Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer

Detta gäller Julklappar och Julbord, för anställda och kunder

Dela artikeln
måndag, 05 december 2016 0
Avdragsgilla julfester, julbord, gåvor och representation Avdragsgilla julfester, julbord, gåvor och representation

Vare sig vi önskar det eller inte är julfesternas tid nära. Något somliga kan se på som förlustelser och andra som förpliktelser.

Det finns några saker att tänka på kring inköp av julgåva samt vid planering av julfest.

Julgåva till anställda

Om arbetsgivaren planerar att vara julgenerös och samtidigt inte vill låta den anställda förmånsbeskattas för julgåvan gäller priset 450 kronor inklusive moms per anställd. Dock exklusive fraktkostnad för julklappen. Om värdet överstiger 450 kronor blir klappen skattepliktig från första kronan enligt skatteverket. Dock blir överskjutande skattepliktig del av klappen avdragsgill som personalkostnad, med tillägg av att momsen då inte blir avdragsgill.

Det måste även vara en materiell gåva som inte får överlämnas i check, postväxel, sedlar eller mynt, då blir gåvan direkt skattepliktig. Alltså får inga kontanter slås in i paketet. Det fungerar dock att ge bort presentkort, som inte går att byta mot pengar för att bibehålla skattefriheten.

Det fungerar även att ge bort en julgåva i form av ett presentkort som ger rätt till rot- eller rut-arbete. Att den typen av presentkort även ger en skattereduktion ska inte påverka värdet av den skattefria gåvan.

Gåvor till hjälporganisationer vid jultider

Om en arbetsgivare vill lämna ett bidrag per anställd till en hjälporganisation istället för en julgåva till personalen är reglerna mindre generösa och arbetsgivaren ges inget avdrag.

Vill en anställd frivilligt avstå sin gåva och skänka pengarna till en hjälporganisation likställs beloppet som lön som får ligga som grund för både skatt och sociala avgifter och måste tas upp på den anställdes kontrolluppgift. Arbetsgivaren får dock avdrag på beloppet som för en lön.

Julgåvor till kunder

Huvudregeln är att julgåvor till kunder inte är avdragsgilla. Avdrag medges dock för enklare reklamgåvor av obetydligt värde, om gåvorna har direkt anknytning till företagets verksamhet eller är enklare presentartiklar.

Vanligtvis är dessa försedda med företagets logotyp och får inte lämnas till någon enstaka, utan till ett större antal kunder för att vara avdragsgilla. Ett avdragspris för reklamgåvor får inte överstiga 180 kr plus mervärdeskatt enligt samma regler som gäller för representationsgåva. Även om vissa önskar slå på stort, så kan dyrare gåvor betraktas som muta och bör undvikas.

Julfest

Arbetsgivaren har även möjlighet att hålla julfest med sina anställda som en skattefri förmån om det handlar om intern representation såsom en personalfest. Dessa festliga sammankomster får dock endast hållas två gånger per år.

Arbetsgivaren får göra avdrag för kostnad av måltid med 90 kronor exklusive moms per person. När det gäller kringkostnader såsom musikunderhållning, medges avdrag med 180 kronor exklusive moms per person. Avdrag medges även för julgäster, såsom pensionerade anställda och anställdas familjemedlemmar som deltar runt julbordet.

Julbord för kunder

När det kommer till julbord för kunder medges avdrag endast om det är i samband med en affärshandling, så avtal och dylikt bör signeras före snapsen. Avdragen vid dessa tillfällen medges med 90 kronor exklusive moms per person i likhet med extern representation.

God Jul & Gott Nytt år!

Senaste nytt

Flest reaktioner i veckan

Välj kommun från listan