons om spelet på ett helt oväntat ställe; t ex aftonbladet skulle han/hon spärra upp ögonen extremt. (Dessutom skulle annonsen kunna börja locka helt nya kunder.) Samma tror jag gäller för de flesta andra områdena också.
Men visst 100% rätt målgrupp är säkert trots allt bättre, men 10% kan vara rätt bra också.

SV: Intäkter via internet... ELLER?? 03 apr 2008 07:08 #17260

Som många skrivit så är det hur nischad man är, det avgör priset på annonser, se på golf.se exempelvis, deras annonspriser är ej att leka med. Anledning, 100000 golfare går in där i veckan, självklart kostar det därefter att annonsera.. Aftonbladets huvudbanner kostar ca 100000kr per dygn, sist jag kollade. De drar in mycket på reklam  :roll:  En tumregel jag fått från många på nätet, däribland de på kiaindex, de sade att har du 100000 besökare i veckan kan du dra in lika många kr i reklampengar i veckan, stämmer nog ganska bra..

SV: Intäkter via internet... ELLER?? 03 apr 2008 09:54 #17267

Patriks inlägg nr 7 att ta betalt för annonser är kort koncist och bra. Det är något jag kommer göra om några år angående boken jag ska ge ut. Så den som är intresserad av krigshistoria och vad som hände sedan ska kunna gå och titta: Koden kommer att finnas i boken. Första världskriget slutade 1918 enl. böcker man läste i skolan. Den boken jag kommer ut med är det i slutet av 1919 i Lettland.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
 • Sida:
 • 1
 • 2

Välj kommun från listan