Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer

För Lätt Att Stjäla

Dela artikeln
fredag, 03 januari 2014 2

AnnaNystromIdag kan vem som helst på bara några minuter starta en egen blogg eller skapa ett konto via det som kallas "sociala medier", det vill säga på "plattformar" som Twitter, Facebook, Instagram. Denna stora demokratiska och tekniska frihet har en lika stor "baksida". Denna nackdel är att just vem som helst kan utge sig för att vara du när han eller hon registrerar sig i dessa sammanhang.

Hur går denna "digitala kloning" till när bedragarna stjäl det kanske mest privata och personliga som du har? Svaret är att identitetstjuvarna förföljer dig genom att kartlägga din existens på Internet. Bedragarna lägger beslag på allting som de kan använda. Ibland försöker de till och med stjäla dina vänner och bekanta eller fans genom att påstå att du har gjort en slags digital adressändring och skaffat nytt konto.

Svenska Crossfit-modellen och bloggerskan Anna Nyström från Stockholm är en av de som har utsatts för denna typ av kränkningar. Flera psykopater och sociopater har stulit alla bilder på Anna Nyström som de har funnit på Internet, sedan har de skapat egna profiler med påhittade namn och bakgrundshistorier.

Den riktiga Anna Nyström, som har närmare en halv miljon "följare" (prenumeranter) enbart på Instagram, delar "fakers"-problemet med profiler som Per Gessle, Zlatan, Ronaldo, Justin Timberlake, Selena Gomez, Megan Fox... listan kan göras lika lång som det finns attraktiva eller kända personligheter. Sociopater kapar deras bilder och suger i sig så mycket som de kan av deras popularitet. ...Tänk om någon smart entreprenör kunde bespara dels den förlorade tiden och besvikelsen hos de miljontals människor som "pratar" med psykopatiska lurendrejare, dels värna de som är utsatta på grund av deras utseenden eller popularitet. Den entreprenör som i praktiken lyckas finna en lösning på detta internationella problem har stora möjligheter att belönas rikligt med ära, tacksamhet och bra med pengar.

Ordförklaring: "Faker" är amerikanska/engelska och betyder "bedragare", någon som låtsas vara något som den inte är. Ordet kommer av infinitivformen "fake", som betyder "falsk".

Fakta: Den verkliga Anna Nyström har endast dessa konton:
Instagram
Facebook
Twitter

Kommentarer

 • Daniel Kääntäjä
  Daniel Kääntäjä onsdag, 08 januari 2014

  Detta problem torde ju vara störst bland kändisar och relativt litet bland vanliga privatpersoner. Hur som helst är det väldigt tråkigt för dom inblandade, och en kränkning. Bra att ni belyser problemet!

 • chabo5xx
  chabo5xx tisdag, 07 januari 2014

  Internet är ett stort problem även för småföretagare, där dessa samvetslösa bedragare, helt utan skrupler även kan smutskasta, småföretagare och småbolagsägarna i relation till deras verksamhet.

  Har nyss skrivit en satirpolitisk thriller som beskriver en del av vad som kan hända på Internet: "Bakom dolda ansikten". Handlingen utspelas till stor del på Internet och berör bland annat nätmobbning, förtal och kränkningar på Internet. Boken ger en blandning av kunskap, spänning, obehag och en del humor.
  Mer information återges här under: Nyårstips:
  http://www.somhemma.biz/

  Vänlig hälsning
  Charlotta Andersson

Välj kommun från listan