Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer
Välkommen, Gäst
E-post: Lösenord: Kom ihåg mig

ÄMNE: Buffert i företaget

Buffert i företaget 16 apr 2017 21:57 #54769

Jag har nystartat AB och ska jobba som frilansande konsult.
Jag vill slippa ta dåliga uppdrag och känna en stress över ekonomin.
Mitt mål är att spara ihop en buffert på ca en årslön + fasta kostnader så snabbt som möjligt.

Vi leker med tanken att det går åt pipan nästa år och jag inte får några uppdrag på flera månader. Jag är färsk som företagare så rätta mej om jag har fel.

Jag måste skatta på årets vinst dvs min buffert. Nästa år när jag måste ta ut bufferten i lön så får jag ju skatta igen. Om jag får lägga undan 25% av vinsten i periodiseringsfond så räcker inte det till den bufferten jag skulle behöva ha.
Det blir högre skatt om jag ska ta ut två årslöner i år och lägga den ena på ett privat sparkonto, får då heller inget SGI när uppdragen sinar. Om jag istället skattar på vinsten och sen tar den som utdelning så borde skatten bli liknande(om jag fattat rätt) men jag får inget SGI eller pension det året jag inte har uppdrag.

Så hur ska man tänka som ett nytt miniföretag? Hur gör ni? Vad är den bästa strategin för att överleva dåliga tider, slippa onödig skatt och samtidigt ha rätt till sjukpenning och pension?

Buffert i företaget 17 apr 2017 09:16 #54770

I första bokslutet så tycker jag att man alltid ska sätta undan maximalt i en periodiseringsfond. Man vet som sagt aldrig vad som händer, och det kan komma ett förlustår när som helst, och har man då inte periodiserat nåt, så har man betalat bolagsskatt i onödan.

När det gäller hur mycket lön du ska ta ut, så visst, det blir som du själv räknat ut. Sparar du i bolaget och betalar 22 % bolagsskatt på det kapitalet, och sen tar ut det som lön året därpå, så blir det en väldig massa skatt ja.
Det kapitalet som sparas i bolaget tycker jag du ska se mer långsiktigt på, och inte tänka att du kanske måste ta ut det nästa år till lön.

Nu vet vi ju inte alls vilka nivåer av lön du pratar om, men om du vill spara undan en privat buffert så får du ju maximera löneuttagen i år, men inte snubbla över nån brytpunkt. Med tanke på att vi ännu en stund lever på de skattesänkningar som genomfördes av tidigare regering så kan det nog vara klokt att ta ut en bra lön så fort som möjligt. Sen får man väl även väga in vid vilken nivå maximal SGI utgår.

Dock tycker jag man ska akta sig för att räkna ihjäl sig, och istället koncentrera sig på att dra in maximalt i bolaget.
Vet inte vilken bransch du är i, men det är sällan en företagare kan välja och vraka mellan uppdragen, så att i förhand döma ut ett uppdrag som dåligt, tycker jag är riskabelt. Visst, man kanske inte tjänar guld på en sak, men den man gjorde uppdraget åt, kanske rekommenderar en till tio andra.

Buffert i företaget 17 apr 2017 13:14 #54771

Jag har tänkt ta ut minimalt med lön tills jag har en buffert och därefter öka på både lön och buffert.
Håller med om att man kanske inte ska räkna ihjäl sej och fokusera på att dra in jobb men jag blev lite fundersam på varför det bara är 25% till periodiseringsfond?
För nya företag så blir det ju dåligt att spara för framtida investeringar och lågkonjunkturer, kanske en anledning till att bankerna tar ut all vinst och måste bli räddade när det krisar? :OMG

Buffert i företaget 18 apr 2017 09:23 #54774

Tja, det är svårt att säga varför dom fastnat för just den nivån. Kanske vill man att företag satsar och expanderar och skapar jobb, istället för att vara en sparbössa för ägaren?

Jag vet inte, men det är den tanke som poppar upp.. :)

Välj kommun från listan