Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer
Välkommen, Gäst
E-post: Lösenord: Kom ihåg mig
 • Sida:
 • 1
 • 2

ÄMNE: Banklån - vad kan man förvänta sig?

Banklån - vad kan man förvänta sig? 23 jan 2008 04:52 #15700

Tjena!
Är i färd med att starta sportfiskebutik och var igår på möte, först med Almi och sen med Handelsbanken. Mötet med Almi gick superbra! De öste beröm över Affärsplanen och tyckte jag personligen hade alla förutsättningar för att lyckas. De lånade mer än gärna ut pengar till mig. Totalt behöver jag låna 900 000 och Almi sa att om banken lånar 600 så lånar de 300, om banken lånar 450 så lånar Almi 450, utan problem. Givetvis sa de också att det bästa e att låna så mycket som möjligt av banken då de kan ge en lägre ränta.

Laddad till tusen gick jag vidare till nästa möte, denna gång med handelsbanken. Tyvärr fick jag inte samma varma mottagande där, han som jag pratade med pratade i 20 minuter om alla risker med företagande och vad som händer om jag går i konkurs och var allmänt negativ inställd till att jag skulle starta företag. Fick intrycket av att han tyckte jag var knäpp som skulle säga upp mig från ett välbetalt jobb för att göra något osäkert utan bra lön...Är det så här bankerna ser på företagande??? Det slutade med att han sa att de kunde låna mig 500 000 i form av checkkredit men då var jag tvungen att lägga hela 300 000 som borgen. Personligen tycker och hoppas jag att det går att få bättre villkor hos annan bank. Det tråkiga var att han dessutom baserade detta utan att ha läst min affärsplan. Nu skulle han dock läsa den och återkomma till mig men jag har tyvärr redan fått dåliga vibbar av honom. Det jag har lärt mig är att be nästa bank att läsa min affärsplan innan själva mötet. Är det någon som har erfarenhet av banklån i dessa storlekar? Ska starta aktiebolag och själv satsa aktiekapitalet som är 100 000. Av de 900 000 jag behöver låna kommer största delen, ca 700 000 gå till variunköp. Finns det hopp om bättre banker??


Mvh
Per

SV: Banklån - vad kan man förvänta sig? 23 jan 2008 05:17 #15701

Man måste betrakta bankerna utifrån vad de gör. De förvaltar ju på ett sätt spararnas pengar och måste vara försiktiga med sitt risktagande. Deras kapital måste ha säkerheter annars är de per defention slarviga med sina andra kunders pengar!

Det måste man nog ha i åtanke när du kommunicerar med dem. Jag skulle nog tro att det är lättare att få en leverantörskredit än ett banklån. För leverantören kan ju ta tillbaka grejorna och sälja dem till någon annan. Det kan inte banken!
/Rudolf
www.disruptive.nu
En blogg om riskkapital, entrepenörskap och webb 2.0

SV: Banklån - vad kan man förvänta sig? 23 jan 2008 15:48 #15706

Låter som en lite väl tråkig bankman - de flesta brukar åtminstone försöka verka mer positiva. Men de har ju krav på säkerhet för att få tillbaks pengarna, och det är svårt på ett rent varulager. Rudolfs tips att skaffa leverantörskrediter är bra - och bör tas ett steg längre, vilka fler finansieringsvägar?

900' till en butik låter spontant som väldigt mycket, kanske inte allt behöver inhandlas från start? Och, du antyder att du har ett välbetalt jobb, men inte om du själv tänker lägga något kapital. Att man själv lägger eget kapital brukar dessutom blidka och lugna bankerna, som uppskattar egna insatser.

SV: Banklån - vad kan man förvänta sig? 23 jan 2008 16:31 #15707

Eventuellt kan jag kanske börja med ett mindre varulager, självklart vill jag hålla det så lågt som möjligt utan att det påverkar kunderna negativt - något som är en svår balansgång. Ska absolut ta och utreda möjligheten till leverantörskrediter också. Vad gäller välbetalt jobb så är det ju väldigt relativt, i mitt fall handlar det om 24 500/månaden vilket får räknas som en bra ingångslön för nyutexaminerad från universitet, i en mindre stad. Då jag endast arbetat ett halvår har jag inte hunnit skrapa ihop så mycket så det är svårt att skrapa fram mer än till aktiekapitalet. Men jag tror också att det ska gå att hitta bättre villkor hos någon annan bank, har lite kontakter som ska utnyttjas så jag har hoppet kvar! Tack för tipsen!

