Förbrukat aktiekapital

3
Hej
Om ett aktiebolag inte har några skulder förutom till ägaren, hur fungerar det då om aktiekapitalet är helt förbrukat. Räcker det med att skriva i årsredovisningen att bolaget drivs med personligt ansvar eller måste man vidta några andra åtgärder?
1472
246
Det enklaste är att du gör om skulden till ägaren till ett aktieägartillskott. Då flyttas summan upp i balansräkningen och hamnar inom eget kapital, och bolagets kapital är därmed inte förbrukat längre. Detta under förutsättning då förstås att lånen från ägaren täcker de förluster bolaget har gjort, men det brukar ofta hänga ihop.
3
Jag tolkar ditt svar som att man måste göra ett aktieägartillskott annars måste bolaget likvideras. Är det rätt?
1472
246
Nej, Det behöver du inte göra direkt. Om du misstänker att aktiekapitalet är förbrukat till mer än hälften, så ska en kontrollbalansräkning upprättas. I den tas då eventuella dolda tillgångar ( eller skulder ) upp så att man får en verklig bild av hur det ser ut just då. Den här kontrollen presenterar du på en extra bolagsstämma där man då ska fatta beslut om likvidation eller att driva bolaget vidare. Om kontrollbalansräkningen visar att bolaget borde likvideras, men du ändå beslutar att driva det vidare, så har bolaget 8 månader på sig att återställa kapitalet. Lite pyssel alltså, och om bolaget inte har några skulder till nån annan än dig själv, så kan det ju kännas rätt omständligt med hela den proceduren. Det finns ju ingen som kommer att kräva nåt om du bara driver det vidare utan att göra nåt alls. Du kan ju inte ställa krav på dig själv.. Det finns massor av bolag som bara drivs vidare, men då är det ju personligt ansvar.
3
Tack för dina svar.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.