Driva eget som svetsare i Norge

1
Hej!

Jag jobbar som svetsare i Norge. Det företag jag är anlitad hos hyr ut mig till en verkstad. Det är det enda jobb de hittar åt mig just nu säger. Verkstaden hyr in mig på projekt. Så det är väldigt osäkert. Ibland mycket jobb, vissa månader för lite. Så jag har frågat verkstads företaget (de gillar mitt resultat det vet jag) om de vill hyra in mig om jag statar eget. Ja svarade de direkt. Ok, sa ja jag hur mycket erbjuder ni då? Då sa det att de hyr in mig nu för långt över 400NOK från företaget jag jobbar för och att de kan erbjuda mig mellan 350 och 400NOK. jaha sa jag och hur blir det med reser trakt(diet) mm? Nej det vi erbjuder är Flate Rate och inget mer. Du kommer ändå tjäna mer än vanligt om du tar detta erbjudande sa de.

Jag är tveksam. Idag får jag 198NOK i timmen plus 20kr utetillägg. Alltså 218NOK i timmen brutto, sen har jag 1,4kr/km (600km tur retur per vecka). Sen har jag diet(trakt) 193 per dag. Sen jobbar jag 12 timmar på dag och som det är nu får jag 50% övertid efter kl 1500 och 100% på helg. Om jag tar FLATE RATE får jag inte detta.

Tittar man så så är det bra. MEN. nu har vi inte räknat med att jag som egen i sverige ska betala moms på tjänst(?) och egenintäkt(?). Egenintäkt finns inte i Norge om man är egenföretagare så jag tror dom tror att det är samma i Norge med det är det inte.

Fråga 1 är alltså, om jag har flate rate säg 375 kr i timmen och jag jobbar 12 timmar per dag och jag jobbar 20 dagar per månad hur mycket får jag ut brutto i Sverige (EFTER moms och annat egenavgift mm) och hur mycket skatt betalar jag ovan på bruttot alltså hur mycket får jag ut i handen?

I Norgre om man är egen och om jag skulle acceptera denna summa får jag 375NOK x 12t x 20dag = brutto, punkt slut. Det hade varit bra, men så är det väl inte i Sverige?? Jag har kollat om jag kan starta eget i Norge men då måste man vara bosatt i Norge, och funkar inte för mig med hus och familj i Sverige.

Fråga 2 är kan man öppna norsk filial som egen och kringå detta?
2360
37
Det verkar som du går över ån efter vatten. Varför inte starta här i Sverge, med rätt rådgivning skulle klara dig gott här. Lars
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
338
25
350-400kr på f-skatt låter lite. De betalar ju bra mycket mer än 400kr idag dessutom. Fördelen är väl då att du även kan söka uppdrag på annat håll. Du kan väl kolla runt först och se om det finns fler möjligheter? Men du bryter väl inget kontrakt om du säger upp dig och direkt tar uppdrag från samma företag?

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.