Vad kostar det att låna pengar

7
Håller på för fullt med vår affärsplan.

Vi vill låna pengat till en fastighet. Fastigheten har pantberv för totalt 1.350.000 kr.



Om man skulle vilja låna detta belopp, hur kan månadskostnaden för detta lån hamna på.



Fastigheten kommer att köpas för 800.000 kro och resterande av lånesummar skall användas till inventarier och varor.



Förstår att detta är en svår fråga att svara på, men på en höft kanske ngn kan svara vad detta lån kan kosta per månad.
488
Bankernas hemsidor på internet har uppgifter om låneräntor. Gjorde en snabbkoll på min egen banks hemsida och där fanns länkar att klicka på för att räkna ut sin boendekostnad ifall man funderar på att köpa hus. [br] [br]Sen undrar jag ju om banken accepterar att låna ut 1.350.000 kr med fastigheten som säkerhet ifall fastigheten bara är värd 800.000 kr, som priset tydligen ligger på?? Eller menade du att du ska använda resten av pengarna till att renovera huset så att det kommer att vara värt minst 1.350.000 kr sedan?
11
[quote author=ranchn link=topic=1113.msg4332#msg4332 date=1161012803][br]Håller på för fullt med vår affärsplan.[br]Vi vill låna pengat till en fastighet. Fastigheten har pantberv för totalt 1.350.000 kr.[br][br]Om man skulle vilja låna detta belopp, hur kan månadskostnaden för detta lån hamna på.[br][br]Fastigheten kommer att köpas för 800.000 kro och resterande av lånesummar skall användas till inventarier och varor.[br][br]Förstår att detta är en svår fråga att svara på, men på en höft kanske ngn kan svara vad detta lån kan kosta per månad.[br][/quote][br][br]5,65% på SEB senast. Besök banken personligen, Internet räcker inte i ditt fall...[br]Låna inte från de "snabb-godkännande-bankerna", då kommer räntan att bli dvusiffrigt... :-X
Mvh
Daniel
websupporten.com
2360
37
SBAB hade en ränta som låg ännu lägre vid god säkerhet.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
12
Som jag kan urskilja så ska du köpa en fastighet till "underpris" och därmed vill du låna upp till dess fulla värde. Jag tolkar också det som en kommersiell fastighet, rätta mig om jag har fel. Priset för ditt lån är helt avhängigt vilka risker du vill ta och hur mycket du vill låna. Genererar fastigheten några intäkter? Är det en lantbruksfastighet? tänk på att vissa banker inte lånar ut mer än 70% vid lantbruksfastigheter. Är inte helt säker på om det samma gäller kommersiella fastigheter i allmänhet.[br][br]Det sannolika är att ditt lån delas upp i olika lån med olika räntesatser, 800 000 kan du kanske låna till lägre ränta och det övre beloppet får du betala en högre ränta för om du inte kan ge adekvata säkerheter.[br][br]Men för att svara på din fråga om vad lånet kan tänkas kosta per månad ger jag nedanstående räkneexempel baserat på privaträntan och egna uppskattningar[br][br][br]Räkneexempel:[br]Lånat kapital[br]1 350 000[br]Bottenlån: 800 TKR ca 5% effektiv ränta Amorteringsfritt[br]Topplån: 400 TKR ca 6,5% effektiv ränta Amortering 30 år[br]Ev. Blancolån: 150000 8% effektiv ränta Amortering 15 år[br]Årlig räntekostnad 78 000:-[br][br]Räntekostnad per månad: 6500:-[br]Ev. amortering per månad: ca 2000:-[br][br]Kostnad: 6500:-[br]Avbetalning: 2000:-[br]-----------------------[br]Totalt inbetalas 8500:- /månad (dock är tvåtusen av dessa "sparande")[br][br]Ett enkelt exempel, sen tillkommer givetvis driftskostnader och andra kostnader.
P.Silvin
--------------------
Affärsutveckling för entreprenöriella processer
[email protected]
190
Det ursprungliga inlägget är lite gammalt, men jag vill ändå bidra med några klargöranden eftersom det är sådant här jag arbetar med dagligen.[br][br]Bankerna lånar endast ut pengar baserade på inköpspriset - inköpspriset är per definition ett marknadsvärde om man köper på den öppna marknaden (om man gör en intern transaktion inom en koncern men det är en helt annan sak). Att det finns intecknade värden på betydligt större belopp har ingen praktisk betydelse och ingenting banken kommer ta hänsyn till nu.[br][br]I nämnda fallet kommer man alltså bara kunna ta lån utifrån den 800 000 kronorna, och banken kommer kräva en egen insats på minimum någonstans 10-30% (beroende på fastighetens läge, cashflow och kreditvärdigheten hos låntagaren). Banken kommer ta fastigheten som säkerhet och förmodligen dessutom kräva en oberoende värdering för att undvika att det betalas överpris.[br][br]Däremot kan man ta lån med banken för köp av inventarier, för renoveringsarbeten och så vidare. Det brukar dock ske i ett nästa steg av låneförhandlingen, och ofta med en högre ränta och andra villkor än det ursprungliga lånet (och givetvis nya säkerheter).[br][br]Vid köp av kommersiella fastigheter använder man oftast inte den klassika modellen med bottenlån och topplån - istället vägs en räntesats samman utifrån vad det är för fastighet och vem som är låntagare. Oftast hamnar räntesatsen 1% över styrräntan. Amorteringstid, amorteringsperioder och så vidare varierar också kraftigt beroende på fastigheten.[br][br]Det finns alltså stora likheter med bolån, men också tydliga skillnader.
1616
4
Mycket bra inlägg Wooster. Tack, den ska du få rykte för!  :bravo[br][br]Med vänliga hälsningar[br][br]Magnus Olsson[br][b]Uddatorp AB[/b]
Må väl!
190
äsch  :)

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.