Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer
Välkommen, Gäst
E-post: Lösenord: Kom ihåg mig

ÄMNE: Kontraktsskrivande bör man förståss få till

Kontraktsskrivande bör man förståss få till 15 feb 2012 02:15 #42817

Hej på eder alla.
Jag har sedan drygt ett år tillbaka importerat större verkstadsmaskiner från Kina och börjar känna att det vore dax att få till ett ordentligt affärsavtal/kontrakt.

Från början innan jag startade så hade jag ordentlig mejlkorrespondans med tillverkarnas säljare och allt det som vi då kom överens om har jag sparat för att på så vis ha skriftligt på vad vi kommit överens om.
Tänkte att avtalet som sådan karade sig till en början och jag ville testa och se om det var något att arbeta mer med.
Det hela har slagit bra ut och min kontakt i Kina är superlätt att ha att göra med. De är ute efter ett långsiktigt sammarbete och vi har en bra relation.

Nu har affärerna gått så bra att jag tänker mig att jag vill fortsätta sattsa på importen av dessa maskiner och de har även frågat om jag vill hjälpa dem att sälja större industrimaskiner de tillverkar. Då snackar vi om maskiner med priser från 1,5 mille till 15 mille så det kanske inte blir så många affärer men när det väl blir så räntar det ju bra med försäljningsprovisionen.

Tyckte redan innan förfrågan att det var dax för avtalsskrivande men deffenitivt nu om jag ska gå in i sammarbetet kring dessa tokstora maskiner.

Är det någon på forumet som har erfarenhet av kontrakt med Kina och hur jag går till väga. Kanske jag ska skriva ihop något själv och skicka dem eller ? Vad är brukligt i Kina med sådant ?
MVH Stefan

Re: Kontraktsskrivande bör man förståss få till 15 feb 2012 10:28 #42823

I Sverige fanns det tidigar något som hette handslag och det var nog som kontrakt. Vad jag förstår så är det vad som skett mellan er och det fungerar. Jag skulle inte ta upp det om det var jag, däremot om de själva vill det. Det kan kanske ses som oförskämt, men jag kan ju ha fel.
Lars
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

Re: Kontraktsskrivande bör man förståss få till 15 feb 2012 17:18 #42838

Ja, jag vet inte om det finns handslag i Kina. Personligen tycker jag att det är bra som vi har det nu, men det är framtiden jag är osäker på. Det är ju så mycket som kan hända med valutakurser och personalbyten m.m
Med vänlig hälsning, Stefan
Senast redigerad: 15 feb 2012 17:20 av Orsa Järn & Design. Orsak: Felstavning

Re: Kontraktsskrivande bör man förståss få till 15 feb 2012 19:25 #42842

Valutakurs och pris är en sak. Vill man avbryta samarbete var det än är har den lille inte mycket att sätta emot. Lans, en känd uppfinnare är ett gott ex på hur advokater dribblar när så behövs och istället för att vara kreaktiv, disponera sin tid i domstolar för att få rätt. En annan sida av saken, du är inte heller bunden av något du kanske inte kunde uppfylla. Så bekymra dig inte så mycket för framtiden, utan njut av dagen.
Lars
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

Re: Kontraktsskrivande bör man förståss få till 14 mar 2012 17:01 #43252

Ingen tvekan om att ett avtal skall på plats - jag skulle kunna skriva en uppsats om varför men får återkomma med det vid senare tillfälle.

Kontrakt väger inte lika tungt i Kina som i Väst - men det kan vara extremt viktigt av följande anledningar

1.) Det är en bekräftelse från högsta ort att tekniska specifikationer (extra viktigt i ert fall) är införstådda på högsta ort - just för att det är just VD som måste skriva under avtalet och säljfolk (jag antar att det är en säljare ni har kontakt med) ofta tar sig lite för stora friheter när det kommer till att bekräfta kapacitet och villkor. Ett avtal kan med andra ord vara väldigt nödvändig stoppkloss för att undvika missförstånd

2.) Ni kommer prioriteras över andra kunder om tillverkningschemat hos leverantören är tight. Föreställ er själv i en situation där ni har 10 kunder - ni kommer bara kunna leverera i tid åt hälften av dessa.

5 av 10 har inget avtal alls - resterande 5 har tydliga villkor för vad som sker i händelse av försening - vilka fem kunder kommer ni prioritera?

3.) Vilka garanti & returvillkor gäller i händelse av defekter som upptäckts först efter att varorna anlänt till Sverige och hur ska de bevisas? Vilka åtgärder skall tas och inom vilka tidsramar?

Jag rekommenderar starkt att ni börjar läsa Chinalawblog.com - när det handlar om så höga ordervärden som i ert fall hade jag nog investerat i konsultation från en jurist som är expert på lagar i Kina
Fredrik Grönkvist, Limited Partner
www.ScandinAsian.se

- Er svenska partner i Kina vid såväl små som stora importaffärer

Re: Kontraktsskrivande bör man förståss få till 14 mar 2012 18:52 #43256

Tack för bra svar.
Jag antar att jag framöver ska försöka få till ett kontrakt.


MVH Stefan

Re: Kontraktsskrivande bör man förståss få till 26 mar 2012 09:17 #43435

Skicka ett mail eller slå en signal så ger jag gjärna fler tips på hur ni bör gå tillväga och vad som bör finnas på avtalet.
Fredrik Grönkvist, Limited Partner
www.ScandinAsian.se

- Er svenska partner i Kina vid såväl små som stora importaffärer
Moderatorer: Patrik Nilsson, Imre Randin

Välj kommun från listan