Tolkning av omsatt i sverige eller utlandet

19
Hej!

Jag undrar hur man ska tolka regeln om att paragraf-7 tjänster är momsbefriade (export av tjänst till land utanför EG) om de nyttjas i utlandet eller i sverige och i utlandet. Så här står det i broschyren från skatteverket:

"För den stora gruppen tjänster som ibland kallas intellektuella tjänster eller ”paragraf 7-tjänster” gäller att de kan säljas utan svensk moms till köpare i länder utanför EG. Det gäller oavsett om köparen är näringsidkare eller privatperson. Ett villkor för att du ska få
sälja utan moms är att köparen nyttjar tjänsten utanför Sverige eller både i och utanför Sverige. Vilka tjänster som avses framgår under rubriken ”Diverse intellektuella tjänster” på sidan 19."


Jag utför en konsulttjänst som faller under paragraf-7-tjänsterna och med hjälp av information från min tjänst åker sedan kunden hem igen till sitt land utanför EG för att där använda den information han fått av mig för att framställa en produkt. Är det att tolka som nyttjande i sverige eller "i och utanför sverige"? Om tjänsten nu blir klassad som omsatt i utlandet eller i sverige OCH i utlandet, behöver jag då ange VAT-nummer på köparen eftersom det ju ändå är strunt samma om det är en privatperson utan VAT eller en näringsidkare med VAT.

En annan fråga om samma sak fast med köpare inom EG:
Det står så här i broschyren:

Försäljningen av intellektuella (paragraf-7) tjänster är momsfri i Sverige om köparen i det andra EG-landet är näringsidkare. Det saknar betydelse om köparen är momsregistrerad. Du ska ta ut moms om du säljer dessa tjänster inom EG till en privatperson eller någon annan som inte är näringsidkare.


Nu är det så här att jag har en kund i ett annat EG-land som är näringsidkare. Frågan är nu vad som menas med att "Det saknar betydelse om köparen är momsregistrerad"? Om de är näringsidkare borde de väl vara momsregistrerade?
Ska man tolka det som att det är strunt samma med att ange VAT-nummer så länge de är näringsidkare?

Förut har jag alltid tolkat det som att beviset för att de är näringsidkare är att de är momsregistrerade och har VAT-nummer... är lite förvirrad ang. detta..

/ Andreas

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.