Etablering/Start av nytt företag som är registrerat utomlands

13
Hej! Har sökt igenom forumen utan att hitta riktigt bra svar på följande frågor;

1. Vad krävs för att bolag, som agerar i Sverige (säljer resor), ska vara ett utlandsregistrerat företag? (ex postbox i utlandet, måste ägarna vara bosatta utomlands, styrelsen utomlands?)

2. Följer ett företag, som är utlandsregistrerat, sitt hemlands bolagsregler? Om en filial måste upprättas i Sverige, följer den sitt moderbolags bolagsregler? Jag har hittat vissa fakta som stödjer detta, men undrar om någon kan dementera eller bekräfta detta? Någon med erfarenhet kanske?

OBS! Min fråga handlar INTE om att undgå skatter eller att sälja preparat lagliga utomlands men förbjudna i Sverige!

Tacksam för alla svar,  🙂

2066
2
Om du agerar i Sverige skall du följa svensk lag.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
13
Mjaa.. är det så enkelt verkligen? Mer specifikt handlar det om resebranchen och utställandet av en resegaranti. Vid studie av ett estländskt företag som anordnar resor i Sverige, så visade det sig att de inte behövde ställa resegaranti enligt svensk praxis, däremot estländsk (som var mycket lägre). Informationen kommer från kammarkollegiet, ville mest forska vidare och få mer input. Enligt dem så kunde man göra så bara man var utlandsreggad.
2066
2
Anordnar de resor i Sverige, eller säljer de resor inom Sverige?[br][br]Har du någon referens till utlåtandet/domen du refererar, skulle gärna kolla på den.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
13
Så här ligger det till; Efter att ha blivit medvetna om plikten att ställa resegaranti så började vi forska hur de andra aktörerna inom nischen gjorde. Man kunde via kammarkollegiets hemsida snabbt kontrollera via företags organisationsnr vilka som ställt resegaranti och vilka som inte har gjort det. Det estländska företaget, som anordnar resor med bla övernattning (behöver ställa resegaranti), fanns inte i deras register. Efter ett mailkontakt  med kammarkollegiet så uppgav de att "XXX är ett estländskt företag = svensk lag gäller inte" men att "de har ställt resegaranti i estland. [br][br]Saxat från deras hemsida; [br][br]"Lapland Christmas Tour[br]Tour overview[br]Date of departure:  December 21st [br]Number of days and nights: 9/8[br]Price:  645 Euro[br]Departure: 2 PM From the city bus Terminal next to the Central train station in central Stockholm. It's the same bus terminal where the Air port buses operate from. Look at the screens to see which gate it will be and be there 15 minutes before departure."[br][br]Resan i fråga är en lapplandsresa med avgång inom Sverige (stockholm). Osäker på vad du menar med anordna vs sälja resor i sverige  :-[ vad är skillnaden?  :-[
2066
2
Ok, kollade på deras webbsida.[br]Skulle tro att det är skillnad eftersom de inte säljer resan inom Sverige (de har en utländsk adress och telefonnummer, har inte kollat men troligtvis inget svenskt org nr). Dvs, du köper en resa av ett estländskt företag, även om de denna gång hämtar upp dig i Sverige. Skulle gissa att det är skillnad eftersom de inte har något driftställe i Sverige och inte uppger det heller.[br][br]För att återkoppla till dina första frågor:[br]1) Det måste vara ett utländskt bolag (juridisk person i utlandet, vad som gäller varierar från land till land).[br][br]2) Med en filial i Sverige blir du direkt bunden av svenska regler.[br][br]Sen bör du nog kolla upp ganska noga vad som gäller om du tänker sälja resor inom Sverige som representant för ett utländskt bolag. Det är tyvärr långt utanför mitt område...
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
13
Tacksam för alla dina svar, Jonathan. Jag får gräva vidare  :)

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.