Norge och moms - lagligt?

1
Vi skickar mycket till Norge och Norge är ju som bekant inte med i EU.
De ska med andra ord inte betala vår moms.

Men vi har gjort så att om en order kommer in från Norge så betalar de ändå samma summa som den svenska kunden men momsen blir nollad = mer pengar till oss.

Exempel:
Norsk kund köper 1 st exempelprodukt = 100 kr. Han betalar 100 kr och momsen är 0kr.
Svensk kund köper samma exempelprodukt och betalar också 100 kr. Momsen blir 20kr. Han betalar alltså 80 kr + moms.
Den norska kunden skulle, om allt var riktigt, alltså egentligen betala 80 kr.

Min fråga är om det här förfarandet är lagligt? Inga kunder har klagat och vi har skickat tusentals order. Är det någon som skulle kunna ha synpunkter på detta (skatteverket, revisorn ex) eller är det helt okej att göra så här?

Norska order innebär för oss ordentligt högre kostnader för frakt och dessutom rätt mycket strul och extra jobb med tulldeklarationer. De flesta beställningar har värde under 200 NOK och kunden betalar då inte moms i Norge heller. Därför har vi valt att göra så här. Det det egentligen handlar om är att vi tar mer betalt av den norska kunden än den svenska.

Jag är medveten om att det handlar en del om samvetet också förstås, men min fråga är om det är olagligt på något sätt. Är det fler som gör så här, eller drar alla bort momsen till norska kunder?

2066
2
Har faktiskt inte koll på lagligheten, men en hel del restauranger gör på samma sätt. Samma pris att äta på restaurangen som att ta med, men olika momssats, därmed mer vinst i ett av fallen.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
632
3
Har inte heller stenkoll på vad lagen säger. Men det är ju som Jonathan säger exakt samma sak på vissa restauranger, bland annat snabbmatskedjor som Burger King och McDonald's. Därför har jag mycket svårt att se att skatteverket skulle ha något att invända. Större vinst innebär ju också mer inkomstskatt till staten.
18
Så länge du på den norska kundens kvitto specar att det är 0% moms på försäljningen till Norge, så finns det inget fel vad jag kan se. Däremot så kan ju den norska kunden handla utan moms om denne frågar antar jag?[br][br]Helt klart en intressant fråga. Om man har hittat något som är tullfritt till Norge, så kan det ju vara en kassako :)[br][br][quote author=Jonsareid link=topic=8471.msg37911#msg37911 date=1296226513][br]Vi skickar mycket till Norge och Norge är ju som bekant inte med i EU.[br]De ska med andra ord inte betala vår moms.[br][br]Men vi har gjort så att om en order kommer in från Norge så betalar de ändå samma summa som den svenska kunden men momsen blir nollad = mer pengar till oss.[br][br]Exempel:[br]Norsk kund köper 1 st exempelprodukt = 100 kr. Han betalar 100 kr och momsen är 0kr.[br]Svensk kund köper samma exempelprodukt och betalar också 100 kr. Momsen blir 20kr. Han betalar alltså 80 kr + moms.[br]Den norska kunden skulle, om allt var riktigt, alltså egentligen betala 80 kr.[br][br]Min fråga är om det här förfarandet är lagligt? Inga kunder har klagat och vi har skickat tusentals order. Är det någon som skulle kunna ha synpunkter på detta (skatteverket, revisorn ex) eller är det helt okej att göra så här?[br][br]Norska order innebär för oss ordentligt högre kostnader för frakt och dessutom rätt mycket strul och extra jobb med tulldeklarationer. De flesta beställningar har värde under 200 NOK och kunden betalar då inte moms i Norge heller. Därför har vi valt att göra så här. Det det egentligen handlar om är att vi tar mer betalt av den norska kunden än den svenska.[br][br]Jag är medveten om att det handlar en del om samvetet också förstås, men min fråga är om det är olagligt på något sätt. Är det fler som gör så här, eller drar alla bort momsen till norska kunder?[br][br][br][/quote]

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.