Personalekonomi/ Hur många procent?

Anonym
Hej!

Jag planerar att anställa ett antal personer ”på timmar”, men har svårt att förstå det här med personalekonomi. Hur många procent utöver timlönen ska jag slå på för att förstå min faktiska lönekostnad? Det är ju viktigt att räkna rätt för att kunna få till en budget. Läste 55 % någonstans, kan det stämma? Ingår semesterersättningen som jag förväntas betala ut då varje månad i de här 55 %?

Undrar även om någon har tips på bra böcker i personalekonomi?
1469
246
55 % ligger nog hyfsat nära sanningen. Du har ju först 12 % semesterersättning, och sen 31,42 % arbetsgivaravgifter. ca 7 % försäkringar ( beräknas på lönen ink semesterersättning ) ca 51 % hamnade vi på då. Så en lön på 150 kr/tim kostar dig 150*1,12 = 168 168 * 0,07 = 12 , 168 * 0,3142= 53. 168+12+53= 233 kr/tim. Att veta vad själva lönen kostar är inte det svåra när det gäller att ha anställda, utan det svåra är att planera och organisera så dom verkligen producerar tillräckligt under den tiden de får betalt.
Anonym
Tack för svar Ingvar. Kanske kan du även hjälpa mig att svara på det här med försäkringar, för jag blir inte klok. Jag planerar att enbart ha folk anställda på kortare anställningar (max 6 månader enstaka timmar) och jag tänkte faktiskt inte betala ut pension med mera. Jag avser inte heller att binda mig med ett kollektivavtal. Vad är det för försäkringar som "alla" pratar om som avser personal? Vilka försäkringar behöver man teckna? Behövs verkligen Fora?
1469
246
Pensioner och sånt är ju en förhandlingsfråga om du inte har kollektivavtal. I vissa branscher är det ju hopplöst att få tag i bra folk, och då sockrar man buden med pensioner och annat. Fora behövs inte, men många tar det ändå, även om man inte har kollektivavtal, och det är väl för att det är praktiskt, och man får ett paket med 'alla' försäkringar som är aktuellt. Jag vet faktiskt inte om det finns nåt alternativ som erbjuder en sån paketlösning, eller om man själv måsta dividera med allehanda försäkringsbolag för att få ihop nåt bra. Edit: En snabb googling ger att de flesta stora försäkringsbolag erbjuder olika former av paket för anställda.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.