Kan man låna ut pengar privat till sitt bolag?

2
En fundering jag har är om det är ok att låna ut privata pengar till sitt nya företag och vad finns det för för och nackdelar med detta??
1468
246
Ja, visst kan du det. Det är vanligt att företagare gör. Du kan ta ränta på pengarna, det är väl en fördel. Nackdelar.. tja, det är väl om bolaget går åt pipan..Då är du ju av med dina pengar. Du får däremot aldrig göra tvärtom, alltså låna pengar från bolaget.
640
5
[quote="ingvar48" post=49118]Ja, visst kan du det. Det är vanligt att företagare gör. Du kan ta ränta på pengarna, det är väl en fördel. Nackdelar.. tja, det är väl om bolaget går åt pipan..Då är du ju av med dina pengar. Du får däremot aldrig göra tvärtom, alltså låna pengar från bolaget.[/quote] Hej! Intressant det där. Vilken ränta kan man plocka ut? Ingen skatt antar jag? :P MVH R
1468
246
Tja, det heter ju att man får ta marknadsmässig ränta.. och vad det betyder kan ju vara lite allt möjligt, även om jag har för mig att jag läst nånstans runt 8%. Men har du ett icke kreditvärdigt bolag och ska låna på Bluestep så kan du ju få betala 15%, eller motsatsen då om det är ett friskt bolag och du lånar till 5%. Så marknadsmässig är ett rätt vitt begrepp. Vitt, dvs inte svart :naughty: blir det ju också om du tänker bokföra räntan i bolaget ( och det blir ju svårt att undvika) och då får ju bolaget lämna in en kontrolluppgift på utbetald ränta. För den som lånar ut pengarna är det ju dock fortfarande en bra affär jämfört med att sätta in dom på banken och få 1,5%, som också den beskattas, för övrigt.
1009
206
Hej, Givetvis betalar man skatt på räntan. 30% som på all annan ränta. Detta är ju betydligt mindre än att betala din kommunala skatt plus arbetsgivaravgifter (dvs billigare än att ta ut som lön). För att vara på den säkra sidan bör man ta maximalt statslåneräntan + 1%-enhet i ränta. Detta är vad Skatteverket normalt anser rimligt. (Gäller när du som ägare lånat pengar till ditt eget företag). Det finns vissa förklaringar till varför man som ägare inte kan ta fulla marknadsräntan. Bl.a. Så känner du till de exakta ekonomiska förutsättningarna för din verksamhet, vilket banken inte gör och därför måste ta en riskpremie. Givetvis kan det finnas anledning för dig som ägare att ta högre ränta, men man bör vara försiktig. Mvh Johan www.bocekonomi.se
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
1468
246
Det där är ju lite intressant. Jag menar, om bolaget har betalningsanmärkningar och i stort sett omöjligt att få lån, så borde man ju få ta en högre ränta på pengarna? Låt vara att det säkert är en ovanlig situation att bolaget har anmärkningar medan man själv har gott om pengar att låna ut till det..
338
25
Ja visst måste det vara så som du säger Ingvar. Om jag kan låna in pengar till mitt bolag och tar låt säga 8% i ränta jämfört med ex Almi företagslån som tar runt 10%, då sparar bolaget pengar och SKV borde inte ha någon åsikt om det. Men nog bäst att ha ett papper så man kan visa räntan man skulle fått från Almi eller banken.
2
Jag tackar för alla kloka inlägg..:bravo
2
Tänkte väcka upp denna tråd då jag har lite funderingar kring hur det fungerar att låna ut pengar till sitt egna bolag. Vi är några stycken som nyligen startat ett handelsbolag och vi skulle nu behöva göra vårt första inköp. Hur fungerar det rent praktiskt att långa ut pengar till sitt bolag? Hur ska det bokföras? Behöver man ha satt upp ett specifikt företagskonto där pengarna mellanlandar innan fakturan för inköpet betalas eller fungerar det att en av bolagsmännen betalar den aktuella fakturan och att detta bokförs som en skuld? Tacksam för svar. Är ännu rätt så grön inom området :)
1468
246
När man är ensam i företaget så kan man bara gå och köpa grejen, bokföra kvittot och få en skuld till ägaren. När ni är flera så rekommenderar jag dock att man skapar konton för alla delägare, och så sätter man in pengar och bokför som en skuld till den som satte in pengarna, och handlar sen med företagskortet/kontot. Då får du ett tydligt system som hela tiden visar vem företaget är skyldigt vad. OM det blir nån oenighet så är det bara att titta i balansrapporten hur det ligger till.
2
Tack för svaret! Vi har ännu inte kickat igång något konto och sådär men det du föreslog lät som en bra grej så det lär vi köra i framtiden. Men för just detta så blir det nog bara en av oss som lånar ut bara för att få de gjort. Men i stort så är det bara att t.ex. jag tar fakturan, betalar den med mina pengar och bokför betalningskvittot som en skuld på företaget?
2360
37
Om jag inte missminner mig har upptill 14% godkänts som låneränta. Lars
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.