apportegendom i AB

11
1
Hej
Ska starta ett AB och tänkte höra lite om följande ang apportegendom. Har nämligen köpt en del varor som jag tänkte starta en ebutik och sälja och undrar hur jag kan använda mig av dessa till uppstarten.

1. Räknas apportegendomen på den summa jag har köpt in dessa varor, eller räknas den på listpriset av dessa varor. Kan man i så fall ta både ock? (De är värderade av en värderingsman, så papper finns).

2. Eftersom det är varor som skall säljas, så omvandlas ju "varorna" i pengar. Vad jag förstår så att så länge som "motsvarande" dessa 100000(eller i alla fall 50000)ligger kvar i bolaget så är det inte något problem. DVS om allt är sålt, så ligger det 100000kvar i pengar istället för varor.

3. Vad mer för exempel finns det för att finansiera apportegendom? Varorna jag har köpt in täcker nästan summan (inköpspriset) men några 1000-lappar fattas i så fall. Kan man stoppa in en bil befintligt ägd bil om man kan påvisa att den behövs för inköpen? Kolla begagnadmarknaden och se ett marknadsväde på den? Den förlorar ju dock värde varje år, så det kanske inte är så smart. Finns det något annat? Domänen borde man ju kunna lägga in, men det är ju inte mycket pengar.

4. Hur redovisar man apportegendomen ?

tack

 

1165
1: Varulager värderas till inköpspris minus inkurrans, vanligen kör man en schablon på 3% för inkurrans.[br][br]2: Det är riktigt att du inte får förbruka mer än halva aktiekapitalet. Förhoppningen är väl att pengarna dock skall öka och inte minska. Med 100kkr i aktiekapital har man inte särskilt stort handlingsutrymme, utan det är full fart framåt som gäller.[br][br]3: Jag tycker att det är en dålig idé att stoppa in bilar i bolaget. Förutom att de kostar en massa pengar att drifta och underhålla och tappar i värde så kan du som ägare bli förmånsbeskattad om det inte handlar om en ren varubil och du kan visa att du har en egen bil privat. Istället behöver du pengar för att betala saker med. Likviditetsbrist är jobbigt att hantera för företag, så min rekommendation är att du stoppar in i alla fall halva aktiekapitalet i form av pengar så att du kan utveckla sortimentet, köpa toner till skrivaren, betala visitkorten och webhotellet och betala frimärkena för skattedeklarationerna. Det brukar gå åt lite i början.
11
1
Väldigt ny på detta--- ;)[br]vad är inkurrans?
1165
Inkurrans är sådant i ett laget som man beräknar inte kan säljas. Det blir för gammalt, det blir garantigrejer, det utgår ur sortimentet och kommer aldrig att säljas etc.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.