SV: Banklån - vad kan man förvänta sig? 23 jan 2008 16:34 #15708

Det vore intressant att höra hur du tänkte göra om du inte får ngra stålar. Lägger du det på hyllan då?
/Rudolf
www.disruptive.nu
En blogg om riskkapital, entrepenörskap och webb 2.0

SV: Banklån - vad kan man förvänta sig? 23 jan 2008 16:56 #15709

 • DFT
 • DFT's Avatar
 • OFFLINE
 • Jag postar några inlägg till..
 • Inlägg: 720
Ärligt talat vilka bättre vilkor tror du att du kan få?

Du har egentligen inget eget kapital. Banken lånar ut 500.000 och du behöver bara borga för 300.000 av dem, så mycket bättre än så kan det nog inte bli. Bolaget är nytt, verksamheten är ny och du har inget record som företagare.

SV: Banklån - vad kan man förvänta sig? 23 jan 2008 22:02 #15713

Har själv inte varit på en handelsbank sedan 1970 då jag fick dåliga vibbar av dem utan det var sparbanken som tjänade pengar på mig. Man ska i alla fall gå till olika banker och höra vad man erbjuds och även om du har känningar hos någon gör ett besök hos fler. Bankerna dreglar efter att få tjäna pengar på dig. Det är du som är kund hos dem.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

SV: Banklån - vad kan man förvänta sig? 24 jan 2008 04:49 #15716

kul att somliga av er är så positiva...Men kanske är ni bara realistiska.

Jag tycker dock att det kan vara så att en bank kan vara beredd på att ta en viss risk då de faktiskt tjänar pengar på att låna ut pengar till folk. Men menar ni att en bank absolut inte ska ta nån risk men ändå förvänta sig att håva in pengar?...låter inte så rimligt...

Kan ju även vara så att jag kan bli en livslång kund till banken och om tio år så är jag kanske inte en liten kund längre...nä vill man tjäna pengar så får man väl vara beredd att satsa pengar..det gäller både företagaren och borde även gälla en bank.

Jag tycker ni låter som pessimister men kanske ni bara är realister och har rätt, hoppas dock inte det. Men om ni har rätt och om ni själva har det tänket så är det inte konstigt att det inte startas fler företag i detta landet, sämst i europa på nyföretagande. Men det är väl typiskt svenskt.

Å jag tänker inte strunta i det...går det åt pipan finns ju alltid socialen... :bravo

SV: Banklån - vad kan man förvänta sig? 24 jan 2008 05:35 #15717

Att det inte startas fler företag i detta landet beror defentivt inte på banker. Banker utomlands är generellt sett mer konservativa än svenska banker! Bankerna är bara rationella givet det klimatet de agerar i. De kan tjäna bra med pengar utan att ta risk. Varför skall de då göra det. De har ju ett ansvar gentemot sina aktieägare och insättarnas pengar. Ett vidlyftigt kreditgivande är inte samhällsekonoiskt bra. Titta på hur 80-talet slutade. Man skall inte dra slutsatsen att banker har en skyldighet att förse landet med riskkapital. De är en finansiell institution som belånar tillgångar och det är en viktigt tjänst för en välutvecklad ekonomi. Jag är nog realist och i detta fallet måste man nog se saker och ting för vad de är!

Bristen på företag beror på våra egna attityder, inget annat!

Frågeställningen som den ursprungliga trådskaparen kanske borde ställt istälet för att undra över bankernas kreditstrategier är varför jag som individ inte kan lägga två tre år av mitt liv och jobba ihop ett startkapital till mitt företag. I sverige har vi ett offentligt sparande och inte ett individuellt. I detta fallet förstör det riskkapitalförsörjningen för små företag!

