Från Hongkong till Sverige

3
Jag är nu på väg att flytta tillbaka till Sverige från Hongkong där jag har varit bosatt en längre tid. Jag har ett Limited-bolag registrerat i HK och vill fortsätta arbeta med företaget i Sverige. Huvudsakliga intäkter sker via nätet och kunder finns i spridda delar av världen.

Min fråga är: När jag nu flyttar tillbaka till Sverige, vad är bästa sätt att fortsätta med företaget. Som jag ser det finns det två alternativ - antingen registrera företaget som utländsk arbetsgivare eller starta en "fillial". Är det någon som har erfarenhet av detta? Det kommer alltså att finnas fast verksamhet i Sverige och en väldigt liten del av intäkterna kommer också att härstamma härifrån. Vad är det absolut lättaste sättet att börja med.

/H
450
http://www.skatter.se/[br][br]Släng upp samma fråga här, tror de har koll..på forumet alltså.
1165
Eftersom du ska bo i Sverige blir du skattskyldig här. [br][br]Vill du ha HK-bolaget kvar så startar du en svensk fillial till ditt HK-baserade företag, så får du svenskt orgnummer och kör i princip som om det vore ett svenskt företag.[br][br]Har du ingen nytta av HK-bolaget, så avyttra det på lämpligaste sätt, och starta ett nytt företag i Sverige. [br][br][br][br]
3
Tackar för svaren![br][br]Jag vill helst inte avregistrera HK-bolaget då jag förmodligen kommer att flytta tillbaka dit inom ett par år. [br][br]Saken är den att allt arbete som utförs åt mitt limited-bolag sker via outsourcing. Så om mitt bolag i HK betalar en säljenhet i USA, då registreras ju intäkterna i HK-bolaget... skall detta då tas upp som skattepliktigt i Sverige bara för att jag bor här? Alltså förutom det jag exempelvis tar ut som lön.[br][br]
1165
Det där är inte helt lätt.[br][br]Normalt så bryr sig inte Skatteverket om ett HK-bolags affärer med ett US-företag, av naturliga skäl. Men om din lön i Sverige, i allt väsentligt, påverkas av de affärerna så kommer de nog att börja ifrågasätta upplägget att pengarna skall stanna i HK, när det i själva verket är du som boende i Sverige som ligger bakom dessa intäkter.[br][br]Jag skulle rekommendera dig att ta kontakt med någon av de stora revisionsjättarna i Sveriges stockholmskontor (det brukar vara där den internationella kompetensen återfinns) och köpa ett par timmars rådgivning av dem.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.