Sälja andel av aktiebolag

1
Hej,
om man ska sälja en liten andel av sitt aktiebolag kan man väl använda den mall som finns här på sajten - Aktieöverlåtelseavtal. Men i mallen står det som Säljare "Bolagsnamn, organisationsnummer".

Blir lite lur på hur man egentligen gör. Det är ju jag privat som äger 100% av aktierna i bolaget. Är det inte en affär mellan mig som privatperson och köparen som ska göras upp? Om försäljningen inte syftar till att ta in externt kapital utan bara för att få in en ny ägare, då behöver väl inte köpesbeloppet gå via bolaget på nåt sätt?

Men om det är för att ta in externt kapital. Hur gör man då rent praktiskt och hur bokförs försäljning privat kontra i bolaget med kapitalet.

Tacksam för svar direkt här eller länk till nån bra läsning som svarar på frågorna.

Mvh
Svenne
1009
206
Hej, När du såljer dina privata aktier i bolaget så går det inte alls via bolaget, som du säger. Du kan ta vilket pris som helst utan att det går via bolaget då. Vill du få in pengar till boalget finns det lite olika sätt. Vilket som är att föredra beror ju lite på. Du kan tex sälja dina aktier med förbehåll att nye ägaren ska låna in pengar till bolaget eller göra ett aktieägartillskott. Annars kan man göra en nyemission. Vid en nyemission så behöver du inte sälja dina aktier utan bolaget "trycker" nya som då säljs och blir en ren affär mellan bolaget och köparen. Här kan man också ta en överkurs för att få in mer kapital än nominella värdet. Vad som passar beror som sagt på vad man vill ha ut av det. Man kan väl säga att de 2 första alternativen är enklare och passar bättre om kapitalet är litet och ska betalas tillbaka ganska snart. Nyemission är ju lite med administration med.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
1
Hej, Gammal tråd men skrämmer gärna liv i den igen! Jag har en liknande fråga, och undrar om köparen av en privatpersons andelar i ett bolag kan vara ett annat aktiebolag? Om möjligt, får detta några negativa effekter för endera part? Tack på förhand!

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.