/Rudolf
www.disruptive.nu
En blogg om riskkapital, entrepenörskap och webb 2.0

SV: Banklån - vad kan man förvänta sig? 24 jan 2008 05:45 #15718

 • DFT
 • DFT's Avatar
 • OFFLINE
 • Jag postar några inlägg till..
 • Inlägg: 720
Jag är väl inte pessimist, snarare är det väl du som är det. Om du inte själv vågar satsa så mycket på en affärsidé att du vågar borga för 300.000 av de 500.000 du får låna, så hur tror du då att banken ska våga satsa pengar.

SV: Banklån - vad kan man förvänta sig? 24 jan 2008 06:45 #15720

Redkon vad snackar du om egentligen? Ute och cyklar någonstans?

Handlar inte om att jag inte vågar satsa några pengar. 100 k är allt jag har å det går till aktiekapitalet, jag satsar alltså 100 procent av min förmögenhet....menar du att jag ska pantsätta min morsa eller?

E jävligt synd om inte människor med engegemang och entreprenörsåda utan stora pengar kan få möjlighet att satsa. Ska företagande bara vara för dem som e födda med guldsked så e det som sagt inte konstigt att företagandet i Sverige e så lågt. Tacksam om jag slipper fler svar från dig, du stjäl bara energi.

SV: Banklån - vad kan man förvänta sig? 24 jan 2008 06:50 #15721

En liten korrigering Delpero:

I detta landet har alla möjligheter att satsa. Du begränsar ju dig själv när du lägger din framgång i bankens händer. Om du inte lyckas skrapa fram pengarna får du ju:

1. Jobba ihop mer pengar
2. Låna av ngn släkting(detta tror jag är det vanligaste sättet att skrapa fram pengar för småföretag)
3 Ändra iden till ngt som kostar mindre.

Eller komma på ngt ännu mer kreativt sätt.

Min personliga reflektion är att man kan starta företag med väldigt lite kapital. Jag har själv startat ett företag utan en spänn på fickan, jag fick kompensera det genom att äta mkt gröt och jobba 80-90 timmars veckor det första året. Det funkade också. Lärdomen av det är inte att jag är speciell på ngt sätt. Tvärtom, jag är en vanlig snubbe. Lärdomen är att det inte vad du gör, utan hur du gör det!
/Rudolf
www.disruptive.nu
En blogg om riskkapital, entrepenörskap och webb 2.0

SV: Banklån - vad kan man förvänta sig? 24 jan 2008 07:04 #15722

 • Mojo
 • Mojo's Avatar
 • OFFLINE
 • Ivrig postare
 • Inlägg: 1616
 • Tack mottaget: 3

Redkon vad snackar du om egentligen? Ute och cyklar någonstans?

E jävligt synd om inte människor med engegemang och entreprenörsåda utan stora pengar kan få möjlighet att satsa.


För det första innan det spårar ur. Se till att håll språket någorlunda vårdat*.
(*Moderators notering)

För det andra. Det är ineet som hindrar dig att satsa men som Rudolf berör hur mycket av det du egentligen behöver satsa kan fås fram av banker? Dvs pengar som inte är dina. Visst behövs fler entrepenörer och företag, alla bör få en chans men för inom vilka rimliga gränser utan att andra personer blir påverkade? Det hade vart lättare om alla fått en chans för pengar som är deras egna. Dvs vad kan du göra för 100.000? Det vanligaste felet man gör när man lägger upp en idé är att man alltid överskrider budgeten. Om banken bara vill ge dig 50% av ditt kapital ja då har du gjort en ökning á 100% det är väl inte så illa från att inte ha något?

Med vänliga hälsningar

Magnus Olsson
Uddatorp AB
Må väl!

SV: Banklån - vad kan man förvänta sig? 24 jan 2008 07:11 #15723

Rudolf: Givetvis lägger jag inte min framgång i bankens händer. Men som nyföretagare är det väl ett rätt naturligt steg att kolla upp bankerna, jag hade inte en blekaste aning om vad bankers policy är kring utlåning till företagsstart. Det e ju det jag tar reda på nu. Sedan är det så att min idé passar väldigt bra in i tiden och gör jag inte det nu så kommer någon annan göra det inom en kortare framtid. Därav vill jag gärna göra verklighet av det nu. Jag kommer som sagt fortsätta kolla med andra banker men blir det nobben där så får jag givetvis tänka vidare på situationen. Det jag blev mest förvånad över på handelsbanken var deras attityd, vilket tyvärr speglar den svenska mentaliteten rätt bra. Man kan ju ge samma villkor som han gjorde men man kan ju göra det med en annan attityd, om du läser mitt första inlägg så är det främst bankens attityd jag lyfter fram.

