Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer
Välkommen, Gäst
E-post: Lösenord: Kom ihåg mig

ÄMNE: Överlikviditet!

Överlikviditet! 29 jan 2013 11:35 #45892

Har ett enmanskonsult AB har ett lyxproblem i form av överlikviditet. Har några frågor runt detta som jag hoppas ngn kan hjälpa mig med. Min tanke är att ha pengar kvar på placeringskontot för att hantera moms och löpande utgifter men samtidigt placera likvida medel i aktier/fonder eller hög avkastande (ränta) placeringar på 1-3 års sikt. Allt för att ÖKA likviditeten och låta pengarna jobba för mig.

1. Om jag för över pengar från mitt placeringskonto hur och vart bokförs eller noteras detta på ett bra sätt ur ett bokföringsperspektiv?
2. Jag har "handel med värdepapper" i min verksamhetsbeskrivning. Vad är ditt tips att gå tillväga för att placera i aktier och fonder för att öka chanserna till avkastning i mitt företag (m h a företags pengar)? KF i avanza kan ju vara ett alternativ eftersom varje bank tar ut avgifter för en KF depå vilket jag anser vara löjligt men då ska pengarna föras ut från företagskontot..
3. Hur beskattas och vart hamnar en ev vinst från punkt 2 i balans och resultaträkningen?
4. ÄR en ev förlust från placeringar i punkt 2 avdragsgill?

:winner Tack!!
Följande medlemmar tackade för detta inlägg: Patrik Gulldén

Re: Överlikviditet! 30 jan 2013 18:54 #45903

För privat KF betalar man ju inte vinstskatt utan en schablonskatt baserat på värdet, men man får inte heller göra avdrag för förluster . Hur detta fungerar i ett företag vet jag inte riktigt, för någonstans måste väl ett minskande värde på KF balanseras ut i bokföringen, men kanske är den posten inte resultatpåverkande?

Intressant fråga, faktiskt.

Re: Överlikviditet! 31 jan 2013 15:05 #45909

Jo alla frågor borde vara högintressanta för alla som gör vinst i ett aktiebolag. Skillnaden är att jag vill hitta ett vettigt upplägg på att låta pengarna jobba för mig u know :)

Hoppas någon kan tillföra något här!

Välj kommun från listan