Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer
Välkommen, Gäst
E-post: Lösenord: Kom ihåg mig

ÄMNE: Lån till aktiebolag

Lån till aktiebolag 14 mar 2011 17:03 #38896

Jag ska starta ett företag som kommer ha ett litet aktiekapital på 50 000 kr. Företaget ska arbeta med mjukvaruutveckling. För det första året krävs finansiering till löner, lokalkostnader samt inköp av utrustning. Uppskattningsvis 500 000 kr behövs till detta.

Låt säga att jag skulle beviljas ett lån på 500 000 kr. Då kommer ju bolaget ha en skuld på 500 000 kr och tillgångar minus skulder hamnar på rött, vilket inte verkar vara tillåtet för ett aktiebolag. Man får som jag förstår det inte understiga halva aktiekapitalet.

Nu till mina funderingar:

Kan man inte ta lån på det här viset?

Kan produkten värderas på något sätt som gör att värdet kommer ikapp skulden på något sätt, för att undvika att hamna på rött?

SV: Lån till aktiebolag 14 mar 2011 17:07 #38897

 • krjh
 • krjh's Avatar
 • OFFLINE
 • Moderator
 • Inlägg: 630
 • Tack mottaget: 2
Hej, det är ju inte lånet på en halv miljon som gör att du förbrukar aktiekapitalet, utan om du gör förlust.

När du först tar lånet så får du ju en skuld på 500 000, men du får också en tillgång, 500 000 kr på banken.

Om du sedan bara betalar ut löner för dessa 500 000 kr och inte har några intäkter så har du ju gjort en förlust, och därmed är aktuiekapitalet förbrukat för länge sedan.

Om du däremot köper 10 datorer och en hög med dataprogram för 500 000 så kommer det med största sannolikhet att betraktas som inventarier, vilket är en tillgång. Alltså gör du bara förlust med den avskrivning som görs, och då är det inte säkert att aktiekapitalet är förbrukat, även om du gjort av med nästan alla pengar.

SV: Lån till aktiebolag 14 mar 2011 17:14 #38898

Problemet är att lånet till största del behövs till lönekostnader. Låt säga 400 000 kr i lönekostnader, resten i utrustning och hyra. Lite förenklat.

Då är det ju inte mycket av de här utgifterna som ökat aktiekapitalet. Ett par datorer på sin höjd.

Betyder det att jag måste ha 1 miljon i lån för att kunna göra av med hälften?

SV: Lån till aktiebolag 14 mar 2011 18:47 #38899

 • krjh
 • krjh's Avatar
 • OFFLINE
 • Moderator
 • Inlägg: 630
 • Tack mottaget: 2
Nej, att du lånar rn halv miljon till påverkar ju inte resultatet, du ökar skulderna, och ökar tillgångarna om du inte gör av med den extra halvmiljonen.

Om du tror att du kommer gå med förlust på flera hundra tusen första året så har du 2 alternativ att välja mellan.

1. Låna pengarna privat och sätt in ett aktiekapital som är mycket större. Alternativt så kan du ha 50 000 kr i aktiekapital och göra ett aktieägartillskott på några hundra tusen, som du kan plocka tillbaka när företaget gått med vinst.

2. Du går med förlust första året och är därmed personligt ansvarig för bolagets skulder, under förutsättning att du sitter som ledamot i styrelsen.

SV: Lån till aktiebolag 14 mar 2011 19:16 #38900

Om man läser följande:

www.bfn.se/redovisning/utt/bfn-u88-15.aspx

så får jag det till att man kan bokföra utvecklingskostnader på ett visst sätt som gör att man inte skulle behöva hamna på minus. Man utvecklar ju en produkt som får ett högre (uppskattat) värde ju mer tid som läggs ner.

SV: Lån till aktiebolag 16 mar 2011 14:23 #38940

Nu kanske jag halkar lite utanför ämnet för din fråga, och med risk för att verka besvärlig...

Jag tycker detta låter "farligt". Försök att tänka om i affärsplanen! Går det att på något sätta komma igång med inkomsterna tidigare? Går det att minimera kostnaderna i början? En mindre, billigare lokal kanske? Lägre lön/färre utvecklare?

Det vore väldigt tråkigt för dig om något händer t.ex. med programvaran ni utvecklar, eller med marknaden - det kanske dyker upp en helt oväntad konkurrent, eller med världskonjunkturen, valutakurser eller vad som helst. Risken är att du sitter där med en programvara som inte är värd en tiondel av ditt privata lån på en halv miljon.

Jag vill inte vara negativ på något sätt, vill bara att du försöker tänka ett varv till på affärsmodellen under uppstartsfasen!

/Peter
peterkorkala.se - godis24.se, japanfakta.se, faktabank.se. Håller på att starta upp e-handel på godis24.se

SV: Lån till aktiebolag 16 mar 2011 17:02 #38944

 • krjh
 • krjh's Avatar
 • OFFLINE
 • Moderator
 • Inlägg: 630
 • Tack mottaget: 2
I vissa fall är det möjligt att aktivera kostnader för utveckling av en produkt eller liknande och sedan skriva av på ex 5 år.

Men värdet bör också vara realistiskt. Om du aktiverar arbete för en halv miljon, så bör det vara möjligt att sälja produkten (mjukvara eller vad det nu är) för en halv miljon.

Du bör nog gå igenom dina exakta planer med en revisor innan du kör igång.

SV: Lån till aktiebolag 16 mar 2011 17:54 #38950

Utvecklingskostnader som senare genererar vinst har ett värde som du kan balansera mot ett nollresultat, så du behöver inte bekymra dig.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

SV: Lån till aktiebolag 08 maj 2011 21:08 #39861

 • Jorgen
 • Jorgen's Avatar
 • OFFLINE
 • Jag postar några inlägg till..
 • Inlägg: 589
Fullt så enkelt som Lars vill göra gällande är det inte. Man får titta på det enstaka fallet för att se om utgifterna är möjliga att aktivera (dvs föra upp som tillgång) eller inte.

Det som händer om du har en en förlust på mer än halva aktiekapitalet är att hamnar i kontrollbalanssituation och om du inte gör kontrollbalansräkning då (eller inte räddar upp situationen inom viss tid) blir du, som krjh skriver, personligt betalningsansvarig för företagets skulder. Det, i sin tur, innebär att du får ett ansvar som liknar det du skulle ha haft om du istället drev verksamheten som enskild firma.

Om du har revisor får du i ett sånt läge en oren revisionsberättelse avseende just kapitalbristen.
Senast redigerad: 08 maj 2011 21:14 av Jorgen.

Välj kommun från listan