Sen e det jättekul att du lyckats genom hårt arbete o mycket gröt, det e respekt. Det e något jag också räknar med att få göra, har aldrig sagt att det ska vara lätt att starta företag. Men vissa ideér kräver mer kapital än andra och har man inte kapital själv så är det svårt att ens starta. Men jag ger inte upp!

Magnus - sorry för svordomen.

SV: Banklån - vad kan man förvänta sig? 24 jan 2008 07:19 #15724

 • Mojo
 • Mojo's Avatar
 • OFFLINE
 • Ivrig postare
 • Inlägg: 1616
 • Tack mottaget: 3
Attityden går lätt att utläsa ur inlägget, inte bara bankens ...
Men en annan punkt som jag noterar i ditt sista inlägg "gör jag inte det nu så kommer någon annan göra det inom en kortare framtid" ger en bild av den rädsla de flesta företagare drivs av som oftast leder till felaktiga beslut och handlingar. Se exempelvis på upphausningen av försäljning av domännamn. Där säljarna körde över kunden och sa om du inte köper till ditt domännamn som .nu . com .it .biz så komemr någon annan göra det och kanske med risk att lägga dåliga webbsidor där som casino eller pornografiskt material. Varpå folk började förköpa sig på det de inte behöver.
Må väl!

SV: Banklån - vad kan man förvänta sig? 24 jan 2008 07:24 #15725


E jävligt synd om inte människor med engegemang och entreprenörsåda utan stora pengar kan få möjlighet att satsa. Ska företagande bara vara för dem som e födda med guldsked så e det som sagt inte konstigt att företagandet i Sverige e så lågt. Tacksam om jag slipper fler svar från dig, du stjäl bara energi.


Det är väl en jäkla tur att det funkar så för om man inte lyckas få ihop pengar till att starta så ska man nog inte starta då personen inte har nog med driv och engagemang. Eller ska vi köra sossetänk där med - att det är allas rätt att få starta företag?  :-X

SV: Banklån - vad kan man förvänta sig? 24 jan 2008 07:38 #15726

Delpero: Mitt kapitalbehov var nog inte mindre än ditt, tvärtom. Jag löste bara problemet på ngt annat sätt. Jag hade bestämt mig för att göra detta, oavsett vad. Då skrev jag en lista över de problemen jag behövde adressera och sedan satte jag igång att lösa dem. Kan tilläggas att det ofta tog flera försök att lösa ett problem. Jag hade inga svar när jag satte igång. Men jag satte igång! Det är det som är grejen. Därav min fråga till dig! De andra bankernas svar kommer inte vara så annorlunda för de är inte annorlunda än handelsbanken. Min fråga ställdes utifrån perspektivet att du nog inte kommer få bankfinansiering, vad gör man då? Jag har inga svar till dig men jag har hjälpt dig formulera frågan.

Jag har jobbat i finansbranschen och där finns det ett uttryck som bankanalytiker(tro det eller en men aktieanalytker har snorkoll på siffor och kan analysera bolag,dock är de sämre på att analysera aktier) slänger sig med och det sammanfattar hela denna bransch. "Banker skall man inte vara kund i, de skall man äga"

/Rudolf
www.disruptive.nu
En blogg om riskkapital, entrepenörskap och webb 2.0

SV: Banklån - vad kan man förvänta sig? 24 jan 2008 08:35 #15728

 • N.N.
 • N.N.'s Avatar
 • OFFLINE
 • Flitig postare
 • Inlägg: 205
 • Tack mottaget: 1
Det finns i stort sätt tre olika sätt att få utomstående kapital till sitt företagande:

 • Banker - kräver stor säkerhet men tar lite ränta

 • ALMI och liknande - kräver medelstor säkerhet, egen insats och har nästan dubbla bankräntan


 • Riskkapitalister/Affärsänglar - kräver liten säkerhet men räknar med att dels få bestämma i bolaget samt att göra en exit om inom några år, de "tar" en del av ditt bolag. • Om det är mycket pengar du vill ha utan stor egen sökerhet är det kanske riskkapitalister du ska kontakta, inte banker? Ett annat tips är att kontakta Nyföretagarcentrum (googla) och höra vad de säger om saken och om de kan komma med några tips. Ja ghar bra erfarenheter av dem.

