Vill säga upp mig från startup, när skall jag sälja min aktier?

Peter Björnsdotter
Hej. Jag är delägare i ett startup bolag, ett svenskt AB tillsammans med några andra. Vi har investerare och lever på investeringskapital (mest för lön). Det är oklart om vi lyckas få upp företaget till att vara ekonomiskt självgående innan investerare tappat intresse. Vi har få kunder. Det tar sig, men väldigt sakta och det är hög arbetsbelastning. Jag har vestat in 80% av mina aktier redan. Vid tiden då investeringskapitalet är slut om några månader, kommer bolaget försöka ta in mer pengar genom nyemission.

Jag har bestämt mig för att säga upp min anställning i bolaget och ta en passiv roll som delägare av flera olika anledningar. Jag vill göra detta vid den tidpunkt som är mest fördelaktig för mig ekonomiskt förstås. Enligt aktieägaravtalet måste jag vid uppsägning lägga ut de aktier jag ännu inte vestat in till försäljning med rabatt till övriga aktieägare. Beroende på hur bolaget går vid tidpunkten jag lämnar, kanske jag är intresserad av att sälja av mer än de 20% jag ej ännu vestat in (om riktningen är nedåtgående i mina ögon). Investerare är de enda som kommer ha råd att köpa merparten av de aktier jag säljer av, då grundarna (min kompanjoner) inte har så mycket pengar.

Min fråga är vad som är smartast från mitt personliga perspektiv... skall jag säga upp mig och sälja innan, eller vänta tills under investeringsrundan vid nyemissionen, eller kanske efter? Det spelar ingen roll för vestingnivån då den kommer vara samma.

Innan nyemissionen har jag ju större del av bolaget och då vi tog in pengar tidigare har bolaget ett värde. Dock kommer det kanske se illa ut för investerarna att en av grundarna lämnar och säljer delar av sina aktier vilket kan påverka nästa investeringsrunda?

Säljer jag under nyemissionen där nytt kapital kommer in, är mina aktier till försäljning då investerare är aktiva med att investera, vilket kan vara en fördel. Men då chansar jag på att bolaget har tagit sig tills dess och riskerar att få bolaget att se instabilt ut genom att sälja som grundare.

Hur resonerar man smart i det här, och vilka parametrar skall man hålla koll på för att ta beslut?

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.