  Kan du komma på andra tillvägagångssätt?
  Sponsorer?
  Andra intressenter (jag vet ju inte alls vad det är för idé du har)? Exempelvis fick Stieg Larsson 2 miljoner av Stockholms kommun om han lovade att filma i Stockholm.
  Kan du gå ihop med en annan företagare eller få med någon kapitalstark person som delägare?

  För det är inte idéer till företagande som saknas i världen eller ens Sverige, det är oftast kombinationen av idé, kapital och vilja som inte finns.

  SV: Banklån - vad kan man förvänta sig? 24 jan 2008 08:36 #15729

  Forumets medlemmar är ofta mycket duktiga företagare och har varit det i många år så när vi ger råd så var glad att få dessa gratisråd nästan omgående. Att företag flyr landet beror bl.annat på SKV:s attityd som är vidrig. Med en ny regering kanske man kan vända skutan men det tar lång tid och innan dess har många tröttnat, så du är en frisk fläkt som ändå vågar.
  Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

  SV: Banklån - vad kan man förvänta sig? 24 jan 2008 10:00 #15730

  Då kanske jag ska lägga mig i debatten också då :-)

  Om jag förstod författaren av tråden rätt så var det inte så mycket det fakto att banken ville ha borgen på 300.000 som var problemet utan att han är trött på mentaliteten kring företagande/entreprenörskap. Att bankmannen spyr galla över företagande och hur omöjligt det är tycker jag är tokigt, inte minst då han inte ens läst affärsplanen. Som att recensera en bok utan att ha läst den. Snacka om att ha en redan klar inställning till företagande. Sen var inte jag på mötet men måste ändå utgå från den information som lämnats här.

  Frid och fröjd om banken inte vill låna ut några pengar, den frågan lämnar jag utanför för det har jag inte kompetens till att uttala mig om. MEN bankmannen kan faktiskt ändå försöka vara objektiv även om han hatar företagare. Han ska givetvis upplysa om riskerna med att starta eget men sedan gör det ju heller inget om han kommer med tips, idéer och råd. Man är trots allt antingen deras kund redan eller en potentiell kund. Att vara vresig och ha taskig attityd gör knappast att varken han eller hans bank får bättre rykte.

  Trådförfattaren undrade initialt om det är detta man kan förvänta sig av banker, som jag tolkade det menade han både vad de gäller pengabiten men också och kanske framförallt attityden. Tycker det blev lite vrånga svar rätt tidigt i denna debatten.

  Personligen är jag grymt trött på attityden vi har i det här landet vad det gäller entreprenörskap och företagande. Företag är fula fiskar som bara vill anställa folk för att kunna ha några att sparka verkar många tycka. Att starta företag är helt omöjligt och absolut inget man ska ge sig på tycker andra. Det vi behöver i det här landet är en positiv syn på företagande och alltså en helt ny attityd till entreprenörskap.

  En undersökning gjort 2006 och publicerad 2007 (källa: Svenskt Näringsliv) visar att vårt kära land kommer som nummer 38 av 40 vad det gäller nyföretagande. Som exempel har USA 3 ggr mer nyföretagande Irland dubbelt och Storbritanien 60% mer. Detta är iof bara siffror och det ligger säkert mycket annat bakom. Men attityden hos både medborgare och styrande organ måste förändras. Det gäller att vi entreprenörer/företagare håller ihop! Stötta och var positiva, gnället får man höra av andra överallt ändå :-) Självklart ska det ju finnas konstruktiv kritik också, tror man inte på någons idé så ska man inte säga att man älskar den utan förklara varför man inte tror den håller. Jag menar bara att lite mer pushande och motiverande är precis vad entreprenörer behöver i det här landet.
  cigarrspecialisten.se
  • Sida:
  • 1
  • 2

  Välj kommun från listan